همشهری آنلاین- گروه فرهنگی: موضوع انتخابات و انتخاب مسئولان اجرایی کشور از سوی مردم، از اصول بنیادی جمهوری اسلامی ایران است که مردمسالاری دینی در نظام اسلامی را نشان میدهد. به بیان دیگر، با استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران و تحقق اولین مردمسالاری دینی در منطقه خاورمیانه و بلکه جهان، «مردم» به عنوان صاحبان نظام بر اساس آموزههای اسلامی، کلیترین نقش را در نحوه اداره امور کشور و تعیین حاکمان و نمایندگان خویش دارا شدند. این نقش در اصول متعدد قانون اساسی؛ از جمله اصول ۳، ۶ و ۵۶ قانون اساسی منعکس شده است. در این زمینه، رهبر انقلاب اسلامی همواره بر اهمیت انتخابات در نظام جمهور اسلامی تأکید دارند.
حضرت آیتالله خامنهای در یکی از سخنرانیهای خود، حفظ عزت کشور را وابسته به حضور در انتخابات میدانند و میفرمایند: «آحاد ملت ما باید بدانند آنچه بکارند، میدروند. بعضی ممکن است در رأیگیری شرکت نکنند؛ بعد بگویند چرا فلان کار نشد. شما باید شرکت میکردید و آن کسی را که فکر میکنید میتواند این کار را انجام دهد و میپسندید، انتخاب میکردید تا آنطور که میخواهید، بشود. نمیشود ما در انتخابات شرکت نکنیم؛ بعد نتیجه انتخابات احیاناً آنطور که ما میپسندیم، نشود؛ سپس بگوییم چرا نشد! بله، وقتی انسان شرکت نکند، همین است. همه باید شرکت کنند؛ این یک وظیفه است؛ هم وظیفه اسلامی است، هم وظیفه میهنی و ملی است و حفظ عزّت و شوکت کشور به این وابسته است، هم وظیفه سیاسی است، هم وظیفه اخلاقی است؛ حقوق مردم اقتضاء میکند که در این میدان وارد شوند.» (۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۰)
رهبر انقلاب در بیانات و سخنرانیهای دیگر هم به موضوع و اهمیت انتخابات در نظام جمهوری اسلامی اشاره و بر آن تأکید کردهاند که مجموعهای از این بیانات و سخنرانیها در قالب کتاب «انتخاب صالحان» با عنوان فرعی: بیانات رهبر معظّم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله العظمی خامنهای(مدّظلّهالعالی) درباره انتخابات، از سوی انتشارات انقلاب اسلامی منتشر شده است. این کتاب در موضوع انتخابات و با بهرهگیری از بیانات رهبر معظّم انقلاب ( مدّظلّهالعالی) تدوین شده و شامل نُه فصل است که هرکدام از آن، سهمی را در تبیین نظریّهی انتخاباتی معظّمٌلّه خواهد داشت. سرفصلهای کتاب حاضر به شرح زیر است:
۱. واجب سیاسی (بیان اهمّیّت انتخابات، انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی)
۲. راه و اصول امام (بازخوانی خطّ امام برای سنجش عیار احزاب و جریانهای فعّال در انتخابات)
۳. خوابهای بیتعبیر (شرح توطئهها و برنامههای دشمنان برای انتخابات)
۴. اصولگرای اصلاحطلب انقلابی (به منظور بازخوانی شاخصهای جریانهای وفادار به نظام)
۵. مجری و ناظر (شرح وظایف وزارت کشور و شورای نگهبان)
۶. هـمه باهم (شرح وظایف عموم مردم در انتخابات)
۷. تکلیف نخبگان (شرح وظایف نخبگان و خواص در امر انتخابات)
۸. الزامات داوطلبی (شرح وظایف نامزدها و بایدها و نبایدهای رفتاری آنان در ایّام انتخابات)
۹. ویژگیهای نمایندهی صالح
نظر شما