همشهری آنلاین- زینب زینال زاده: اقدامات فرهنگی در مدیریت شهری ششم با محوریت خانواده انجام میشود. شهرداری تهران قصد دارد با این رویکرد زمینه و زیرساختهای فرهنگی را بهگونهای فراهم کند که تمام شهروندان اعم از زن و مرد، پیر و جوان، کودک و نوجوان، از آنها بهرهمند شوند.شورای شهر تهران هم با نظارتهایی که دارد پیگیر عملیاتیشدن این سیاست است و بنا به گفتههای نرگس معدنیپور، رئیس کمیسیون فرهنگیاجتماعی شورای شهر تهران، شورا و شهرداری درصددند که تکالیف تعیینشده در برنامه چهارم توسعه و تحول شهر تهران اجرایی و عملیاتی شود؛ چراکه قطعا سبب ایجاد زیرساختهای این حوزه و رفع کمبودها خواهد شد.
این عضو شورا در گفتوگو با همشهری علاوه بر تشریح اقدامات سال گذشته، برنامههای پیشبینیشده برای سال جدید را تشریح کرد.
- کمیسیون فرهنگیاجتماعی سال گذشته چه دستاورد مهمی داشته است؟
قطعا پیگیریهای زیادی در حوزه فرهنگیاجتماعی صورت گرفت؛ اما افزایش بودجه این حوزه دستاورد مهمی است که میتوان بهعنوان یک موفقیت در کارنامه شورای ششم ثبت کرد. سال۱۴۰۰ یعنی سال اول مدیریت شهری، ۶درصد کل بودجه شهرداری تهران به حوزه فرهنگیاجتماعی اختصاص داشت و سال۱۴۰۱ این میزان به ۸درصد افزایش یافت. با تلاش و پیگیریهای صورتگرفته موفق شدیم سال۱۴۰۲ سهم بودجه حوزه فرهنگیاجتماعی را به ۱۰درصد از کل بودجه شهرداری تهران برسانیم و امسال هم همین میزان اختصاص داده شد.
- چه ضرورتی برای افزایش میزان اعتبار حوزه فرهنگی وجود دارد؟
ملاک و معیار برای افزایش میزان اعتبار حوزه فرهنگی از بودجه شهرداری تهران، تحقق برنامه چهارم توسعه و تحول شهر تهران است؛ چراکه این برنامه با یک سال تاخیر عملیاتی شد و قطعا با عقبماندگی در اجرای آن مواجهیم و برای جبران این عقبماندگی تلاش کردیم با افزایش میزان اعتبار، تکالیف پیشبینیشده را پیگیری و عملیاتی کنیم.
- به اقدامات و پیگیریها اشاره میکنید. علاوه بر افزایش اعتبار آیا اقدامات مهم دیگری در حوزه فرهنگیاجتماعی صورت گرفته است؟
بهروزرسانی زیرساختها و مجموعههای فرهنگی، اجتماعی و ورزشی در سال گذشته پیگیری شد و ما هم بهعنوان سیاستگذار نظارت داشتیم. در حوزههای ورزشی و بانوان با بهروزرسانی مجموعهها شاهد اتفاقات خوبی بودیم. همچنین مصوبات سال گذشته را که نیاز به بودجه داشتند پیگیری کردیم که از آن میان میتوان به اختصاص ۱۰درصد عوارض پسماند به حوزه آموزشهای شهروندی و ایجاد دبیرخانه آموزشهای شهروندی اشاره کرد.
- در حوزه آموزشهای شهروندی، نشان شهروندی مطرح شد؛ اما گویا برنامههای آن مسکوت مانده است. برای اجراییشدن مصوبات در این مورد پیگیری صورت گرفته است؟
در پیگیری مصوبات برزمینمانده شورای شهر تهران، مصوبه اعطای نشان شهروندی که از سال گذشته به مناسبت روز تهران در دستور کار قرار گرفت، بهروزرسانی و در بودجه فرهنگی هم اعتبارات لازم پیشبینی شد و قطعا در این حوزه هم با مشارکت شهروندان فعالیتهایی را شاهد خواهیم بود.
