همشهری آنلاین- رابعه تیموری:بسیاری از افراد خرده گرفتهاند که ایرانیها اصلا از جت شخصی استفاده نمیکنند و ضرورتی نداشت این امر؛ اما رئیس سازمان هواپیمایی کشور میگوید: «درست است که بهتازگی خریدوفروش جتهای شخصی در ایران آزاد شده و حالا هر که توان خریدش را داشته باشد میتواند صاحب یکی از این جتهای ٧نفره جمعوجور بشود اما به این معنی نیست که ایرانیها تا حالا جتسواری نمیکردند چراکه تا پیشازاین هم طرفداران جتهای شخصی در ایران قابل توجه بودند؛ از تاجران و فعالان اقتصادی گرفته تا برخی از مسئولان و تیمهای ورزشی.»
عدهای هم معتقدند وقتی هواپیماهای فوق سبک بود چه نیاز به جت شخصی داشتیم؟ اما جالب است بدانید در حال حاضر ٢۵٠فروند هواپیمای فوق سبک در ایران فعالیت دارند اما از این هواپیماها صرفا برای پروازهای تفریحی و آموزشی استفاده شود و برای مسیرهای سفری کاربردی ندارند؛ اما هواپیماهای بیزنس جت ٦ و ٧نفره هواپیماهایی هستند که قابلیت پروازهایی در اندازه سفر و جابهجاییها در مسافت دور را هم دارند. البته استفاده از این جتها شرط و شروطی هم دارد. اپراتور این جتها صرفا بعد از اخذ گواهینامه صلاحیت پروازی، تعمیر، نگهداری، عملیاتی و امنیتی میتوانند مجوز پرواز کردن با آن را داشته باشد.
با وجود همه این توضیحات طی ٢ روز گذشته شوخیهای کاربران در فضای مجازی درباره این خبر حسابی داغ است و حتی هشتگهایی هم در این زمینه راه انداختهاند. برخیها به شوخی و جدی گفتهاند: «پس بریم پرایدهای عهد بوقمان را بفروشیم و جت شخصی بخریم». کاربر دیگری هم به شوخی گفته است: «حالا کجا پارکش کنم؟ گرفتارشدهایم»
بیشتر بخوانید:خبر جدید سازمان هواپیمایی کشوری برای خرید و فروش هواپیماهای جت۷ نفره | چه کسانی می توانند جت خصوصی بخرند؟
معامله جت شخصی برای عموم آزاد شد
نمای سایت پرواز به تصویری کارتپستالی شباهت دارد که آسمانی پر از ابرهای کوچک و بزرگ در پسزمینه آن قرارگرفته است. در مرکز این تصویر رویایی هواپیماهای آماده پرواز جا خوش کردهاند که سرنشینان و مسافران زیادی ندارند. اینجا فرودگاه بینالمللی پیام، یکی از آشیانههای مجاز نشست و برخاست هواپیماهای شخصی است و این هواپیماهای تیزپرواز متعلق به افرادی هستند که وسعشان به تهیه و خرید هواپیمای شخصی میرسد و میتوانند از آن برای تفریح، گشت وگذار یا مسافرتهای تجاری و اقتصادی خود استفاده کنند.
این هواپیماها جزو ٢۵٠ فروند هواپیمای شخصی هستند که در ٢۵سال اخیر و پس از رواج معاملات غیررسمی هواپیمای شخصی در آشیانهها و سایتهای پرواز کشور در رفتوآمدند، اما حتما پس از این و به موازات انتشار خبر آزاد شدن خریدوفروش هواپیماهای جت، شاهد افزایش شمار این نوع هواپیمای شخصی در سایتهای پرواز کشور خواهیم بود.
چراغ سبز قانون
سال١٣٧٩ برای نخستین بار هواپیماهای شخصی پرواز در آسمان ایران را تجربه کردند؛ البته آزاد شدن خریدوفروش این پرندههای آهنی به طور رسمی اعلام نشده بود و متمولانی که از چراغ سبز قانون برای معامله این وسیله نقلیه خاص باخبر شده بودند، فقط برای آموزش و پروازهای محدود در مسافت و مسیری مشخص میتوانستند این مرکب غیررایج را مورد استفاده قرار دهند. شمار بالای مشتریان این نوع هواپیماها سبب شد ٣سال بعد وزارت راه وقت، به فکر تدوین لایحهای برای آزادسازی معاملات هواپیمای شخصی بیفتد که اگر چه این لایحه به فرجام نرسید، اما باعث شد شرط و شروط مالکیت و بهرهبرداری هواپیماهای شخصی در قالب صدور آییننامهای رسمی، تعیین و معاملات هواپیماهای شخصی قانونمندتر از گذشته شود. در این آییننامه هر شخص حقیقی یا حقوقی دارای تابعیت کشور مجاز است با رعایت قوانین و مقررات، برای خرید و مالکیت هواپیمای شخصی غیرنظامی اقدام کند. براساس آمار رسمی پس از صدور این آییننامه معاملات این وسایل نقلیه لاکچری به میزان ۵٠درصد افزایش پیدا کرده و اکنون شمار آنها در ٢٣آشیانه مجاز کشور به ٢۵٠فروند رسیده است.
مالکان خاص و متمول
اگر چه خریدوفروش جت شخصی از دیروز برای عموم آزاد شده، بهنظر میرسد هزینه کلان خرید و نگهداری این پرندههای آهنی اجازه ندهد معامله آنها هم بیش از گذشته عمومیت پیدا کند. قیمت هواپیمای شخصی از نوع تکموتوره فوق سبک که کاربرد تفریحی دارد، در بازارهای جهانی ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار دلار است و در ایران بین ۵ تا ۷. ۵میلیارد تومان فروخته میشود. البته خرید هواپیمای شخصی علاوه بر پول کلان به مقدمات قانونی نیاز دارد و خریداران در نخستین قدم باید هواپیمای شخصی خود را در سازمان هواپیمایی کشوری ثبت و مجوزهایی مانند لایسنس پرواز با هواپیمای شخصی و صلاحیت پرواز را کسب کنند. صدور مجوز اولیه ٦ ماه زمان میبرد و هر بار پرواز هواپیما به اخذ مجوز نیاز دارد. محل نگهداری هم فرودگاه است. اجازه پرواز هواپیمای شخصی پس از تایید قابلیتهای فنی و صلاحیت عوامل پرواز توسط سازمان هواپیمایی کشور صادر میشود. تعمیر، نگهداری و تامین قطعات هواپیمای شخصی هم باید زیرنظر سازمان هواپیمایی انجام شود. تعداد همسفران خلبانان هواپیماهای شخصی به شمار انگشتان ٢ دست هم نمیرسد و حداکثر ٦ نفر میتوانند آنها را در پروازهایشان همراهی کنند.
نظر شما