همشهری آنلاین – مجیدجباری: غیر از کانون های گرد و غبار خارجی که اطراف ایران را احاطه کرده است، چشمه های غبار خیز داخلی هم بر غبار آلود کردن هوای شهرها تاثیر دارد. با اینکه شدت ریزگردهای ناشی از کانونهای داخلی گرد و غبار حدود یک چهارم شدت کانونهای خارجی است، اما چشمه های بحرانی گردو غبار داخلی هم سالانه ۴.۲ میلیون تن ریزگردهای زیر ۱۰ میکرون را تولید وروانه شهرهای اطراف کانونها می کند. این میزان البته در مقایسه با ۱۴۷ میلیون تن ذرات زیر ۱۰ میکرون که از چشمه های بحرانی گرد و غبار همسایگان ایران تولید و منتشر می شود، قابل مقایسه نیست. اما به هر حال شهرهای مرکزی ایران در برخی روزهای سال از چشمه های داخلی گرد و غبار تاثیر می پذیرند.
تهران نیز در برخی روزهای سال تحت تاثیر برخی کانونهای داخلی مجاور پایتخت مثل دشت ورامین قرار میگیرد و هجوم ریزگردها نفس کشیدن را برای شهروندان دشوار می کند. حتی ریزگردهای بیابان های ترکمنستان هم به دلیل جهت و شدت طوفان های گرد و غبار این کشور ممکن است علاوه بر شمال و شمال شرق ایران بعضا به تهران هم برسد، اما اینکه ریزگردهای استان قم پایتخت را در بر بگیرد، موضوعی است که دبیرستاد ملی مقابله با گرد و غبار آن را رد کرد و گفت: «مشخص نیست مدیرکل منابع طبیعی استان قم بر چه مبنایی این موضوع را مطرح کرده است.»
علی محمد طهماسبی بیرگانی، دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در گفت و گو با همشهری آنلاین اضافه کرد: «کانون بحرانی گردو غبار استان قم ربطی به تهران ندارد. این کانون به صورت محلی گرد و غبار ایجاد میکند و سنوات گذشته و سال قبل چند نوبت قم و اطراف قم را تحت تاثیر قرار داد؛ اما اینکه این ریزگردها به تهران برسد بعید است چرا که جهت باد به سمت تهران نیست و شدت گرد و غبار هم آنقدر نیست که پایتخت را دربر بگیرد. بنابراین نمی دانم مدیر کل منابع طبیعی استان قم بر چه اساسی و با تکیه بر چه مستنداتی درباره رسیدن ریزگردهای این استان به تهران صحبت کرده است.»
هجوم ناگهانی گردوغبار به استان های ساحلی شمال | توفان گردو خاک از کجا به شهرهای شمالی رسید؟
دبیر ستاد ملی مقابله با گردوغبار با بیان اینکه ما سال گذشته با تیم کاملی از جمله آقای نامی معاون وزیر کشور، نماینده قم در مجلس شورای اسلامی، خانم تاجبخش سازمان هواشناسی به قم رفتیم و منطقه ای به اسم سراجه را در کمیته تخصصی ملی مطرح و درباره موضوعات آن بحث کردیم گفت: رسیدن ریزگردهای قم به تهران نمی تواند موضوع درستی باشد.
طهماسبی بیرگانی در ادامه گفتوگو با همشهری آنلاین با تاکید بر اینکه نباید بدون اساس و مبنا و مستندات افکار عمومی را متشنج کنیم، گفت: جهت جریان و قدرتی که آن منطقه دارد ربطی به تهران ندارد و من نه شنیدم، نه دیدم و با توجه به شناختی هم که از منطقه دارم، بعید می دانم ربطی به تهران داشه باشد.
گفتنی است، مدیر کل منابع طبیعی استان قم امروز (یکشنبه) در گفت و گو با یکی از خبرگزاری ها گفته بود: «یکی از علل اصلی پدیده گرد و غبار در قم وجود بیابانهاست که تبدیل به کانونهای ایجاد ریزگردها شده و اگر زود برطرف نشود فراتر از قم رفته و پایتخت را هم دربر میگیرد.»
نظر شما