همشهری آنلاین- رابعه تیموری:اما افزوده شدن این کلاسها هم برای خلوتتر شدن کلاسهای مدارس دولتی چاره ساز نبودند و باز هم میانگین جمعیت کلاسهای درس مدارس دولتی با شرایط مطلوب فاصله قابل توجهی دارد. با توجه به این امر که ٧٠ درصد دانشآموزان تهرانی در مدارس دولتی تحصیل میکنند، اهمیت این موضوع بیشتر رخ نشان میدهد.
بیشتر بخوانید:پیامدهای منفی تراکم کلاسی
بر اساس استانداردهای آموزشی مصوب شورای عالی آموزشوپرورش، استاندارد تعداد دانشآموزان هر کلاس درس در مقطع ابتدایی٢٠ نفر، در دوره متوسطه اول و دوم ۲۲ نفر و در هنرستانها حداکثر ۱۵ نفر است، درحالیکه تراکم جمعیت دانشآموزان در مدارس دولتی استان تهران ٣٧ دانشآموز است و در هیچ یک از مقاطع تحصیلی این استاندارد جمعیتی دیده نمیشود. حتی به گفته معصومه معصومیان معاون آموزش ابتدایی آموزشوپرورش شهر تهران، در بعضی از مناطق پایتخت تعداد دانشآموزان هر کلاس به ٤٦ نفر هم میرسد و در منطقه ١۵ تعداد زیادی از کلاسهای درس جمعیتی بالای ٤٠ نفر دارند.
تراکم دانشآموزی صعودی است
در این میان شیب صعودی این شاخص آموزشی جای تإمل دارد و آمار و ارقام نشان میدهند هر سال بر میزان تراکم دانشآموزی مقاطع تحصیلی مختلف افزوده میشود. به طوری که در سال ١٣٩٠ میانگین تراکم دانشآموزی در هر کلاس درس استان تهران ٣٠ نفر بوده که در طول یک دهه به ٣٧ نفر رسیده است.
دانشآموزان مقطع متوسطه اول بیش از سایر مقاطع درس خواندن در کلاسهای شلوغ و پرجمعیت را تجربه میکنند. به طوری که در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ تراکم دانشآموزان در همه مقاطع تحصیلی به۲۳/۹ درصد رسیده که در دوره ابتدایی ۲۴/۴درصد، متوسطه اول ۲۶ درصد و متوسطه دوم ۲۰/۶درصد بوده است. مقایسه این آمار و ارقام با تراکم دانشآموزی مدارس غیردولتی نشان میدهد دانشآموزان این مدارس شرایط بهتری را تجربه میکنند و در این سال تراکم دانشآموزی در دبستانهای غیردولتی ۱۸/۸درصد، در متوسطه اول ۱۲/۵درصد و متوسطه دوم ۱۴/۲درصد بوده است.
راهکاری برای خلوت شدن کلاسها
نظر معصومیان بیراه نیست که لزوم پایبندی بهحقوق کودکان و تحت پوشش قرار دادن دانشآموزان اتباع و ایرانی را یکی از مهمترین دلایل کمبود فضای آموزشی در شهر تهران میداند، اما تدوین و تدارک بسته تقویت مدارس دولتی این نوید را میدهد که میزان تراکم دانشآموزی کلاسهای درس مدارس دولتی طی چند سال آینده به شرایط مطلوب نزدیکتر شود. در این بسته که در آغاز سال تحصیلی جاری بر اساس سند تحول بنیادین و با هدف تحقق عدالت آموزشی طراحی شده، راهکارهایی برای استانداردسازی تراکم دانشآموزی پیشبینی شده است. محمود امانی طهرانی دبیرکل شورای عالی آموزشوپرورش دراینباره میگوید: «با اجرای بسته تقویت مدارس دولتی ۵٠ درصد کلاسهایی که تراکم دانشآموزی نامناسبی دارند، طی دو سال آتی ساماندهی میشوند و ۵٠ درصد دیگر در قالب برنامهای ٨ساله به شرایط مطلوب میرسند.»
نظر شما