سخنگوی صنعت آب کشور گفت: با منابع آب ذخیره شده از فعالیت سامانه‌های بارشی، کمبود آب مناطق تحت پوشش شبکه انتقال آب سدها اعم از شرب و کشاورزی در این استان به مدت چهار سال رفع شد.

سد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، عیسی بزرگ‌زاده سخنگوی صنعت آب کشور درباره اینکه آب ذخیره شده در سدها تا چه اندازه می‌تواند در تأمین آب شرب و آب مورد نیاز کشاورزی سیستان و بلوچستان مؤثر باشد، گفت: اکنون زمان بهره بردن از آبی است که پشت سدهای استان جمع شده است، زیرا عمده سدها پر هستند و به سرریز افتاده‌اند.

وی ادامه داد: برای تأمین آب شرب منطقه از آب رودخانه‌ها و گاهی منابع آب زیرزمینی و همچنین شیرین‌سازی آب دریا استفاده می‌شد که با شرایط کنونی و بارش‌های خوبی که صورت گرفته، اکنون آب شیرین سطحی فراوانی برای یک دوره چهار ساله در جنوب سیستان و بلوچستان وجود دارد.

سخنگوی صنعت آب کشور در گفت‌وگوی تلویزیونی با بیان اینکه با منابع آب ذخیره شده به مدت چهار سال تنش کمبود آب مناطق تحت پوشش شبکه انتقال آب سدها اعم از شرب و کشاورزی رفع خواهد شد، خاطرنشان کرد: طبق هدف گذاری انجام شده، تأمین آب شرب ۱۹۰۰ روستا در سیستان در این دولت به نتیجه خواهد رسید.

بزرگ‌زاده در خصوص تمهیدات وزارت نیرو در مدیریت و کنترل سیلاب سیستان و بلوچستان اظهار داشت: دو دسته از اقدامات برای مدیریت سیلاب انجام شده که نخستین آن، زیرساخت‌ها است. به این منظور طی سالیان گذشته، سرمایه‌گذاری‌های لازم برای احداث سدها انجام شد تا بتوان با کمک این سازه‌ها اتفاقات حدی و هیدرولوژیکی را کنترل کرد. اقدام دیگر در ردیف اقدامات غیرسازه‌ای قرار دارد و مربوط به مهندسی حاکم بر بهره‌برداری از سازه‌ها و پروژه‌ها است. تمهیدات دیگری در حوزه مدیریت سیلاب انجام می‌شود که در سه مرحله اقدامات پیش از سیلاب، حین سیلاب و اقدامات پس از سیلاب دسته بندی می‌شود.

سخنگوی صنعت آب کشور ادامه داد: فاز پیش از سیلاب به پیش‌بینی و پیش‌آمادگی‌های لازم در بخش وزارت نیرو و سایر دستگاه‌ها باز می‌گردد. بدون شک یک پیش‌بینی دقیق یک پیشگیری خوب را با خود به همراه می‌آورد. پیش بینی اینکه این میزان بارش و روا ناب و سیل، به چه میزان و به چه صورت و با چه شدت در رودخانه‌های مختلف رخ خواهد داد، موضوعی است که بررسی آن توسط ستاد مدیریت و پشتیانی سیلاب وزارت نیرو مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به نقش سدها در کنترل سیلاب سیستان و بلوچستان اظهار داشت: پهنه بارشی که در استان سیستان و بلوچستان به ویژه در جنوب استان به وقوع پیوست، وسیع و گسترده بود و علاوه بر شهرهای ساحلی و شهرهای کنارک و چابهار، حوضه‌های آبریز و بالادست سدها را در برگرفت.

این مقام مسؤول خاطرنشان کرد: با حجم ذخیره‌ای که برای تله‌اندازی سیلاب در سدهایی همچون پیشین، زیردان و کهیر ایجاد شده بود، موجب شد سیلاب‌های بالادست حوضه سد که بارش‌های اصلی در این نواحی بود، به تأخیر بیفتد تا سیلاب پایین دست فروکش کند؛ بنابراین سدها از هم‌افزایی دو پیک بالادست و پایین دست جلوگیری کردند.

