به گزارش همشهری آنلاین، این روزها آثار سینمایی بسیاری توسط کارگردانان مطرح و نامآشنای سینمای ایران ساخته شده یا در دست ساخت قرار دارند. آثاری که به نظر میرسد نخستین رونمایی از آنها در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر رخ دهد.
در ادامه، مروری بر مهمترین کارگردانهای سینمای ایران که احتمال میرود با تازهترین آثارشان به آوردگاه فجر ۴۲ بیایند، میاندازیم:
۱. محمود کلاری
«آینه» سومین ساخته محمود کلاری، فیلمبردار سرشناس سینمای ایران است که این روزها واپسین مراحل فنی خود را طی میکند. کلاری پس از ۲۳ سال دوری از کارگردانی، به سراغ ساخت «آینه» رفته است. در این فیلم، مهران مدیریدر نقش اصلی ظاهر شده است و اخبار غیررسمی از حضورعلی شادمان، فریبا نادری، سمیرا حسنپوروپژمان بازغیدر این پروژه حکایت دارند.
سینما، سینمای ایران، جشنواره فیلم فجر، مهران مدیری، رضا میرکریمی،
محمود کلاری، مدیر فیلمبرداری باسابقه سینمای ایران است که در کارنامه خود، تجربه فیلمبرداری قریب به ۸۰ فیلم سینمایی را دارد. او آخرین بار در دهه ۷۰ شمسی، دو فیلم «ابر و آفتاب» و «رقص با رویا» را کارگردانی کرده است.
۲. سید رضا میرکریمی
«رئیسعلی» عنوان تازهترین فیلم سیدرضا میرکریمی، کارگردان شناختهشده سینمای ایران است. این فیلم که به روایت زندگی رئیسعلی دلواری، ملقب به سردار تنگستان اختصاص دارد، یازدهمین فیلم بلند سینمایی میرکریمی در جایگاه کارگردان محسوب میشود. رئیسعلی دلواری، سرداری مشروطهخواه بود که با همراهی دیگر مشروطهخواهان، بوشهر را از حاکمیت استبدادمحمدعلی شاهقاجار خارج کرد. میرکریمی پیش از این با فیلم «نگهبان شب» در چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی از این جشنواره شد.
هنوز درباره عوامل و بازیگران فیلم سینمایی «رئیسعلی» خبری منتشر نشده و با توجه به اینکه این اثر سینمایی، مرداد امسال پروانه ساخت خود را دریافت کرده است، پیشبینی میشود که فیلمبرداری آن در سکوت خبری آغاز و مراحل ساخت فیلم تا زمستان سال جاری به اتمام برسد. در این صورت، میتوان امیدوار بود که «رئیسعلی» یکی از آثار جذاب حاضر در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر باشد.
۳. مهران مدیری
«ساعت ۶ صبح» به نویسندگی و کارگردانی مهران مدیری وتهیهکنندگی علی اوجی، یکی دیگر از آثار سینمایی است که انتظار میرود نخستین نمایش خود را در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر پشت سر بگذارد. این فیلم که به نظر میرسد مراحل فنی ساختش به اتمام رسیده و مهیای نمایش باشد، با حضور جمعی از بازیگران سینما و تئاتر ساخته شده است که ازجمله آنها میتوان به سمیرا حسنپور، مهرداد صدیقیان، مونا فرجاد، تینو صالحی، سعید زارعی، مهران مدیری و... اشاره کرد.
فیلمنامه این اثر سینمایی با نام قبلی «بنبست» توسط عباس رافعی نوشته شده بود که که پس از بازنویسی و اعمال برخی تغییرات از سوی مدیری، به «ساعت ۶ صبح» تغییر نام یافت. گفته میشود که فیلم تازه مهران مدیری، مضمونی ملتهب و اجتماعی دارد.
۴. مهدی فخیمزاده
«نابرادر» عنوان تازهترین فیلم بلند سینمایی مهدی فخیمزاده در کسوت کارگردان است. او آخرین بار در سال ۱۳۹۷ فیلم «مشت آخر» را کارگردانی کرد که خود، یکی از بازیگران آن بود و اکنون پس از گذشت پنج سال، بار دیگر در جایگاه کارگردان یک اثر سینمایی قرار گرفته است. فخیمزاده علاوه بر کارگردانی «نابرادر» نویسندگی و تهیهکنندگی این فیلم را نیز برعهده دارد. با توجه به اینکه این اثر سینمایی پروانه ساخت خود را در تابستان امسال دریافت کرده است، پیشبینی میشود که مراحل ساخت آن تا زمستان سال جاری به طول بینجامد و به این ترتیب، «نابرادر» نخستین اکران خود را در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر تجربه کند.
