تنها عاملی که سطح و میزان همکاری‌های فنی ایران و آژانس را طی ۲ سال گذشته کاهش داده است، قطعنامه‌های غرب در شورای حکام علیه ایران بوده، باید دید قطعنامه احتمالی بعدی تا چه اندازه این همکاری‌ها را کاهش می‌دهد.

شورای حکام آژانس

به گزارش همشهری آنلاین، هفته گذشته انگلیس، فرانسه و آلمان پیش‌نویس قطعنامه‌ای را علیه ایران در آستانه نشست هفته جاری شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بین اعضای این نهاد توزیع کردند که بر انجام تحقیقات متمرکز است و به امکان درخواست از «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای فراهم کردن یک «گزارش جامع» درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران که ابعاد بیشتری از گزارش‌های فصلی عادی را دربر می‌گیرد، اشاره دارد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای هر فصل گزارشی درباره فعالیت‌ها و تاسیسات هسته‌ای ایران برای ارائه به شورای حکام و آژانس ارائه می‌کند. بعد از توافق برجام گزارشی دیگر از سوی آژانس برای ارائه آخرین تحولات سه ماهه اجرای تعهدات برجامی تهیه می‌شود. این ۲ گزارش به طور جداگانه با شروع نشست فصلی شورای حکام رسما ارائه می‌شود. به نظر می‌آید سه کشور اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) سعی دارند مستمسک دیگری را در شورای حکام و برای تحت فشار قرار دادن ایران ایجاد کنند.

رسانه‌های خارجی در گزارش‌های خود هم‌چنان بر این موضوع تاکید دارند که تلاش سه کشور اروپایی با خواست آمریکا که سعی دارد در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری در نوامبر از گسترش تنش بیشتر در منطقه اجتناب کند، هم راستا نیست. با این حال این کشورها تاکید دارند در شرایط کنونی به نشانه ارسال پیام برای ایران، قطعنامه‌ای دیگر صادر کنند.

برخی رسانه‌ها گزارش کردند که آمریکا تلاش دارد نظر کشورها را به این سمت جلب کند که اگر قطعنامه به رای گذاشته شد،‌ به آن رای ممتنع دهند و خودش نیز قصد دارد به این قطعنامه رای ممتنع دهد. با این حال صدور قطعنامه در شورای حکام جنبه تنبیهی دارد و این در ماهیت مساله تغییری ایجاد نمی‌کند.

دیپلمات‌های اروپایی هشدار داده‌اند که اقدام نکردن در مورد گسترش برنامه هسته‌ای تهران، اقتدار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تضعیف می‌کند. آن‌ها می‌گویند که این امر همچنین اعتبار فشار غرب بر ایران را تضعیف خواهد کرد.

آخرین بار شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ای در مورد محکومیت ایران در نوامبر ۲۰۲۲ تصویب کرد. آنها صدور قطعنامه را در این راستا دانستند که ایران به سمت همکاری بیشتر با آژانس گام بردارد. این در حالی است که همکاری‌های ایران و آژانس در چارچوب موافقت‌نامه پادمان جامع ادامه دارد و هیچ تخطی در این رابطه صورت نگرفته است. آنچه کشورهای اروپایی و آمریکا سعی دارند به عنوان همکاری‌ ایران و آژانس بگنجانند، انجام اقدامات نظارتی فراتر از تعهدات پادمانی ایران و بعضا در قالب برجام و حتی فراتر از آن است.


در رابطه با موضوعات پادمانی گذشته ایران به سوالات متعدد آژانس پاسخ داده است و از چهار مکان مورد بحث موضوع ۲ مکان حل و فصل شد. به علاوه ابهامات فنی دیگر در این میان نیز پاسخ داده شده است. مقامات ایرانی معتقدند ایران بارها و به طور کامل اسناد و اطلاعات خود درباره ۲ مکان باقی‌مانده را ارائه کرده است اما اراده‌ای از سوی طرف آژانس که تحت فشار کشورهای اروپایی و آمریکا هسنتد برای حل حل و فصل این موضوعات وجود ندارد.

درحالی که تروئیکای اروپا و آمریکا به تعهدات برجامی خود پایبند نبوده‌اند، سعی دارند با تهدید و اعمال فشار، ایران را به انجام تعهدات نظارتی در چارچوب برجام وادار کنند.

صدور قطعنامه علیه ایران با این هدف که ایران به همکاری بیشتر با آژانس برای اجرای درخواست‌های زیاده‌خواهانه و فراپادمانی تن دهد، جز اینکه در روند و فضای همکاری‌های ۲ جانبه ایران و آژانس اخلال ایجاد کرده و همکاری‌ها را یک یا چند گام به عقب رانده، ثمره دیگری نداشته است.