- امسال چه اقداماتی در دستور کار قرار گرفته است؟
امسال هم به موضوعات کارآفرینی حوزه زنان و بحث خانوادهمحوری و تحقق و ایجاد سازمان گردشگری که در برنامه چهارم توسعه شهر تهران هم مورد تاکید قرار گرفته است، توجه و بر اجرای آنها نظارت خواهیم داشت. البته از بهروزرسانی و تکمیل زیرساختهای ناتمام هم غافل نمیشویم.
- منظورتان از زیرساختها، سراهای محلهها و مجموعههای ورزشی است؟
بله، البته زیرساختهای حوزه بانوان اولویت خواهد داشت؛ مانند سراهای محله، مجموعههای ورزشی بانوان، شهردختها، بوستان بانوان و.... که این مجموعهها پس از بهروزرسانی، در اختیار شهروندان قرار میگیرد و بهرهبرداری میشود.
- امسال قرار نیست زیرساخت جدیدی ایجاد شود؟
البته که علاوه بر بهروزرسانی زیرساختهای موجود، در برخی از مناطق زیرساخت وجود ندارد و با بودجه پیشبینیشده در حوزههایی چون حوزه بانوان، زیرساختهای جدیدی ایجاد میشود. ساخته پردیسهای خانواده در برخی از مناطق با رویکرد خانوادهمحوری برنامهای است که میتوان امسال آن را عملیاتی و در سنوات آتی تکمیل کرد و به بهرهبرداری رساند.
- برنامههای دیگری هم در حوزه خانواده و زنان دارید؟
سالنهای یاس که با هدف ترویج ازدواج آسان، بخشی از تکالیف شهرداری تهران است امسال در دستور کار قرار دارد؛ چراکه ایجاد حداقل ۱۷سالن یاس در تهران وظیفه و تکلیف شهرداری است. برخی از آنها نیازمند بهروزرسانیاند و تعدادی هم باید ایجاد شوند تا به آمار پیشبینیشده برسیم. مورد دیگر ایجاد اتاقهای مادر و کودک در فضاهای عمومی شهر مانند بوستانها و مترو و... است که پیگیری خواهیم کرد. همچنین متناسب با شعار سال (جهش تولید با مشارکت مردم) موضوعات فرهنگیاجتماعی را با تمرکز روی سرمایههای اجتماعی (مشارکت شهروندی) پیگیری میکنیم؛ چراکه باور داریم از طریق همراهی سرمایههای اجتماعی میتوان حس تعلق محلی را افزایش داد و کارها را بهتر عملیاتی کرد.
- در حوزه زنانآیا برنامهای برای مراکز کارآفرینی پیشبینی شده است؟
این حوزه (کارآفرینی) با توجه به اشتغال زنان سرپرست خانوار و زنان در معرض آسیب برای مدیریت شهری اهمیت دارد و ازاینرو قصد داریم مراکز کارآفرینی (مراکز کوثر و دیگر مراکز زیرمجموعه سازمان خدمات اجتماعی) را با مشارکت کارآفرینان موفق احیا و راهاندازی کنیم. علاوه بر این مراکز، توجه به اقتصاد خانوادهها با اولویت مشاغل خانگی هم در دستور کار قرار دارد.
الزام شهرداری برای ایجاد اتاقهای مادر و کودک
ایجاد اتاقهای مادر و کودک در دستور کار مدیریت شهری ششم است؛ زیرا گرچه در ادوار گذشته تعدادی از این اتاقها در ایستگاههای مترو راهاندازی شدند، با شیوع کرونا و ایجاد برخی از مسائل، اتاقها در ایستگاهها تعطیل شدند. در این دوره مدیریت شهری تصمیم دارد اتاق مادر و کودک را در راستای خدمترسانی مطلوب به شهروندان راهاندازی کند. بنا به گفتههای نرگس معدنیپور، رئیس کمیسیون فرهنگیاجتماعی شورای شهر تهران، علاوه بر اینکه شهرداری موظف به ایجاد اتاقهای مادر و کودک در فضاهای عمومی مانند بوستانها و ایستگاههای مترو و... است، باید در مجوزهایی که برای واحدهای تجاری و مراکز خرید صادر میکند، سازندگان را ملزم کند اتاقها و فضاهای ویژه مادر و کودک را پیشبینی کنند.
نظر شما