سخنگوی صنعت آب ایران نقش دیگر سدها را پیک‌زایی در سیلاب خواند و گفت: چه به دلیل حجم ذخیره برای تله‌اندازی در سیلاب و چه به دلیل روند یابی مخزن یا عملکرد مخزن، وقتی یک سیل با شدت زیاد در یک رودخانه تنگ حرکت می‌کند؛ وقتی یکباره در محدوده پهن به اسم مخزن سد وارد می‌شود، فرصتی برای مستهلک شدن می‌یابد.

وی عنوان کرد: دبی ورودی به سد کهیر در بارش‌های اخیر ۹۳۰۰ مترمکعب در ثانیه بود که در لحظه خروج به ۱۵۰۰ تا ۱۸۰۰ مترمکعب در ثانیه کاهش پیدا کرد. در سد زیردان نیز دبی ورودی از ۲۱۰۰ مترمکعب در ثانیه به ۶۵۰ مترمکعب در ثانیه کاهش پیدا کرده است. یعنی از شدت پیک‌زایی سیلاب کاسته و مانع تداخل سیلاب‌های بالادست و پایین دست شد.

بزرگ‌زاده حاصل این مدیریت را در جلوگیری از تلفات انسانی مؤثر دانست و بیان داشت: اگر این زیرساخت‌ها نبود با یک فاجعه روبرو بودیم. در سیلاب گونو که در خرداد ۸۶ در سیستان و بلوچستان رخ داد، ۱۱۲ نفر جان باختند. در جبهه بارشی اخیر که در ایران و کشورهای همسایه رخ داد، با وجود حجم بارشی یکسان شاهد بودیم که حتی در شهرهای مدرنی مانند دبی تعدادی کشته شدند و خدمات شهری به مدت چند روز مختل شد. این مسئله نشانگر آن است که زیرساخت‌ها و مدیریت بهره‌برداری از سدها در ایران نقش خود را به درستی ایفا کردند.

سخنگوی صنعت آب کشور، دلیل ماندگاری آب در منطقه دشتیاری بعد از بازگشایی سد بالادست را پست بودن ارتفاع زمین این منطقه عنوان کرد و گفت: به همین دلیل هدایت سیلاب‌ها به آن ناحیه انجام می‌شود. رفع مشکلات دشتیاری نیازمند بازنگری در مبانی شهرسازی در بلندمدت است.

