همشهریآنلاین – گروه سیاسی: همزمان با ناکامی غربیها در تحقق اهدافشان در جنگ اوکراین، رویکردهای ضدایرانی در رسانههای غربی بار دیگر اوج گرفتهاست. علاوهبر این بهنظر میرسد در یکی دو هفته اخیر موضعگیریهای ضدایرانی برخی مقامهای اروپایی و آمریکایی افزایش محسوسی داشتهاست؛ موضوعی که بیشاز هر چیز ناشی از پیچیدهتر شدن تحولات منطقهای و جهانی است. در واقع با ناتوانی طرفهای غربی در حل چالشهای پیشرو، آنها میکوشند با نشانه رفتن انگشتاتهام بهسوی ایران، از پذیرش تبعات ناشی از ناکامیهای اخیر شانه خالی کنند.
درچنین شرایطی طی روزهای اخیر شاهد بودهایم رسانهها و مقامهای غربی با دو کلیدواژه «همکاریهای نظامی ایران و روسیه» و «فعالیتهای هستهای جمهوریاسلامی» حملات رسانهای و سیاسی تازهای را علیه تهران بهراه بیندازند. این رویکرد تا جایی پیش رفت که
روزنامه «واشنگتن تایمز» آمریکا اخیرا در گزارشی ادعا کرد که «ممکن است ایران درحالحاضر ۵ بمب هستهای داشته باشد و ممکن است تا ماه می به دوازده بمب هستهای نیز برسد». این ادعاهای واهی در شرایطی مطرح میشود که در روزهای اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژیاتمی، در ادامه رویکردهای سیاسی و جانبدارانه خود، به بیان ادعاهای واهی علیه ایران پرداخت.
ازسوی دیگر خبرگزاری رویترز هم در روزهای گذشته طی گزارشی ادعا کرد ایران صدها موشک بالستیک به روسیه فروخته است؛ موشکهایی که میتواند معادلات میدانی در جنگ اوکراین را تغییر دهد.
رویکردی ۴۵ ساله علیه ایران
یک کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با همشهریآنلاین با بیان اینکه طی سالهای اخیر فضاسازیهای رسانهای و سیاسی علیه جمهوریاسلامی همواره ادامه داشته و این، رویکرد تازهای نیست، اظهارکرد: دراین سالها فضاسازی ضدایرانی همیشه بوده، اما در مقاطع مختلف، سوژه آن تغییر کردهاست. چنین رویکردی ۴۵ سال است که استمرار دارد.
حسن بهشتیپور با بیان اینکه متاسفانه برخی سوژهها را از داخل میگیرند و برخی دیگر را هم میسازند، افزود: بهعنوان مثال سوژه اخیر ساخت ۵ بمب اتمی ازسوی ایران را ساختهاند؛ ادعایی واهی که در پس پرده اهداف چندگانهای را دنبال میکند.
وی عنوان کرد: انتشار چنین ادعاهایی در شرایطی است که در گذشته تاکید میکردند ایران از میزانی اورانیوم غنیشده برخوردار است که بالقوه توانایی ساخت ۵ بمب اتمی را به این کشور میدهد، اما اکنون میگویند جمهوریاسلامی ۵ بمب اتمی دارد.
بهشتیپور ادامه داد: این دست ادعاهای بدون سند درحالی مطرح میشود که فعالیتهای هستهای ایران همواره تحت نظارت سنگین آژانس بینالمللی انرژیاتمی قرار داشتهاست و بازرسان این نهاد بینالمللی بهصورت مستمر به ایران رفت و آمد دارند.
رویکردهای سیاسی گروسی
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژیاتمی بهجای درپیش گرفتن رویکرد فنی، مشغول سیاسیکاری است و مواضع سیاسی و غیرفنی علیه ایران اتخاذ میکند، گفت: گروسی از چارچوب فنی خارج شدهاست و مشغول موضعگیریهای سیاسی علیه جمهوریاسلامی است؛ رویکردی که آشکارا در تناقض با ماهیت این نهاد بینالمللی است.
بهشتیپور افزود: بهانهجویی برای موضعگیری ضدایرانی از رویکردهای گروسی است. بهعنوان مثال اخیرا او از صحبتهای وزیر خارجه اسبق ایران که گفته بود «ایران همه آستانههای علم و فناوری هستهای را دارد، اما قصد ندارد بمب بسازد چون دکترین ما نیست»، برای موج تازهای از موضعگیریهای ضدایرانی سوء استفاده کرد.