این قطعنامه‌ها هیچ نتیجه‌ای برای بانیان آن به ویژه در زمینه ترمیم وجهه مخدوش شده آنها به عنوان ناقضان اصلی برجام و زمینه‌سازی برای توجیه تحریم‌های یک جانبه بیشتر علیه ملت ایران، نداشته است، به علاوه از آنجایی که ماهیت صدور قطعنامه اقدامی تنبیهی علیه یک کشور در شورای حکام است خود به خود این اقدام واکنش ایران را در برخواهد داشت که تجربه صدور قعطنامه علیه ایران طی سه سال گذشته نشان داده است این روند به همکاری بیشتر میان ۲ طرف ختم نمی‌شود. واکنش‌های ایران به ۲ قطعنامه شورای حکام در ۲۰۲۲ نشان می‌دهد، که واکنش به قطعنامه احتمالی در نشست خردادماه شورای حکام چه کیفیت و کمیتی خواهد داشت.

پاسخ ایران به قطعنامه ژوئن ۲۰۲۲؛

- نصب سانتریفیوژهای پیشرفته در سایت نطنز،

- غیرفعال کردن دوربین‌های فرا پادمانی در سایت‌ها و تاسیسات هسته‌ای ایران. (فعالیت‌ ۲۷ دوربین‌ فراپادمانی، دستگاه اندازه‌گیری بر خط سطح غنا OLEM‌ و فلومتر آژانس در این فرایند قطع شد.)

شایان ذکر است که این دوربین‌ها و دستگاه‌ها فراتر از تعهدات پادمانی ایران بود که داوطلبانه و برای نشان دادن حسن نیت فعالیت‌ می‌کردند.


پاسخ ایران به قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲؛

- آغاز تولید اورانیوم ۶۰ درصدی در فردو که در فاصله کوتاهی از زمان شروع تولید به مرحله پایداری رسید که حاکی از توانمندی ایران در این حوزه بود،

- آغاز روند تعویض ماشین‌های سانتریفیوژ نسل اول با ماشین‌های پیشرفته ۶-IR در سایت فردو که موجب افزایش چشمگیر ظرفیت تولید کشور شد،

- آغاز روند تجهیز سالن B (واحد یک) با ظرفیت هشت زنجیره جدید در نطنز که با توجه به ضرورت ایجاد زیرساخت به شکل مرحله‌ای ایجاد می‌شود،

- گازدهی ۲ آبشار دیگر IR-۲m و IR-۴ در سایت نطنز،

- آغاز پاسیواسیون ۲ زنجیره دیگر از ماشین‌های نوع (IR-۲m و IR-۴) در نطنز و گازدهی به آنها.


شایان ذکر است که پیش از آبان ۱۴۰۱، ایران صرفا اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد را در سایت نطنز تولید می‌کرد، اما اقدامات تروئیکای اروپا و آمریکا در شورای حکام در صدور قطعنامه موجب شد تا ایران به برنامه‌های هسته‌ای خود سرعت بیشتری دهد.

به علاوه در چارچوب همکاری‌های داوطلبانه ایران با آژانس در خردادماه ۱۴۰۲ (ژوئن ۲۰۲۳) تعدادی از دوربین‌های آژانس که در چارچوب قانون اقدام راهبردی در سال ۲۰۲۱ جمع‌آوری شده بودند، در سایت اصفهان (مرکز تولید سانتریفیوژهای پیشرفته) دوباره نصب شدند. مرکز تولید سانتریفیوژها در اصفهان در اصل همان خط تولید سانتریفیوژ کرج است که بعد از خرابکاری هسته‌ای از آن جا به اصفهان منتقل شد. البته این دوربین‌ها با این شرط نصب شده‌اند که اطلاعات آن ضبط و ذخیره شود و تا رسیدن به توافق بر سر برجام و چگونگی احیای آن، اطلاعات این دوربین‌ها نزد ایران باقی بماند و برای آژانس قابل دسترسی نیست.

هم‌چنین در حدود ۲ سال گذشته چندین موضوع پادمانی دیگر میان ایران و آژانس مطرح شده است که ایران با حسن نیت به ابهامات و سوالات آژانس پاسخ داده است.

به گزارش ایسنا، در حالی که طرف‌های اروپایی به هیچ یک از تعهدات برجامی خود عمل نمی‌کنند، سعی دارند درخواست‌ها و انتظارات زیاده‌خواهانه‌شان را از طریق آژانس به ایران تحمیل کنند و اگر ایران به این درخواست‌ها تن ندهد با تنبیه و قطعنامه رو به رو می‌شود. تلاش برای صدور قطعنامه به عنوان راهی که ایران را به همکاری فراتر از تعهداتش وادار سازد، نه تنها هدف بانیان قطعنامه را تامین نمی‌کند، بلکه مسیر باریک و در عین حال مهم و حیاتی همکاری‌های ایران و آژانس را به خطر می‌اندازد.

