به گزارش همشهریآنلاین به نقل از رادیوی ان.پی.آر؛ عایشه راسکو مجری برنامه، صحبتهای خود را با اشاره به کشته شدن نزدیک به سی هزار فلسطینی در غزه آغاز میکند- که به گفته مجری برنامه «تنها در جریان یکی از درگیریهای منطقه خاورمیانه روی داده است». مجری برنامه در ادامه به «تبادل آتش اسرائیل با حزبالله و سوریه» نیز اشاراتی دارد- که «دیگر شبهنظامیان اسلامی را در همبستگی با حماس و حزبالله وارد عمل کرده است».
به گفته عایشه راسکو؛ « حملات حوثیها به کشتیهایی که در دریای سرخ به سمت اسرائیل میروند، حملات شبهنظامیان به پایگاهها و منافع ایالات متحده در عراق و سوریه، حملات اسرائیل به شبهنظامیان مخالف خود در سوریه و چندین و چند درگیری دیگر تنها شماری از برخوردهایی هستند که در خاورمیانه در جریان است و از پتانسیل تشدید و تعمیق برخوردارند».
رابین رایت، نویسنده نیویورکر در پاسخ میگوید که «برخی از این درگیریها قبلا نیز وجود داشتهاند، اما اکنون شدت گرفتهاند و البته میتوانند بیشتر از این هم تشدید شده و همه با هم در جنگ عظیم نیروهای منطقهای علیه اسرائیل ادغام شوند».
در ادامه این گفتگو آمده؛
راسکو: بیایید با ایران شروع کنیم که متحد اصلی گروههایی مانند حماس و حزبالله به شمار میآید. شما هم نقش جمهوری اسلامی ایران را در تحولات منطقه مهم میدانید؟
رابین رایت: جمهوری اسلامی ایران یکی از بازیگران اصلی تحولات منطقه است و در سراسر خاورمیانه متحدان پرتعدادی دارد. به خصوص گروههای مهم و بانفوذی در لبنان، سوریه، عراق و یمن متحدان این کشور هستند. در واقع برخلاف ایالات متحده که پس از جنگ جهانی دوم از متحدانش در ایجاد ناتو استفاده کرد، ایران اتحاد خود را با جوامعی که به دنبال عدالت هستند، برقرار ساخته است.
راسکو: وقتی به درگیریهای منطقه نگاه میکنید، حس میکنید به نوعی در راستای تقابل ایران و آمریکا هستند. با این حال بسیاری عقیده دارند ادامه این درگیریها دلایل بیشتری دارد. کمی در این زمینه صحبت میکنید؟
رایت: فکر میکنم سه دلیل عمده وجود دارد که باعث ادامه این درگیریها میشود، یکی این که بسیاری از این گروههای شبهنظامی محور مقاومت در حال حاضر در حدود دو نسل از عمرشان میگذرد و در مسیر نبرد آبدیده شدهاند. گروههای خوب آموزشدیده و مسلحشدهای که برای مدتهای مدیدی در نبرد بودهاند. دلیل دوم ادامه این درگیریها این است که برخی از این گروههای شبهنظامی جذابیت زیادی برای مردم این منطقه دارند- که البته تا حدی به این دلیل است که هیچ ایدیولوژی یا ایسم جذاب دیگری که بتواند جایگزین مقاومت جذاب آنها بشود، وجود ندارد. بنابراین دلیل ماندگاری این جنبشهای اسلامی- مورد حمایت ایران- این است که این گروهها برای مردم خاورمیانه جذاب هستند.
در واقع شاید افرادی باشند که مثلاً تاکتیکهای حماس را دوست نداشته باشند، اما حتی همانها هم این واقعیت را که این گروه هم در مقابل اسرائیل و هم در برابر نفوذ ایالات متحده ایستاده است، تحسین و حتی شاید به این موضوع حسادت میکنند. و همچنین فکر میکنم دلیل سوم جذابیت این گروهها و ادامه این درگیریها وجود و حضور ایالات متحده در منطقه است- که از یازده سپتامبر به بعد در بسیاری از این درگیریها تنها با اتکا به قدرت نظامی خود حضور داشته و تنها از زور خود به عنوان راهی برای حل این مسائل استفاده کرده است. این مسایل نتیجهاش این میشود که این درگیریها به نوعی با هم ادغام میشوند و علت مشترکی پیدا میکنند.
راسکو: بسیاری درباره این درگیریها عقیده دارند که به جنگ اسرائیل و حماس ارتباط دارند اما برخی از اینها به وضوح قبل از این جنگ هم وجود داشتند. با این حال آیا این جنگ به نوعی بنزین روی آتش نبوده- و نمیتواند این درگیریها را تشدید کند؟
رایت: بنزین شاید کلمه درستی برای توصیف این موضوع باشد. در این درگیریها رقبای مختلفی در عرصههای مختلف با هم درگیر بودند؛ اما تنشهایی که بین اسرائیل و حماس رخ داده، این درگیریهای مختلف را به نوعی با هم ادغام کرده است.
در حقیقت پیوندهای مشترکی که کشورها و مردم منطقه خاورمیانه با هم دارند و همدردی واضحی که در جهان عرب و ایران برای فلسطینیان غزه وجود دارد، درگیریهای مختلف منطقه را در هم آمیخته و تمام این درگیریها را در کنار هم قرار داده است. و البته حضور ایالات متحده در منطقه و اتحاد این کشور با اسرائیل را هم نادیده نباید گرفت که موجب شده تقریباً تمام نیروهای منطقه با آمریکا و اسرائیل درگیر شوند و این لحظهای عمیقاً نگرانکننده است که در آن رقیبان با هم ادغام شده و اسرائیل و آمریکا و دیگر کشورهای غربی را میتوانند به چالش بکشند. این اتفاقی است که قرار است روی دهد و البته پتانسیل تبدیل شدن به یک جنگ بسیار بزرگتر و شدیدتر را دارد. به خصوص در شرایطی که ایالات متحده در اوکراین و تایوان نیز مشغولیتهای ذهنی مهمی دارد و این یعنی این درگیریها فعلأ ادامه خواهند یافت.
نظر شما