به گزارش همشهری آنلاین، کشورهای اروپایی در بیانیهای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای واهی خود علیه برنامه صلح آمیز هستهای ایران نوشتند: به عنوان یک اولویت امنیتی کلیدی، اتحادیه اروپا به سرمایه گذاری دیپلماتیک و سیاسی برای تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای ادامه خواهد داد.
این بیانیه در عین حال میافزاید که «اتحادیه اروپا همچنان به راه حل دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران متعهد است و از همه کشورها میخواهد که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت کنند.»
با وجود این که قطعنامه از طرفین توافق خواسته است که به تعهدات خود طبق توافق هستهای متعهد باشند، آمریکاییها از عمل به تعهدات و اقداماتی که ایران را از دستاوردهای برجام منتفع میکرد، خودداری کرده و به صورت یکجانبه از این توافق خارج شدند.
اتحادیه اروپا در این بیانیه بدون توجه به اینکه آمریکا ابتدا از برجام خارج شد و همچنین شرکای اروپایی به تعدات مندرج در برجام پایبند نبودند، مدعی شدند: ما متاسفیم که ایران تصمیمات لازم را نگرفته و اقدامات لازم را برای بازگشت به تعهدات هستهای خود در چارچوب برجام که اتحادیه اروپا همچنان به آن متعهد است، انجام نداده است.
این بیانیه همچنین ادعا میکند: اتحادیه اروپا عمیقاً نگران گزارشهای متوالی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که شتاب نگرانکننده برنامه هستهای ایران را روشن میسازد که به شدت از تعهدات برجام خارج شده است. اقدامات ایران که هیچ توجیه غیرنظامی ندارد، خطرات بسیار مهمی را در ارتباط با اشاعه سلاحهای هستهای به همراه دارد و نگرانیهای شدیدی را در مورد نیات ایران ایجاد میکند.
اروپا همچنین مدعی شدند که ایران هنوز تصمیم خود برای پس گرفتن چندین بازرس با تجربه آژانس را لغو نکرده و باید به طور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند تا اجرای توافقنامه پادمانهای NPT ایران و همچنین نظارت بر برجام را تسهیل کند.
اتحادیه اروپا علاوه بر این بدون توجه به عدم تعهدات خود در قبال برجام و پیروی از سیاستهای آمریکا ادعا کردند: از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، راستیآزمایی و نظارت آژانس در رابطه با برجام در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای اقدامات شفافسازی برجام و پروتکل الحاقی بهطور جدی تحت تأثیر قرار گرفته است. تصمیم یکجانبه ایران در ژوئن ۲۰۲۲، مبنی بر اینکه تمامی تجهیزات نظارتی مربوط به برجام از عملیات خارج شود، وضعیت را بیش از پیش تشدید کرده است.
اروپا در ادامه ادعا کردند که قویاً از ایران میخواهیم که تشدید برنامه هستهای خود را معکوس کند و بدون تأخیر به تعهدات سیاسی خود در زمینه عدم اشاعه هستهای بازگردد.
در بحث لغو انتصاب بازرسان آژانس اروپا و گروسی باید به جای فرافکنی به اصل موضوع بپردازند. اروپا مدعی است که ایران بر اساس ملیت بازرسان آنان را اخراج کرده و نباید انتصاب آنان را لغو میکرد. این در حالی است که طبق قانون ایران حق دارد نه تنها قبل از انتصاب بازرسان بلکه حتی بعد از آن نیز انتصاب آنان را لغو نماید.
این ادعاهای نمایندگان اروپایی در حالی مطرح شده که به دنبال خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و ناتوانی اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی آلمان و فرانسه و انگلستان در اجرای تعهدات خود، ایران بر اساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، تمام اقدامات شفافساز داوطلبانه فراتر از موافقتنامه پادمان جامع خود از جمله اجرای کد اصلاحی ۳/۱ شده (همانطوری که در بند ۶۵ پیوست برجام مشخص شده است) را متوقف کرد.
تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات خود تحت برجام کاملاً مطابق با حقوق ذاتی آن طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و در پاسخ به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام بود و این واقعیت آشکار نمیتواند مبنایی برای آژانس و دیگر کشورهای غربی برای خواستههای فراتر از انپیتی و همچنین خودداری از انجام تعهدات خود باشد.
نظر شما