کد خبر 849533

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • IR ۰۵:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    24 28
    خدا را هزاران بار شاکریم که نعمت آب را براین مملکت و مردم مسلمان ارزانی بخشید و سپاس از مدیریت درست و کارآمد ممنون
    • بلوچستان دلاور . IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
      35 4
      کدام مدیریت .مدیریتی که سیل همه جای بلوچستان را زیر اب کرد و اب باران مهار نشد تا از انها استفاده کنند.خدا از حق مردم مظلوم بلوچستان نمیگزره و دامن مسولئین را خواهد گرفت.
  • آزاده حسینی IR ۰۶:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    31 11
    پس تو این وسط چه کار کردی ؟!!!!!؟ و بابت کدام مدیریت منابع آب حقوق میگیری ؟؟؟ آب های زیرزمینی را نابود کردید و فرونشست در مرحله فاجعه است اینکه رحمت خداوند بارش باران را موجب گردیده چه ربطی به تو دارد ؟؟؟؟؟...
  • محمدبهرامی بلوچ US ۰۷:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    17 33
    ضمن تشکر از دولت مردمی وشکر از خداوند بزرگ که در کشورکمک بزرگی شد اما این این معنای نیست که توسعه طرح های اب شیرین کن از اب دریا تعطیل ویا کند شود
  • حمید IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    21 7
    خدا مساله رود هیرمند را حل کرده فعلا تا بعد،
    • IR ۱۴:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
      3 4
      به بی خیال شو حالا میخوای آب دریا و مسولیت خشک کنن
  • IR ۱۴:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    15 0
    استان خوزستان شهر دهدز روستاهای وشهر دهدز آب نداره واب برای ۱ساعت وصل میشه بعد قطع میشه این شهر بین دو سد کارون ۳و۴قرار داره سیستم حفاظت ومدار برقی و کنترل پمپ هاکاملا غیر ایمن است یعنی تو اداره به این بزرگی یه نفر مهندس برق وجود نداره که بتونه این مشکل رو رفع کنه قابل قبول نیست موتور پمپی بسوزهمگر سیستم حفاظت نداشته باشه
  • IR ۱۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    23 1
    وقتی نظارت و مدیریت نیست طلا هم که از آسمون بباره مشکل بیکاری بی آبی کشاورزی اقتصاد حل نمیشه باید اداره مملکت را به دست تحصیل کرده ها کاربلدها و دلسوزاها و وطن دوستها و درستکارها بدهند
  • مهندس چابهاری IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    1 0
    الهی شکر وسپاس گزارتم تابستان سال‌جاری هم با مونسون شدیدی هم در جنوب استان مواجه خواهیم بود
  • احمد IR ۰۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    10 1
    جالبه وقتی به روستاهای زابل اشاره میشه نوشته سیستان ولی به شهرهای بلوچستان اشاره میشه می‌نویسه جنوب سیستان و بلوچستان نمی‌دونم چه مرضی هست که از نام بلوچستان فراری هستند در حالی که 90 درصد مساحت استان را بلوچستان تشکیل میده
  • IR ۰۶:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    2 0
    انشا الله
  • IR ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    2 4
    در تمامی دنیا حتی کشورهای پیشرفته از آمریکا گرفته تا اروپا وقتی باران شدید و غیر عادی می آید سیل جاری می‌شود حالا هر چقدر هم سیستم‌های کنترل آب قوی باشدباز هم سیل می آید بی انصافی نکنید
  • پویان IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    2 0
    آقای بزرگ زاده توضیح تئوریک مناسبی دادند. لطفا در مورد کارهائی باید برای کنترل سیلاب باید در بالا دست طی سال جاری انجام شود و نقش دولت و مشارکت مردم در کنترل سیلاب و حتا آب توضیح دهند. بدون مشارکت و حتا کنترل ذینفعان آب مشکل حل نخواهد شد.
  • حمید IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    7 1
    سلام تو کشور ما اگر مثل ابشار نیاگارا هم از اسمان بباره وتمام سد ها کا ملا پر بشه اخرش میگن اب نیست اما نمیگن اب رو صادر میکنیم وبه مردم هشدار میدن که صرفه جوی کنید
    • کاظمی IR ۰۵:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۹
      0 1
      درکشورمامشکل زیاد وجود داره ولی نه در اون حد که اینترنشنال و بی بی سی میگن و متاسفانه یه سری هم باور میکنند
  • رضا IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    5 0
    خسته نباشید اگه یه کم مدیریت در کشور بود الان ذخایر آبی کشور باید تا ۲۰ سال پر میشد و کمبود آب نداشتیم ولی امان از بی تدبیری و بیسوادی آبهای باران زاهدان از طریق رودخانه لار همش به پاکستان رفت که اگر یه سد میزدم الان آب برای هم شرب هم فضای سبز داشتیم
  • ناشناس RO ۱۹:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 0
    ... در هوای گرم و خشک ۴ سال اب در سد می ماند. دبی را با بیابان چند هزار برابری سیستان مقایسه می کنی. !!!!!!!!!
  • IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 0
    بنظرم دولت باید بابت هوای خوبی که توسط بارندگی ها ایجاد شده از مردم مالیات بگیره تا مردم قدر هوای خوب رو بدونن و آب بارون رو الکی هدر ندن😁😁
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۹
    0 0
    این که تصویر سد سفیدرود گیلان واقع در شهر منجیل هستش
  • سهراب IR ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۹
    0 0
    مسعولین محترم از متخصصین جهت هدر نرفتن منابع کمک بگیرند تا مدیریت صبح صورت گیرد .... الهی شکر ...