۵. بهروز افخمی
«صبح اعدام» عنوان تازهترین فیلم سینمایی بهروز افخمی در جایگاه کارگردان است که فیلمبرداری آن، مهر سال جاری به اتمام رسید و به نظر میرسد که با پایان مراحل فنی، یکی از آثار حاضر در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر باشد. این فیلم به تهیهکنندگی علی شیرمحمدی، محصول همکاری سازمان سینمایی سوره و بنیاد سینمایی فارابی بوده و روایتی از لحظات پایانی زندگی طیب حاجرضایی و اسماعیل رضایی است که در پی قیام خونین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ محکوم به اعدام شدند. پیرنگ اصلی این داستان اعتراضی و سیاسی، اقتباسی از گزارش واقعی خبرنگار روزنامه کیهان از مراسم تیرباران این دو شخصیت انقلابی است که بهروز افخمی پس از سالها تحقیق و پژوهش آن را به فیلمنامه تبدیل کرده است.
۶. شهریار بحرانی
«نامیرا» نام جدیدترین اثر سینمایی شهریار بحرانی، فیلمساز شناخته شده سینمای ایران است. بحرانی آخرین بار با فیلم سینمایی «آفتاب نیمهشب» که روایتی از دستیابی نیروی هوای فضای جمهوری اسلامی ایران به فناوری موشکی بود، در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر حضور یافته بود. او حالا برای دهمین تجربه بلند سینماییاش به سراغ موضوعی عاشورایی رفته است. «نامیرا» اقتباسی سینمایی از رمانی با همین نام محسوب میشود که توسط صادقکرمیار به رشته تحریر درآمده است. این رمان، روایتی از حال و هوای شهر کوفه در ایام منتهی به واقعه کربلا را ارائه میدهد.
۷. حمید بهمنی
«نبرد غیرممکن» عنوان تازهترین فیلم بلند سینمایی حمید بهمنی، کارگردان شناختهشده سینمای ایران است که به تهیهکنندگی امیر سمواتی ساخته میشود. بهمنی آخرین بار در سال ۱۳۹۱ فیلم سینمایی «گامهای شیدایی» را کارگردانی کرد و اینک پس از گذشت قریب به یک دهه، بار دیگر در کسوت کارگردان قرار گرفته است. «نبرد غیرممکن» با حال و هوایی حماسی، روایتی از مجاهدت رزمندگان غیور دوران دفاع مقدس را ارائه میکند. روایتی که بخشی از زندگی امیر یدالله خلیلی، خلبان و رزمنده دوران جنگ تحمیلی را دربرمیگیرد. این اثر سینمایی ماحصل هشت سال تحقیق و پژوهش بهمنی روی سوژه است.
۸. انسیه شاهحسینی
«دست ناپیدا» نام تازهترین اثر سینمایی انسیه شاهحسینی در جایگاه کارگردان است. این فیلم در امتداد پرداخت زنانه کارگردان نسبت به هشت سال دفاع مقدس تعریف شده و روایتگر زندگی شیرزنانی است که لباس رزمندگان جنگ تحمیلی را در حاشیه رود کارون میشستند. بازیگران این اثر سینمایی عمدتا بومی هستند و ترکیبی از چهرههای شناخته شده و ناشناخته را دربرمیگیرند. «دست ناپیدا» پنجمین فیلم بلند سینمایی انسیه شاهحسینی است که به تهیهکنندگی سید سعید سیدزاده ساخته میشود. با توجه به آغاز فیلمبرداری این اثر در تابستان امسال، به نظر میرسد که باید منتظر بود تا نخستین نمایش آن در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر اتفاق بیفتد.
۹. جواد عزتی
«تمساح خونی» نام اولین فیلم بلند سینمایی جواد عزتی در جایگاه کارگردان است. فیلمی که به نظر میرسد حال و هوایی شبیه «زخم کاری» داشته باشد و اثری نوآر محسوب شود. جواد عزتی که تاکنون به عنوان بازیگر در سینمای ایران مشغول به فعالیت بوده و در این حرفه به جایگاه قابل توجهی دست یافته، پس از سالها تجربه حضور در مقابل دوربین، تصمیم گرفته است که برای نخستین بار در پشت دوربین قرار بگیرد. اگرچه ممکن است او علاوه بر کارگردانی، به عنوان بازیگر هم در «تمساح خونی» حضور داشته باشد. با وجود این، «تمساح خونی» را میتوان یکی از کنجکاویهای مهم مخاطبان سینمای ایران در سال ۱۴۰۲ دانست. فیلمی به تهیهکنندگی کامران حجازی که به نظر میرسد یکی از آثار حاضر در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر باشد.
۱۰. محمد کارت
«نفسخور» نام تازهترین فیلم بلند سینمایی محمد کارت است که آخرین بار با فیلم «شنای پروانه» در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و توانست ۶ جایزه از جوایز اصلی جشنواره سی و هشتم، ازجمله بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را به خود اختصاص دهد. کارت پیش از این سریال «یاغی» را برای پخش در شبکه نمایش خانگی کارگردانی کرد و به نظر میرسد که «نفسخور» فیلمی در امتداد فضای فیلمسازیهای پیشین این کارگردان باشد. با توجه به اینکه تازهترین فیلم کارت، تابستان امسال پروانه ساخت خود را از سازمان سینمایی دریافت کرده است، به نظر میرسد که میتوان منتظر اکران آن در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر بود.
