به گزارش همشهری آنلاین،گردهمایی هیات امنا محلات شهر تهران روز دوشنبه ۲۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ با حضور علیرضا زاکانی شهردار تهران، مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران، محمد امین توکلی زاده معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران و جمعی از مدیران و مسئولان شهری پایتخت به همراه اعضای هیات امنا محلات در محل سالن همایشهای وزارت کشور برگزار شد. در این گردهمایی نظامنامه محلات الگویی محوری برای بهرهمندی از ظرفیت مردم در مدیریت شهر عنوان و به نقش محلات تاکید شد.
موفقیت مدیریت شهری در تحقق و افزایش بودجه
شهردار تهران در این همایش با اشاره به وضعیت پروژههای عمرانی پایتخت در ابتدای دوره مدیریت شهری ششم، گفت: حدود۳۰ ماه قبل در وضعیتی مدیریت شهری تهران را به عهده گرفتیم که پروژههای پایتخت به دلیل بدهی و وجود تنش مالی متوقف شده بود؛ وضعیت به گونهای بود که مدیریت شهری پنجم برای پرداخت حقوق کارکنان خود نیز مجبور به قرض گرفتن از بانک شد؛ اما توانستیم در کمتر از یک ماه از آغاز مسئولیت این شرایط سخت و تنش مالی را پشت سر بگذاریم.
علیرضا زاکانی افزود: شرایط به گونهای پیش رفت که سال ۱۴۰۱ بودجه حدود ۵۰ همتی مصوب شورا را بیش از این رقم و نزدیک به ۸۰ همت محقق کردیم. امسال نیز بودجه مصوب شورا ۷۵.۹ همت بود که با تلاش از این رقم نیز عبور کردیم و لایحه متمم بودجه ۱۴۰۲ به ارزش ۱۰۴ همت به شورا ارائه شد.
او با اشاره به موفقیت در تحقق بودجه سال جاری و رشد چشمگیر بودجه سال ۱۴۰۳ شهرداری تهران، ادامه داد: برای سال ۱۴۰۳ با وجود کاهش نرخ عوارض به ۱۹ درصد، بودجهای که به تصویب شورا رسید ۱۵۱ همت بود به عبارت دیگر بودجه شهرداری تهران ۵ برابر نسبت به زمانی که مسئولیت مدیریت شهری را بر عهده گرفتهایم افزایش پیدا کرده است و عملکرد شهرداری تهران از این منظر در دستگاههای اجرایی کشور بی نظیر است.
حرکت در مسیر حل مشکلات مردم
شهردار تهران با بیان اینکه طی ۳۰ ماه گذشته در مسیر حل مشکلات مردم حرکت کردیم، در تشریح محورهای حرکتی مدیریت شهری برای ایجاد تحول در پایتخت، گفت: محور حرکت مدیریت شهری ششم تحول ۴ گانه در زمینه مدیریت درونی شهرداری تهران، تحول فناورانه پایتخت، تحول کالبدی تهران و تحول در سبک زندگی شهروندان بوده است تا از رهگذر اجرایی شدن این تحولات به الگوی مدیریت شهری مبدل شویم. زاکانی «تحول در سبک زندگی» را مهمترین محور در میان ۴ محور حرکتی مدیریت شهری دانست و اضافه کرد: توفیق در ۳ محور دیگر اتفاقی است که در سایر کشورهای جهان نیز رخ میدهد و برای دنیا توسعه شهری اتفاق جدیدی نیست؛ اما ارائه الگویی جدیدی از سبک زندگی برای شهروندان مبتنی بر فرهنگ ایرانی اسلامی اتفاقی مثبت است که توجه جهانیان که به دنبال «انسان» هستند را به خود جلب خواهد کرد.
شهردار تهران با اشاره به اجرای طرح «من شهردارم» در بیان اهمیت این طرح گفت: در بخش توجه به محلات تهران طرح من شهردارم را کلید زدیم که در «من شهردارم۱»، پروژه های منتخب مردم اولویت بندی و با موفقیت اجرا شد. این موفقیت در تکمیل پروژهها سبب شد در دومین دور طرح «من شهردارم» با رشد چشمگیر مشارکت شهروندان تا یکمیلیون و ۳۵۲ هزار و ۱۳۹ نفر مواجه شویم که در نتیجه این مشارکت ۳ هزار و ۶۷۹ پروژه برای اجرا در سال آینده اولویت بندی شد.
ستاد محلات ستون فقرات مدیریت شهری در تهران
زاکانی در ادامه نیز به اهمیت ستاد محلات در مدیریت شهری تهران اشاره کرد و گفت: مطابق با نظامنامه مصوب شورا، نمایندگان مجموعههای فعال در محلات مانند مساجد، مدارس، آموزشوپرورش، فراجا و… در کنار معتمدین محلات، اعضای ستاد محلات را تشکیل میدهند که این ستاد ماموریت هویت بخشی به محلات و احصا و پیگیری مشکلات هر محله را بر عهده دارد.
