بارش‌های سنگین اخیر در مناطق غربی ایران از جمله کردستان، نویدبخش بهاری زیبا شد؛ استانی که بارش آن در سال آبی جاری، ۸۸.۸ میلیمتر از متوسط بلندمدت بیشتر است و از این لحاظ رتبه اول را در کشور دارد.

با ران

به گزارش همشهری آنلاین، کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌های خوب در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

میزان بارندگی سالانه کردستان در شرایط عادی اقلیمی، معادل ۴۵۵ میلی‌متر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلی‌متر و کمترین آن در شرق استان حدود ۴۰۰ میلی‌متر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.

امسال بارش‌ها نسبت به سال قبل بهتر بوده و کردستان در سامانه فعال بارشی اخیر، بیشترین بارش‌ها را دریافت کرد، به گونه‌ای که روستای سلین در منطقه هورامان، با ۱۴۳ میلیمتر، پربارش ترین نقطه کشور شد و مریوان با ۱۲۸ میلیمتر رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.

کردستان رتبه اول افزایش بارش نسبت به بلندمدت

بعد از بارش‌های رحمت الهی در چند روز اخیر، آمارها حاکی از آن است که میانگین بارش استان کردستان از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر۱۴۰۲) تاکنون، نسبت به بلندمدت، به‌ میزان ۸۸.۸ میلی‌متر، بیشتر شده است و با بالاترین میزان اختلاف (افزایش) در مقایسه با سایر استان‌ها، در صدر نمودار قرار دارد.

این استان رکورددار افزایش بارش در کشور است | سه سد استان سرریز شد | رتبه دو و سوم بارندگی برای همدان و کرمانشاه

بر همین اساس، استان‌های کرمانشاه با ۶۱.۳ میلیمتر و همدان با ۵۲.۸ میلیمتر در رتبه‌های دوم و سوم و استان فارس با منفی ۶۷.۹ میلیمتر در انتهای نمودار قرار گرفته است.

افزایش هشت درصدی بارندگی در استان

از ابتدای سال آبی جاری(مهرماه) تاکنون ۳۲۲ میلیمتر بارش در استان کردستان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل(۲۹۸ میلیمتر)، هشت درصد بیشتر است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به آمار بارندگی در استان اشاره کرد و افزود: بارش‌های استان در سال آبی جاری نسبت به میانگین بلند مدت که ۳۰۶ میلیمتر بوده، پنج درصد افزایش دارد.

آرش آریانژاد ادامه داد: بیشترین میزان بارندگی را پنج ایستگاه باران سنجی طی فعالیت سامانه بارشی اخیر با بیش از ۲۲۳ میلی متر در استان کردستان ثبت کرده اند.

وی با اشاره به داده های ثبت شده در ایستگاه های باران سنجی مبنای استان مربوط به جبهه بارشی ۲۸ و ۲۹ اسفند ماه ۱۴۰۲، گفت: خوشبختانه امسال کردستان سال آبی خوبی داشته به نحوی که متوسط بارش های اخیر ۳۴ میلی متر بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان اضافه کرد: پنج ایستگاه باران سنجی که بیشترین میزان بارش را ثبت کرده اند شامل مریوان ۵۹.۷ میلی متر سنندج ۵۱ میلیمتر، کامیاران ۴۸.۸ بانه ۳۴.۳ و دیواندره ۲۹.۹ میلی متر بود.

آریانژاد تغییرات دبی ایستگاه های مهم استان بر حسب مترمکعب بر ثانیه را قابل توجه دانست و افزود: ایستگاه های چهل گزی تونل از ۴.۵ به ۱۷.۸ چومان تازه بان از ۱۲ به ۵۲ بانه بنه خوی (بالادست سد بانه) از ۰.۸ به ۲.۳ و در سقز دره پنبه دان از ۱۲.۱ به ۱۸ افزایش دبی داشته اند.

سرریز سه سد در کردستان

وی حجم ورودی آب به مخازن سدهای استان را از ابتدای سال آبی ۸۶۹.۴ میلیون متر مکعب اعلام کرد و گفت: این عدد در مدت مشابه سال آبی گذشته ۴۰۰.۴ میلیون متر مکعب بود و حجم مخازن سدهای استان در سال گذشته با اعمال سدهای مشترک بیش از یک میلیارد و ۵۷۸ میلیون متر مکعب است و همین آمار در سال گذشته بیشتر از یک میلیارد و ۳۸۵ میلیون متر مکعب بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان ادامه داد: طی ۲ ماه گذشته سدهای چراغ‌ویس سقز، گاران مریوان و سبدلو بانه، سرریز داشته و احتمال سرریز شدن سدهای زیویه کامیاران، قشلاق سنندج، عباس آباد بانه و آزاد، دور از ذهن نیست.

