گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: رژیم صهیونیستی با وجود هشدارهای مکرر جامعه جهانی در چند روز گذشته حملات هوایی سنگینی را به شرق رفح در نوار غزه آغاز کرده و زمزمههای آغاز حمله زمینی اشغالگران به این شهر نیز شنیده میشود. ابوعماد رفاعی یکی از رهبران جنبش جهاد اسلامی فلسطین در مصاحبهای با تارنمای خبری ـ تحلیلی کرادل درباره جنگ فعلی صهیونیستها در غزه، پیچیدگیهای ژئوپلیتیک غرب آسیا، روابط گروههای مقاومت و وضعیت مذاکرات آتشبس صحبت کرده است. در ادامه بخشهایی از این مصاحبه را میخوانیم:
کرادل:فلسطینیها و صهیونیستها از مذاکرات چه میخواهند؟
رفاعی: تلآویو در وضعیت سردرگم و متناقضی قرار دارد. این رژیم نمیخواهد جنگ غزه را بدون رسیدن به اهداف تعیین شده و خواستهها نتانیاهو تمام کند. نتانیاهو در مذاکرات جدیتی برای رسیدن به توافق نداشته و اصرار دارد که کنترل منطقه نتساریم و خیابان صلاحالدین در داخل نوار غزه را حفظ کند. مقاومت در مورد رسیدن به توافق جدی است و بر دو نکته اساسی غیرقابل عقبنشینی تاکید دارد: خروج از نوار غزه و توقف حملات.
کرادل: خلیل الحیه یکی از رهبران حماس اخیرا اعلام کرده که این گروه آماده است تا در ازای تشکیل دولت مستقل فلسطینی عملیات نظامی را کنار بگذارد. این یک مانور است یا استراتژی جدید؟ اگر حماس این مسیر را طی کند، موضع جهاد اسلامی چه خواهد بود؟
رفاعی: نیازی نیست که فرضیههای غیرواقعی و غیرممکن را مطرح کنیم. برادر خلیل الحیه در مصاحبهای با الجزیره توضیح داده که گفتههایش تغییر داده شده و این آن چیزی نبوده که بیان کرده است.
کرادل: تلآویو معتقد است که با حمله به رفح، ممکن است دستاوردی داشته باشد و شاید رهبران قسام شاخه نظامی حماس را و همچنین اسرای اسرائیلی را در این شهر پیدا کند. نظر شما چیست؟
رفاعی: حمله به رفح برای اسرائیلیها آسان نیست. آنها پیشتر به شمال و مرکز منطقه حمله کردند و به هیچ چیزی نرسیدند. موشکها مقاومت هنوز از شمال غزه به سوی سرزمینهای اشغالی شلیک میشوند و مبارزان مقاومت هنوز در آنجا مبارزه میکنند. وقتی صهیونیستها هنوز درگیر نبرد در شمال هستند آیا میتوانند در جای دیگری درگیر جنگ شوند؟ علاوه براین، وضعیت داخلی اسرائیل را هم باید در نظر گرفت. حدود 400 خانواده در سرزمینهای اشغالی هستند که اجازه نمیدهند فرزندانشان به خدمت بروند. آیا این نوعی شورش در دستگاه نظامی اسرائیل نیست. آیا این مساله نمیتواند فشار بیشتری بر بنیامین نتانیاهو وارد کند؟ خانوادههای اسرائیلی امروز به این نتیجه رسیدهاند که نتانیاهو فرزندان آنها را به سوی مرگ میبرد تا پای خودش به خاطر اتهاماتی که متوجه است به دادگاه نرسد.
کرادل: اگر حمله صهیونیستها به رفح باعث ایجاد یک درگیری منطقهای گستردهتر خواهد شد؟
رفاعی: من فکر میکنم که مقاومت لبنان [حزبالله] اجازه نخواهد داد که غزه سقوط کند.
