همشهری آنلاین - گروه سیاسی: عربستان سعودی دومین کشور عربی دارای رآکتور هستهای در منطقه خواهد شد. عربستان هم مانند امارات برای ساخت این رآکتور از کشورهای غربی استفاده نکرده است. امارات برای ساخت رآکتور هستهای با کره جنوبی همکاری کرد و عربستان با آرژانتین قرارداد دارد.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که شرکت آرژانتینی اینوپ(Invap) که این راکتور را ساخته است، تهیه سوخت را به پایان رسانده و قرار است آن را با کشتی به عربستان سعودی ارسال کند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه گفت که راکتور تحقیقاتی هستهای عربستان تقریباً تکمیل شده است و آژانس در حال مذاکره درباره بازرسیهای لازم با ریاض است.
گروسی گفت: «البته چند جنبه نظارتی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا از لحظه ای که عربستان راکتور تحقیقاتی داشته باشد، ما باید یک توافقنامه جامع پادمانی داشته باشیم. ریاض به امضای نسخه جدید این توافقنامه پس از سال2015 نزدیک است.»
عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی در ماه سپتامبر گفت که پادشاهی سعودی تصمیم گرفته است بحث همکاری با ناظران سازمان بینالمللی انرژی اتمی را پایان دهد و در عوض به پادمان های کامل روی آورد، تغییری که آژانس سال هاست خواستار آن بوده است.
گروسی در جریان بازدید از ریاض به خبرنگاران گفت: امیدوارم اکنون با او (وزیر انرژی عربستان سعودی) گفتگو کنم. وقتی مواد هستهای را در اینجا باشد، بازرسیهای لازم توسط آژانس انجام شود.
گروسی در پاسخ به این سوال که چه زمانی سوخت به عربستان می رسد، گفت: این تصمیم سعودی هاست... از نقطه نظر فنی، آنچه من از شرکت آرژانتینی میفهمم این است که آنها آماده هستند.
عربستان سعودی یک برنامه هستهای نوپای دارد که می خواهد آن را گسترش دهد تا در نهایت شامل فعالیتهایی مانند غنیسازی اورانیوم شود.
رویترز در گزارش خود مدعی شد «مشخص نیست که جاهطلبیهای سعودی به کجا ختم میشود، زیرا محمد بن سلمان، ولیعهد، سالهاست که میگوید اگر ایران بهعنوان رقیب منطقهایش دست به ساخت سلاح هستهای بزند، عربستان سعودی هم سلاح هستهای تولید خواهد کرد.»
او گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی توصیه های لازم را به پادشاهی میدهد و آنچه را که از منظر بازرسی و پادمانی لازم است به سعودیها یادآوری میکند، چون اینها فناوری های حساسی هستند.
نظر شما