وزیر نیرو معتقد است: اصلاح نرخ برق و به اصلاح واقعی‌سازی آن راهکار امکان‌پذیر و جوانمردانه‌ای برای حل ناترازی برق در ایران نیست و بدون دست گذاشتن روی قیمت واقعی انرژی، می‌توان با استفاده از پارامترهای اقتصادی همان اثرگذاری را محقق کرد.

محرابیان، وزیر نیرو

به گزارش همشهری، علی‌اکبر محرابیان در جمع مدیران عامل شرکت‌های توزیع نیروی برق سراسر کشور، دستور تشکیل کمیته مدیریت مصرف در همه شرکت‌های توزیع برق برای هر یک از بخش‌های کشاورزی، خانگی، صنعتی و اداری را صادر کرد و از همگان خواست با پیگیری سیاست‌های مدیریت مصرف برق، به حل ناترازی در تولید و مصرف برق کمک کنند.

او با تفکیک ظرفیت‌های حوزه تولید برق و الزامات حوزه مصرف، گفت: در بخش تولید، انواع و اقسام ظرفیت خود را برای تولید مهیا می‌کنیم؛ اما آیا در بخش تقاضا هر مصرف‌کننده‌ای هر میزان مصرف را در هر ساعتی بخواهد، تقاضای واقعی محسوب می‌شود و مجاز هستیم با این معادله ناترازی را محاسبه کنیم؟

آنچه وزیر نیرو در مورد تقاضای برق در بخش‌های مختلف و ساعات شبانه‌روز مطرح می‌کند، دقیقاً معادله‌ای است که در دو سال اخیر به شالوده طرح‌های پاداش دهی به مشترکان تبدیل شد و توانست باوجود افزایش ۲ میلیونی تعداد مشترکان، میزان مصرف برق را کاهش دهد.

از نگاهی دیگر، وزیر نیرو سؤال دیگری نیز مطرح می‌کند که پاسخ به آن حتی از جانب مشترکان برق بسیار سخت خواهد بود. او می‌پرسد: آیا قرار است بخش خانگی، صنایع و کشاورزی هر میزان مصرف را با هر شرایطی و در هر ساعتی درخواست کند و صنعت برق کشور نیز خود را مأمور و مسئول پاسخگویی بداند؟

ازنظر محرابیان، در پاسخ این سؤال جای تردید و چالش وجود دارد؛ چراکه اگر نیازهای بخش‌های مختلف به انرژی مطابق با یک الگو و برنامه درست تأمین شود، همه این معادلات تفاوت اساسی پیدا خواهد کرد و جلوی ناترازی روزافزون را می‌گیرد.

در حقیقت، ازنظر وزیر نیرو، با داشتن الگو و برنامه درست، صورت‌مسئله تغییر خواهد کرد و آنگاه می‌توان برای حل مسئله اقدام کرد.

او می‌گوید: تفاوت مصرف برق ایران در تابستان و زمستان بیش از ۳۲ هزار مگاوات است؛ درحالی‌که کل مصرف برق کشور مصر ۳۲ هزار مگاوات است و ده‌ها کشور دیگر حتی از مصر هم کمتر مصرف می‌کنند.

محرابیان می‌افزاید: مصر ۱۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد و جی دی پی آن نیز ۶۰ میلیارد دلار بیشتر از ایران است. با توجه به اینکه اقلیم مصر اگر گرم‌تر از ایران نباشد، خنک‌تر نیست، این سؤال مطرح می‌شود که آنها چگونه با ۳۲ هزار مگاوات به سر می‌برند و در ایران فقط افزایش مصرف در فصل تابستان ۳۲ هزار مگاوات است.

البته وزیر نیرو تأکید می‌کند که ریشه‌یابی این تفاوت‌ها، به‌منظور پس گرفتن یا کاهش رفاه مردم و فقط تشویق با درک رفتار سایر کشورها در حوزه انرژی است که به روش درست مدیریت مصرف و... کمک کند.

محرابیان در بخش مدیریت مصرف، به رواج استفاده از کولرهای گازی در همه مناطق کشور انتقاد می‌کند درحالی‌که این دستگاه‌های پرمصرف اساساً برای مناطق گرم طراحی شده و واقعاً نیازی به استفاده از آنها در همه اقلیم‌ها نیست.

او با اشاره به موفقیت طرح مدیریت مصرف برق در دو سال اخیر و کاهش مصرف برق کشور نسبت به دو سال قبل باوجود افزایش مشترکان، می‌گوید: مهم‌ترین سیاستی که در بخش خانگی از آن استفاده کردیم، پاداش صرفه‌جویی بود که درواقع استفاده از مدل اقتصادی برای ترغیب مشترکان محسوب می‌شود و نتایج خوبی به همراه داشت.

وزیر نیرو در واکنش به مباحثی که در مورد اصلاح قیمت برق مطرح می‌شود، اظهار می‌کند: همه‌جا می‌گویند باید نرخ برق اصلاح شود، اصلاح نرخ به چه معناست؛ یعنی آنکه دنیا هر قیمتی برق می‌فروشد ما هم همان‌گونه برق بفروشیم؟

محرابیان با تأکید بر اینکه چنین امکانی وجود ندارد، اظهار می‌کند: باید به این سؤال پاسخ داد که این خانواری که قرار است نرخ انرژی آن بین‌المللی شود آیا سرانه‌های دیگر آن نیز بین‌المللی است که با توجه به آنکه این‌چنین نیست، بنابراین نه امکان‌پذیر است و نه جوانمردانه؛ اما بدون دست گذاشتن روی نرخ، می‌توان از پارامترهای اقتصادی به‌گونه‌ای استفاده کرد که همان اثرگذاری را داشته باشد.

وزیر نیرو می‌گوید: در این مدل به خانوار گفته می‌شود که با توجه به آنکه نمی‌شود قیمت برق را بالا برد، می‌توان با صرفه‌جویی که آن خانوار انجام می‌دهد با قیمت مناسب آن برق را از آن‌ها خریداری کرد. ظرفیتی که ما کمتر از ۱۰ درصد از آن استفاده کرده‌ایم و می‌توان برای کاهش ناترازی برق و اصلاح مصرف روی آن حساب کرد.

کد خبر 810840
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار انرژی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مرتضی IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
    0 0
    پرداخت سهمیه قابل مبادله انرژی و سوخت بر اساس کد ملی بسیار به سود همه مردم و دولت است و بسیاری از معضلات اقتصادی و زیست محیطی کشور را حل میکند