کرادل: آیا این احتمال وجود دارد که دولت نتانیاهو بهدلیل فشارهای فعلی فروبپاشد؟
رفاعی: وضعیت نتانیاهو و دولت او ناپایدار است. او نتوانست به هیچ یک از اهدافی که در آغاز حمله به غزه اعلام کرده بود، دست یابد. نه اسیران اسرائیلی آزاد شدند و نه حماس از بین رفت. از سوی دیگر فشارهای داخلی، تشدید مخالفتهای سیاسی و مخالفت آمریکا با ورود صهیونیستها به رفح فهرستی بلندی هستند که نتانیاهو باید عمیقا نگران آن باشد. دقیقا نمیدانیم که اوضاع به کجا میرود. هریک از مواردی که اشاره کردم میتواند به سقوط دولت نتانیاهو منجر شود.
کرادل: پاسخ نظامی ایران به بمباران کنسولگری آنها در دمشق را چگونه تفسیر میکنید؟
رفاعی: کاری که ایران انجام داد یک تغییر استراتژیک است و یک خط واضح در معادله درگیری با اسرائیل کشیده است. برای اولین بار، سرزمینهای اشغالی هدف این تعداد هواپیماهای بدون سرنشین و موشک قرار گرفته است، و جهان برای محافظت از آن از هزاران مایل دورتر، بسیج شد. این یک تغییر بزرگ و بسیار مهم در مدیریت درگیری با رژیم صهیونیستی است.
کرادل: حمایت گروههای مقاومت از جمله انصارالله یمن و جناحهای مقاومت عراقی از غزه در طولانیمدت چیست؟
رفاعی: حضور آمریکایی در منطقه برای واشنگتن هزینهبر شده است، و اعزام کشتیهای جنگی و ناوگانها به معنای توانایی ادامه تسلط نیست. شکنندگی اسرائیل در هفتم اکتبر نشان داد که این رژیم به بار اضافی برای دولت آمریکا تبدیل شده است و این امری است که مردم آمریکا متوجه آن هستند، کافی است (به وضعیت امروز دانشگاهها و افکارعمومی در این کشور) نگاهی بیندازید.
کرادل: با نگاه به آینده، پیشبینی شما از جنگ غزه چیست؟
رفاعی: مطالبه فلسطینیها بازگشت به خانههایشان است. تسریع بازسازی خانهها، بیمارستانها، مدارس و دانشگاهها هم همینطور. البته یک نگرانی درباره تأخیر در بازسازیها وجود دارد. علاوه بر این، جناحهای مقاومت در غزه به ویژه حماس و جهاد اسلامی جنگ فعلی را ارزیابی خواهند کرد تا استراتژیهایی برای غلبه بر چالشهای ناشی از تجاوز به غزه پیدا کنند.
کرادل: روزنامه لبنانی االاخبار اخیرا گزارش داده بود که سازمان ملل به درخواست نتانیاهو، یک واسطه برای دیدار با رهبری جهاد اسلامی در لبنان فرستاده است و این واسطه عنوان کرده که تلآویو مایل به مذاکره با جهاد اسلامی است. آیا این گزارش درست است؟
رفاعی: بله. معاون هماهنگکننده روند صلح خاورمیانه به همراه فرددیگری به بیروت آمدند. آنها گفتند که حامل پیامی برای مذاکره با جهاد اسلامی هستند. اما موضع جهاد اسلامی کاملا روشن بود. ما اعلام کردیم که جناحهای مقاومت به برادران حماس اجازه دادهاند تا از جانب همه گروههای مقاومت با میانجیگری مصر و قطر مذاکره کنند.
کرادل: چه کسی بعد از جنگ نوار غزه را اداره خواهد کرد؟
رفاعی: غزه توسط مردم این منطقه اداره میشود. قابل قبول نیست که دولت آینده غزه با جریان مقاومت هماهنگ نباشد.
کرادل: به نظر شما جنگ چقدر طول خواهد کشید؟
رفاعی: هیچکس نمیتواند پیشبینی کند که جنگ چه زمانی به پایان خواهد رسید. اگر صهیونیستها مطالبات مقاومت را نپذیرند جنگ طولانی خواهد شد. نتانیاهو روی سراب شرط بسته و از فردای پس از جنگ وحشت دارد. اما در اینجا پرسش کلیدی این است که آیا جامعه اسرائیلی هم میتواند این جنگ طولانیمدت را تحمل کند؟
نظر شما