کد خبر 857063
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    40 76
    یک باره بزنید دهان شان دوربین ها را کلآ حذف کنید و به کشور هم راه ندهید این ملت که تمام سختی هارا تحمل کردند این کا انجام دهید دوباره به التماس می افتند واسطه می فرستند آلان از خلع رئیس جمهور وزیر خارجه سو استفاده می کنند که ملت بترسند به کدخدا دوستان رآی بدهند
    • IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
      16 3
      آخه... کجا رییس جمهور و وزیر خارجه خلع شدن؟
    • IR ۰۷:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۵
      0 0
      منظورش خلاء بوده ولی اشتباها خلع نوشته است %
  • اجل IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    7 6
    شورای امنیت قطعنامه صادر کنه تا کامپیوتر شون بسوز
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    8 62
    به امید حق بمب اتم رو تولید کنیم و یه زهرچشم درست حسابی از این موبلوند های چشم آبی بگیریم ، ما هم مثل پاکستان ، کسی جرآت میکنه بهش چپ نگاه کنه؟
  • حسن نارویی مقدم IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    11 67
    آخه به چه دلیل ایران تعلل می‌کند.بمب اتم بسازه تا همه بیان پای میز مذاکره
  • ایرانی IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    72 35
    تو این 20 سال نه از نیروی هسته ای برای مصارف برق که همش قطع میشه تونستید استفاده کنید و نه بهتون اجازه میدن برای مصارف دیگه چیزی داشته باشید، فقط سرمایه خیلی خیلی هنگفتی که میتونست برای دیگر بخش ها مفید باشد دور ریختید و همش هم نگران این تحریم و اون تحریم باشیم که مامردم بدبخت باید تانوانشو پس بده
  • US ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    56 11
    تحریم درکل بهانه ای برای گرانی وتورم دراجناس است وصدمه فقط براقشر بدبخت میباشدمسول و ملیادرها هیچ نگرانی ندارند پس لطفا نظرمفت تفت ندهید
  • کاظم ابرنجین IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    9 66
    چرا سراغ صهیو نیست ها کودک کش خون ریز نمی روید که حرف تمام دنیای اروپا را رعایت نمیکند چون بچه نا مشروع خوتان است من نمی دانم چرا ایران نمیگذارد هرچی فحشاست نصار شما روباه صفتها کنم
  • ناشناس IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    8 51
    آخه هرچی گفتن که نباید گوش کرد شما هم همه دوربینها رواز کار بندازیدهیچ غلطی نمیتونن بکنن
  • طاهرخانی IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    8 46
    کوتاه آمدن همین می شود . برجام بی ارزش زبان آنها را دراز کرده . برجام نافرجام آنها را زیاده خواه کرده .
  • ایمان IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    10 34
    یعنی اگر یک روز یکی بمب اتم زد به ما مثل ژاپن‌ما باید وایسیم‌نگاه کنیم
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    6 4
    در پاسخ به 11:45 عرض می کنم که منظور ایشان "خلاء" است، به معنای جای خالی.
  • جان فدا IR ۱۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    1 49
    تمام نهادهای به اصطلاح بین المللی تحت نفوذ صهیونیستها و آمریکایی‌ها است این نهادها ابزار برای فشار آوردن و مدیریت کردن طرف مقابل است
  • امین IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    4 7
    اینقدر که ایران را لای منگنه گذاشتید و گفتید از ۳درصد یا ۵درصد بیشتر غنی نکنید الان سیه به ۶۰ درصد هیچ غلطی نتوانستید بکنید .ما با بمب اتم ساختن کاری نداریم و در منطق ما نیست والا اگر می‌خواستیم و نیازمان بود می‌ساختیم ملت ما هر نفرش کار یک بمب اتم را می‌کند احتیاجی به ساخت چنین سلاحی نداریم
  • IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    4 65
    پنجره مذاکرات هسته ای بعد از جنایت اسرائیل در غزه و ترور شخصیت های نظامی وحکومتی ایران توسط اسرائیل برای همیشه بسته شدهوباقری کنی حق ندارد با هیچ کشور اروپایی وشیطان بزرگ چه مستقیم وچه غیر مستقیم مذاکره کند ، گروسی را هیچ مسئولی حق ندارد به ایران راه بدهد. نیروگاه‌های هسته ای ناموس ملی ما است.
  • ناشناس IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۴
    2 42
    همین طوری اونا قطعنامه صادر کردن ایران هم نباید زیر بار بره و تا میتونه بمب اتم درست کنه تا اونا ترس از ایران داشته باشه فرانسه .المان .یا هر کشور دیگه برا ایران بخواهد شاخ و شونه بکشه
  • IR ۰۲:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۵
    0 0
    نداشتن بمب اتم یعنی خیانت به ما مردمی که هروز داریم زیر بار این همه تحریم له میشیم دیگه چی رو میخوان تحریم کنن ازاین بترسید که بخوان بمب اتم به ما بزنند اونم اسرائیل که درکل یک حیون زبون نفهم وآدم کشه ماباید بمب اتم داشته باشیم تا تمام ابن تحریم‌ها وهجمه ها مثل هندو پاکستانو دیگر آن برداشته بشه
  • مهر آب *. IR ۰۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
    0 0
    غلط کرده، و میکنند ..اونم در سطح بین الملل...۳کشور اروپایی پست. وامریکای لعنتی زورگو (((کدوم برجام))برووو ین دانکی های صهیونیستی ..