شهردار تهران، ستاد محلات را ستون فقرات مدیریت شهری در تهران دانست که در آن مدیر منتخب محله موظف است در زیر مجموعه خود ۱۰ خانه برای تجمع نخبگان و مشورت گیری از آنان ایجاد کند. به گفته زاکانی، سرای محلات ستاد اصلی این کار است که از فروردین ماه ۱۴۰۳ در اختیار ستادها قرار میگیرد.
او در پایان تاکید کرد: ۵۲ فعالیت و رویداد مانند «قهرمان شهر» برای به فعلیت رساندن ظرفیتها و استعدادهای محلات شهر تهران طراحی شده که پیشبرد این رویدادها نیز بر عهده ستاد محلات است.
گسست ارتباطی میان شهروندان آسیب زاست
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز در این همایش با اشاره به شیوه سنتی همیاری در محلات گفت:در شهرهای کوچک ایران و تهران در دهههای قبل پیش از آنکه شهر به جمعیت ده میلیونی امروز برسد، شرایط به گونهای بود که اگر برای یک نفر مشکلی پیش میآمد تمامی اهالی محله به یاری او میشتافتند؛ اما اکنون در تهران شرایط به گونهای است که شاهد ارتباطات گسسته مردم هستیم و گاهی همسایگان یک واحد مسکونی از فوت همدیگر هم حتی خبردار نمیشوند، این گسست ارتباطی میان شهروندان آسیب زاست و متاسفانه ما در نحوه شهرسازی خود نیز به این مهم کم توجهی کردهایم.
چمران ادامه داد: وقتی بزرگراه نواب ساخته شد مسئولین شهری وقت بدون در نظر گرفتن پیوستگی محلات اقدام به ساخت این بزرگراه از میان محلات تهران کردند و درواقع این بزرگراه باعث گسست ارتباطات شهروندان شد. در مقابل سال ۸۳ وقتی بزرگراه یادگار امام(ره) ساخته میشد مطابق طراحی اولیه بنا بود این بزرگراه نیز از وسط محلات عبور کند اما با پافشاریهای صورت گرفته طرح ساخت یادگار امام در راستای کاهش و رفع گسست میان محلات اصلاح شد.
لزوم استفاده حداکثری از ظرفیت مردم
محمدامین توکلی زاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران دیگر سخنران همایش بود. او با اشاره به تجربه تاریخی جمهوری اسلامی در ایجاد نظامی مردمسالار گفت: دشمنان بارها با اقدامات خود سعی در تضعیف نظام جمهوری اسلامی داشتند، اما رهبری داهیانه امامین انقلاب در سالیان گذشته باعث حفظ جمهوریت نظام در کنار بعد اسلامی آن شد و تجربه تاریخی مانند دفاع مقدس نیز ثابت کردهاست هرگاه این دو رکن کنار هم قرار بگیرند گرههای بزرگ کشور نیز باز میشود.
توکلی زاده افزود: در تداوم نگاه مردم سالاری دینی نظام جمهوری اسلامی ایران ما نیز به دنبال استفاده حداکثری از ظرفیت مردم در مدیریت شهری بودیم؛ به همین جهت پس از بررسی و بحثهای بسیار «نظام نامه محلات» تدوین و به تصویب شورای شهر رسید تا الگویی محوری برای بهرهمندی از ظرفیت مردم در مدیریت امور تهران باشد.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با بیان اینکه شهر ۱۰میلیونی تهران بدون بهرهمندی از ظرفیت مردم و همراهی آنان قابل مدیریت نیست، افزود: بر همین مبنا از همان ابتدا نیز با تاکید شهردار به دنبال فعال سازی این ظرفیتها رفتیم که بر اساس آن ۱۰ قرارگاه در شهر تهران طی دو سال گذشته تشکیل شد. قرارگاههای شهرداری تهران برای حل چالشهای شهری با تدبیر شهردار تهران توامان از همنشینی ۳ رکن اصلی بهره میبرد؛ نخست ظرفیتهای درونی شهرداری تهران دوم همراهی نهادهای بیرونی و متناظر با مدیریت شهری و سوم مشارکتهای مردمی که از دو رکن دیگر نقش پر رنگتری دارد.
توکلی زاده، تشکیل قرارگاه اجتماعی را یکی دیگر از اقدامات مهم شهرداری تهران طی دو سال گذشته دانست که کمکم اثرات فعالیت این قرارگاه را در ساماندهی و جمع آوری معتادان متجاهر مشاهده میکنیم. او درباره ستاد محلات گفت: : هیات امنای هر محله بهترین افراد برای شناسایی و اولویت بندی چالشهای هر محله هستند؛ امیدواریم با بهرهگیری از ظرفیت هیات امنا در کنار اجرایی کردن نظام نامه محلات بتوانیم مشکلات شهر تهران را به بهترین نحو حل کنیم.
نظر شما