همشهری آنلاین - رابعه تیموری: اگر در بازی نقش یک شهروند ناآگاه راستگوی بیشیله پیله را داشته باشند باید به همه برچسب و اتهام بزنند تا بیگناهی خودشان را ثابت کنند و اگر شانس و اقبال آنها را در جایگاه یک مافیای دورو و پنهانکار بنشاند، باید هر لطایفالحیلی در آستین دارند، رو کنند تا کسی پی نبرد در تاریکی شب شهروندان را ناجوانمردانه و یکییکی از میدان به در میکنند. شرکتکنندگان مافیا فقط کودکان و نوجوانان نیستند، اما آسیبپذیرترین مخاطب و طرفدار این بازی بهشمار میآیند: جمعشان دوستانه است و شوخیهایی که میان آنها ردوبدل میشود نشان میدهد حسابی با هم جورند. کافه دنجی در خیابان ولیعصر (عج) را برای دورهمیشان انتخاب کردهاند و بعد از یک قهوه تلخ و کیک شکلاتی، بازی مافیا حسابی میچسبد. سیاوش از اینکه گادفادر و سردسته مافیا شده، کیفور است. خوب هم بازی میکند و برای اینکه نقشش لو نرود، از داد و هوار و جاروجنجال ابا ندارد. سیاوش ١٣سال دارد و میگوید: «این بازی جهانی است و در همه دنیا از بچهها گرفته تا میانسالان طرفدار آن هستند. هیچ ایرادی هم ندارد و فقط چند ساعتی با هم خوش هستیم.» سیاوش فکر میکند باید «هر» کاری از دستش برمیآید انجام دهد تا او و دارو دسته مافیاییاش برنده بازی باشند.
بیشتر بخوانید:اظهار نظر جنجالی یک بازیگر درباره بازی مافیا ؛ از معروفترین افشاگری تا مافیا تفرقه انداز است! | ضد حمله کاربران فضای مجازی به آقای بازیگر
یک شبکه خانگی داریم و چند مافیا | جلوی پدرخوانده بازیهای را گرفتند
جنبههای منفی را نمیبینم
ثریا کریمی از مادرانی است که چندماه پیش با تهیه بلیت ٧٠٠هزار تومانی و همراه ٢ دختر ١٤ساله و ١١سالهاش بازی مافیای بازیگران را در سالن تئاتر پردیس کورش تماشا کرده است. امروز هم همراه خانواده و تعدادی از اعضای فامیل در بوستان گفتوگو دور هم جمع شدهاند. هیجان بازی گروهی مافیا چای عصرانه آنها را از دهان انداخته و اگر چه مادر جزو مافیا است، اما دلش نمیخواهد دختران شهروندش بازنده بازی باشند! کریمی میگوید: «اوایل با این بازی موافق نبودم و از اینکه در تمام لحظات بازی مشغول راستیآزمایی نزدیکانم هستم لذت نمیبردم، ولی وقتی شوروشوق بچهها را برای این بازی میبینم سعی میکنم جنبههای منفی آن را درنظر نگیرم. »جاذبه بازی مافیا سبب شده دخترهای کریمی از حضور در دورهمیهای خانوادگی طفره نروند. او میگوید: «بچهها دوست ندارند اوقات فراغتشان را کنار بزرگترها بگذرانند، ولی وقتی قرار است با هم مافیا بازی کنیم، زودتر از ما برای آمدن به پارک حاضر میشوند. این بازی اعضای خانواده را دور هم جمع میکند.»
پاسخی به هیجانطلبی نوجوانان
فریده یکتا معتقد است فراگیرشدن بازی مافیا جنبههای مثبت و منفی قابل توجهی دارد. اینروانشناس و روان درمانگر میگوید: «یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده نوجوانان به بازی مافیا علاقه پیدا کنند، شور و هیجان نهفته در مراحل مختلف بازی است. از سوی دیگر بازیکنان مافیا وقتی بازی را با موفقیت پشت سر میگذرانند، از همگروههای خود پاداش و تایید آنی دریافت میکنند. این ویژگیهای مسابقه مافیا سبب افزایش اعتمادبهنفس شرکتکنندگان میشود و به هیجانطلبی نوجوانان پاسخ میدهد.» او افزایش قدرت استدلال و تمرکز فرد و تقویت مهارت سخنوری را از دیگر تاثیرات مثبت بازی مافیا بر نوجوانان ذکر میکند اما میگوید: «در کنار این محاسن نباید از معایب فراگیر شدن بازی مافیا غافل شویم.» یکتا، ریختن قبح دروغگویی، تزویر و دورویی را از آسیبهای جدی بازی مافیا برمیشمرد و میگوید: «استدلال و منطقی که در این بازی مورد استفاده قرار میگیرد بر پایه حقیقت و راستگویی نیست. شرکتکنندگان در تمام مراحل بازی بهسادگی دروغ میگویند و برای انکار واقعیت از سوی همگروههای خود پاداش میگیرند. همه شرکتکنندگان برای بقای خود یکدیگر را در مظان اتهام قرار میدهند و هرقدر در کتمان حقیقت توانایی بیشتری نشان دهند، شانس برنده شدن بیشتری دارند.» اینروانشناس بازی را یک ابزار یادگیری خلاق میداند و بر این باور است که بازی مافیا بر ارزشهای اخلاقی نوجوانان تاثیر منفی باقی میگذارد.
نظر شما