۱۱. جواد افشار
«نهر خین» نام دومین فیلم بلند سینمایی جواد افشار در کسوت کارگردان است که بیشتر بهواسطه ساخت آثار تلویزیونی بهویژه کارگردانی مجموعه «گاندو» نزد مخاطبان شناخته میشود. افشار آخرین بار در سال ۱۳۸۷ فیلم سینمایی «کلبه» را به عنوان نخستین تجربه بلند سینمایی خود کارگردانی کرد که اثری در ژانر وحشت محسوب میشد و در بیست و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر نیز حضور داشت. یکی از نکات قابل توجه «نهر خین» حضور حسین پارسایی به عنوان تهیهکننده این اثر سینمایی است. پارسایی که بیشتر به عنوان کارگردان تئاتر نزد اهالی هنر شناخته میشود، این بار در کسوت تهیهکننده ظاهر شده و به نظر میرسد تجربه همکاری افشار و پارسایی در سریال «گاندو» در شکلگیری این همکاری سینمایی بیتاثیر نبوده است. تاکنون اخبار و اطلاعات خاصی درباره ترکیب بازیگران و روند تولید این اثر سینمایی منتشر نشده است اما به نظر میرسد که باید آن را یکی از آثار حاضر در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر قلمداد کرد.
۱۲. مهدی جعفری
«مداربسته» نام چهارمین فیلم بلند سینمایی مهدی جعفری در جایگاه کارگردان است که به تهیهکنندگی سعید ملکان ساخته میشود. جعفری آخرین بار با فیلم موفق «یدو» در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم این دوره از جشنواره را به خود اختصاص دهد. این کارگردان پیش از این قصد داشت سریال «خون خورده» را برای پخش در شبکه نمایش خانگی بسازد که تولید آن به زمان دیگری موکول شد. «مداربسته» با فیلمنامهای از مهدی جعفری و مهین عباسزاده تولید میشود. این درحالی است که پیش از این در دهه ۶۰ فیلم دیگری با همین نام در سینمای ایران ساخته شده که رحمان رضایی کارگردانی آن را برعهده داشته است. با توجه به صدور پروانه ساخت «مداربسته» در تابستان امسال، به نظر میرسد که فیلم، مهیای حضور در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر شود.
۱۳. بهروز شعیبی
«همآهنگ» نام تازهترین اثر سینمایی بهروز شعیبی، کارگردان شناختهشده سینمای ایران است که به تهیهکنندگی علی سرتیپی ساخته میشود. این نخستین همکاری شعیبی و سرتیپی در سینما به شمار میآید که احتمالا باید منتظر بود تا در جریان چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر مورد رونمایی قرار گیرد. شعیبی آخرین بار با فیلم تحسینشده «بدون قرار قبلی» در چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت که نمایش آن توانست نظر مثبت بسیاری از منتقدان و مخاطبان را به خود جلب کند و «همآهنگ»، هفتمین تجربه بلند سینمایی این فیلمساز به شمار میآید. هنوز اخباری از عوامل و ترکیب بازیگران این اثر سینمایی منتشر نشده است و به نظر میرسد که روند تولید این فیلم در سکوت خبری پیش میرود.
۱۴. سروش صحت
«صبحانه با زرافهها» عنوان تازهترین فیلم سینمایی سروش صحت است. فیلمی که طبق اخبار، فیلمبرداری آن مانند نخستین ساخته بلند سینمایی صحت، یعنی «جهان با من برقص» در شهرهای شمالی کشور به اتمام رسیده است و این روزها مراحل فنی خود را طی میکند. پژمان جمشیدی، هوتن شکیبا، بهرام رادانوبیژن بنفشهخواه ازجمله بازیگرانی هستند که در «صبحانه با زرافهها» به ایفای نقش پرداختهاند. سروش صحت هماکنون با سریال فانتزی «مگه تموم عمر چندتا بهاره» در شبکه نمایش خانگی حضور دارد و به نظر میرسد دومین تجربه بلند سینمایی او نیز فضایی فانتزی داشته باشد.
۱۵. رامبد جوان
«زودپز» نام جدیدترین اثر سینمایی رامبد جوان در کسوت کارگردان است. اثری کمدی با حال و هوای دهه شصت که از حضور بازیگرانی چون نوید محمدزاده و محسن تنابنده بهره میبرد. «زودپز» ششمین تجربه بلند سینمایی رامبد جوان محسوب میشود که به تهیهکنندگی منصور سهرابپور ساخته شده و روند تولید آن در سکوت خبری پیش میرود. این فیلم، روایتگر قصه چند دوست است که پس از ترکیدن یک زودپز در محله قدیمیشان، مجروح شده و در ادامه، ماجراهایی جالب برایشان رقم میخورد. پیش از این قرار بود مهدی نادری «زودپز» را کارگردانی کند اما در ادامه رامبد جوان به عنوان کارگردان جدید این فیلم سینمایی معرفی شد. شنیدهها حاکی از آن است که نخستین نمایش این کمدی پربازیگر در آوردگاه چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر خواهد بود.
نظر شما