وی ادامه داد: این درحالی است که گروسی بهخوبی متوجه منظور صالحی شدهاست، اما با این وجود به موضعگیریهای سیاسی و جهتدار علیه ایران ادامه میدهد. اینها درحالی است که باید درنظر داشته باشیم با وجود دستیابی ایران به فناوری غنیسازی اورانیوم در سطوح بالا، ساخت بمب هستهای فرایندهای پیچیدهای دارد. گروسی بهخوبی به این موضوع واقف است، اما همچنان سیاسیکاری را ترجیح میدهد.
ایران محدودیتی برای صادرات موشک ندارد
این کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه درباره موشکهای ایرانی هم رویکرد پیشگفته قابل مشاهده است، اظهارکرد: موضع ایران در حوزه موشکی همواره براین مبنا استوار بوده که با توجه به جنبه دفاعی این بخش، جمهوریاسلامی برای تقویت بنیه دفاعی و بازدارندگی خود با هیچ طرفی شوخی ندارد.
بهشتیپور افزود: درباره صادرات هم نکته مهم این است که ایران در حوزه صادرات تسلیحات متعارف هیچ منعی ندارد و با پایان محدودیتهای تحریمی، جمهوریاسلامی میتواند باقدرت دراین عرصه به فعالیت بپردازد.
وی ادامه داد: نکته جالب این است که فضاسازیهای ضدایرانی درباره همکاریهای موشکی ایران و روسیه درحالی است که خود دولت آمریکا اذعان کرده قرائنی پیدا نکرده که نشان دهد ایران موشک در اختیار روسیه قرار دادهاست. این در شرایطی است که مقامهای ایرانی هم بارها اعلام کردهاند ایران بهدنبال فروش تسلیحات به روسیه باهدف استفاده در جنگ اوکراین نیست، چراکه موضع جمهوریاسلامی درباره این بحران بارها به صراحت اعلام شدهاست.
بهشتیپور با تاکید بر اینکه روسیه از تولیدکنندگان عمده موشک در جهان بهشمار میرود و دراین عرصه جزو سرآمدان است، تصریح کرد: اینگونه فضاسازیها در بخشهایی از افکارعمومی میتواند اثرگذار باشد که از سواد رسانهای کافی برخوردار نیستند و اخبار تحولات بینالمللی را دنبال نمیکنند. افرادی که درجریان خبرهای روز دنیا هستند، تحتتاثیر چنین فضاسازیهایی قرار نمیگیرند.
شورای حکام تصمیم تازهای میگیرد؟
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اهداف دور تازه فضاسازیهای سیاسی – رسانهای غربیها علیه ایران اظهارکرد: بعید است آنها در مقطع کنونی اینگونه فضاسازیها را باهدف تاثیرگذاری بر انتخابات ۱۱ اسفندماه درایران مطرح کنند، چراکه بهخوبی میدانند این موضوع تاثیری بر میزان مشارکت مردم در انتخابات ندارد.
بهشتیپور با اشاره به درپیش بودن نشست فصلی شورایحکام آژانس بین المللی انرژیاتمی، عنوان کرد: تاثیرگذاری بر تصمیمهای شورایحکام از اهداف فضاسازیهای اخیر بهشمار میرود. با این وجود اما معتقدم بعید است اعضای شورایحکام در شرایط کنونی بخواهند تصمیم تازهای درباره فعالیتهای هستهای ایران بگیرند.
وی اضافه کرد: علاوهبر این، بهنظر میرسد سفر آتی گروسی به تهران میتواند نقش مهمی در استمرار همکاریهای دوطرف و حلوفصل دو سئوال باقیمانده آژانس داشته باشد. منطق ایران این است که در چارچوب ان. پی. تی درحال همکاری با این نهاد بینالمللی است. حال اگر طرفهای مقابل میخواهند همکاریهای هستهای ایران و آژانس در چارچوب برجام ادامه یابد، باید به تعهدهای خود عمل کنند. تا آن زمان نباید انتظار همکاری فراپادمانی از ایران داشته باشند.
نظر شما