به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از ساینس الرت، مطالعهای که اخیرا به مجله «The Astronomical Journal » ارائه شده است، به سیاره نهم منظومه شمسی به ایکس نامیده میشود، میپردازد. این سیاره فرضی به طور بالقوه باید جایی در محدوده بیرونی منظومه شمسی و بسیار دورتر از مدار پلوتو باشد. هدف از این مطالعه محدود کردن مکانهای احتمالی سیاره نهم و کمک به درک بهتر ساختار منظومه شمسی و فرآیندهای تکاملی آن است.
دکتر مایک براون که استاد نجوم ریچارد و باربارا روزنبرگ در کالتک و نویسنده اصلی این مطالعه است، به یونیورس تودی میگوید: ما در تلاشیم تا به شکلی سیستماتیک و با استفاده از دادههای تلسکوپ Pan-STARRS (یک تلسکوپ زمینی بررسی پانورامیک واکنش سریع)، تمام مناطق آسمان را که پیشبینی میکنیم محل سیاره نهم باشد، پوشش دهیم.
بیشتر بخوانید:
Pan-STARRS که مخفف عبارت «Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System» است، یک سیستم رصدی است که در رصدخانه هالیکالا واقع شده و توسط موسسه نجوم دانشگاه هاوایی اداره میشود. برای این مطالعه، محققان از دادههای انتشار ۲ (DR۲) با هدف محدود کردن مکان احتمالی سیاره نهم بر اساس یافتههای مطالعات گذشته استفاده کردند.
در پایان، این تیم با حذف تقریبا ۷۸ درصد مکانهای احتمالی که در مطالعات قبلی محاسبه شده بود، مکانهای احتمالی سیاره نهم را محدود کرد. علاوه بر این، محققان همچنین برآوردهای جدیدی را برای طول محور نیمه اصلی تقریبی مدار آن (اندازهگیری شده در واحدهای نجومی (AU)) و اندازه جرم سیاره در ۵۰۰ و ۶.۶ ارائه کردند.
مهمترین نتایج این مطالعه چیست؟ دکتر براون به یونیورس تودی میگوید: مهمترین نتیجه باید یافتن سیاره نهم باشد، اما این اتفاق نیفتاده است. در عوض به طور قابل توجهی منطقه جستوجو را محدود کردیم. اکنون حدود ۸۰ درصد از مناطقی را که فکر میکردیم سیاره نهم آنجا باشد، بررسی کردیم و کنار گذاشتیم.
براون ادامه میدهد: من فکر میکنم که تلسکوپ بزرگ سینوپتیک یا LSST میتواند به یافتن سیاره نهم کمک کند. در صورتی که در عرض یک تا دو سال آینده آنلاین شود، به سرعت میتواند بخش زیادی از فضای جستوجو را پوشش دهد و اگر سیاره نهم وجود داشته باشد، میتوان آن را پیدا کرد.
LSST مخفف «Legacy Survey of Space and Time» است و یک بررسی نجومی است که در حال حاضر به عنوان یک برنامه ۱۰ ساله برای مطالعه آسمان جنوبی برنامهریزی شده و در رصدخانه Vera C. Rubin در شیلی، که در حال حاضر در دست ساخت است، انجام میشود.
اهداف LSST شامل مطالعه شناسایی سیارکهای نزدیک به زمین (NEA) و اجرام کوچک سیارهای در منظومه شمسی است، اما همچنین شامل مطالعات ژرف کیهانی نیز میشود. اینها شامل بررسی خواص ماده تاریک و انرژی تاریک و تکامل کهکشان راه شیری است. اما اهمیت یافتن سیاره نهم چیست؟
دکتر براون میگوید: «این سیاره، پنجمین سیاره بزرگ منظومه شمسی و تنها سیاره دارای جرم، بین زمین و اورانوس خواهد بود. چنین سیارههایی در اطراف ستارگان دیگر رایج هستند و ما به طور ناگهانی فرصتی برای مطالعه یکی از آنها خواهیم داشت؛ درست در منظومه شمسی خودمان.»
او ادامه میدهد: «سیاره نهم چیزهای زیادی را در مورد مدار اجرام در منظومه شمسی بیرونی توضیح میدهد که در غیر این صورت غیرقابل توضیح است و هر کدام به نوعی توضیح جداگانه نیاز دارند.»
آیا سیاره نهم وجود دارد و در سالها و دهههای آینده آن را خواهیم یافت؟ فقط زمان معلوم میکند.
نظر شما