آریانژاد به این هم اشاره کرد که دریاچه زریبار مریوان ۴۰ سانتیمتر مانده سرریز شود.

وی با اشاره به اینکه میانگین آب دریاچه زریبار در بارش‌های سه روز گذشته ۳۰ سانتیمتر دیگر افزایش یافت، ادامه داد: در صورت تداوم بارش‌ها طی روزهای آینده باید منتظر سرریز دریاچه پس از پنج سال باشیم، این در حالیست که سال ۱۴۰۱ خطر خشک شدن زریبار بالا رفته بود.

به گزارش ایرنا، ۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهره‌برداری مابقی سدها در اختیار استان‌های همجوار از جمله آذربایجان‌غربی و کرمانشاه قرار دارد.

از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان ۹ دشت بوده که ۵ دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ دشت دیگر درجنوب استان واقع شده است و دشت‌های قروه ـ دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه محسوب می‌شود.

کد خبر 840628
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • مجتبی شهسواری IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
    12 12
    سلام دوستان عزیزمن قران ومداحی برای باریدن باران درتهران گوش کنم،البته شایدهم نبارداگرراضی هستید من گوش کنم پیامم ارسال شود[همه چیزدست خداست]هرچه مصلحت باشدمیشود.
  • مجتبی شهسواری IR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
    7 11
    دوستان عزیز ساعتها وانگشترهایادگاریست به شمادوستان عزیزم وازروی رضایت قلبی میباشد ومن تافرداظهرمنتظرهستم.
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
    6 2
    خدارو شکر خدا به استانهای محروم بیشتر نظر لطف داشته راست چند روز پیش از سد اکباتان همدان بازدید کردیم بطور وحشتناکی خشک بود فکر نکنم ۲۰ درصد بیشتر باشه این از عجایبه احتمالا حق آبه این سد به جایی دیگه داره میره با این میزان بارش اصلا معماییه خواهشا برسی وبه مردم علتش اطلاع رسانی بشه
  • پروین میرزا آشتیانی IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
    9 0
    شکر،شکر،شکر را نباید فراموش کرد و قدر ناشناس بود.امیدوارم این بارش ها بتواند دروغ و احتکار را از این سرزمین بشوید
    • علی IR ۰۶:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
      1 0
      متاسفانه دروغ حرف اول را میزند وروز بروز به دروغگویی اضافه می‌شود ،حرف راست خریدار ندارد چون اکثر مردم به این نتیجه رسیدن که داخل این کشور بدون دروغگویی زندگی براشون سخت تر میشود
  • مظفری IR ۲۲:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
    0 1
    خدایا شکرت 💐🧿
  • ع ا ز CA ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
    0 1
    بگذری چشمان بدخواهان انشاالله که امسال سال پر برکت و رحمت الهی باشد و آنقدر بارندگی داشته باشیم که تمام سندهای کشور از مازاد خود یر ریز بشود و دیگر هیچگونه نگرانی تنش آبی نداشته باشیم .
  • IR ۰۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
    1 3
    سلام چی شد نظریه پردازان دزدی ابرها
  • ناشناس IR ۰۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
    0 3
    گر بنده خدا ازجهل و بی خبری بندددری خداوند ذل جلال بگشاید هزاران در دیگری الحمد لله رب العالمین
  • IR ۰۵:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
    3 0
    پس این همه باران میاد پس چرا آب همدان اینقدر بی کیفیت هست
  • حسین RO ۰۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
    1 1
    از بارش آمده به مقدار زیاد خدا را شکر اما سوال این جاست که چقدر ازاین میزان در زمین نفوذ کرده چقدر خاکی که برای ساخت آن هشت صد سال طول کشیده تا ساخته شود همراه این بارش برده شده ازدست رفت کردستان با وسعتی که دارد سالانه برای هر هکتار آن چقدر پول خرج شده ؟آیا اندازه سود این بارش با اندازه بازده آن برابر بود ؟
  • خسروصالحی IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۶
    3 2
    خداروصدهزاربارشکر.انشاالله سال خوب وپربرکتی باشه برای همه هموطنانم وهمه مردم جهان