همشهری آنلاین: شمار مبتلایان به بیماری سرطان در شهر بصرهافزایشی جهشی یافته است.

کارشناسان معتقدند علت را باید در مهمات حاوی اورانیوم جست که در سال‌های ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ توسط بریتانیا و آمریکا شلیک شده‌است. در سال ۲۰۰۸ میلادی، ۱۴۱ کشور ‌قطعنامه‌ سازمان ملل متحد در مورد محکومیت استفاده از مهمات حاوی اورانیوم رقیق‌شده را امضاء کردند. آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اسرائیل این قطعنامه را امضاء نکردند.

تا کنون مدرکی علمی برای اثبات خطرناک بودن مهمات حاوی اورانیوم ارائه نشده است. با وجود این، پزشکان می‌گویند، آمار افراد مبتلا به سرطان در شهر بصره، واقع در جنوب عراق، پس از سال‌های ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ که این کشور درگیر جنگ با غرب شد چندین برابر شده است. 

در این دو جنگ، آمریکا و بریتانیا از سلاح‌های آلوده به اورانیوم رقیق‌شده استفاده کردند. 

آمریکا خطرات را انکار می‌کند

با وجود شواهدی که ذکر شد آمریکایی‌ها خطرات ناشی از کاربرد این سلاح‌ها را انکار می‌کنند. دکتر جواد ‌العلی، مدیر مرکز سرطان‌شناسی بصره، که سال‌ها است بر روی تأثیرات اکسید اورانیوم کار می‌کند می‌گوید، اورانیوم مناطق آلوده از طریق غذا، پوست و تنفس وارد بدن انسان می‌شود. اورانیوم سال‌ها در آنجا می‌ماند و اثرات مصیبت‌باری به بار می‌آورد.

دکتر العلی می‌گوید، پیش از نخستین جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ طبیعی بود که یک یا دو مورد جدید مبتلا به سرطان به مرکز نامبرده مراجعه کند. اما پس از جنگ ناگهان هر کدام از پزشکان یک مورد جدید سرطانی داشت. 

دکتر العلی ادامه می‌دهد: «یک روز در سال ۱۹۹۶ هیأتی اعزامی از سوی دولت به سوی ما آمد. این هیأت را مأموران سازمان امنیت همراهی می‌کردند. آنها به ما گفتند که در طول جنگ از مهمات حاوی اورانیوم علیه ما استفاده کردند. اما این موضوع را به کسی نگویید. آن زمان بود که من فهمیدم، چرا این همه بیمار سرطانی داریم.» 

نشستی برای بررسی اثرات سوء مهمات حاوی اورانیوم

چهارشنبه، ۱۶ ژوئیه، کارشناسان عراقی، آلمانی و ژاپنی طی نشستی در استانبول نتایج نخستین بررسی‌های اپیدمیولوژیک این پدیده را به بحث و بررسی گذاشتند. 

کارشناسان طی کنفرانسی مطبوعاتی که در این رابطه بر پا شد اعلام کردند که مهمات حاوی اورانیوم که توسط آمریکا و بریتانیا پرتاب شد، بصره را آلوده کرده و آمار ناهنجاری‌های مادرزادی و ابتلا به سرطان را به شدت افزایش داده است. 

چه در جنگ ۱۹۹۱ و چه در جنگ ۲۰۰۳ نیروهای ائتلاف در ابعادی وسیع از این سلاح‌ها علیه عراق استفاده کردند.
 
شواهدی برای اثبات خطرات مهمات حاوی اورانیوم

در حالی‌که آمریکایی‌ها خطرات ناشی از تشعشعات ناشی از این سلاح‌ها را انکار می‌کنند منتقدان به اثبات این امر نزدیک‌تر می‌شوند. 

به گزارش دویچه‌وله، در مناطقی که از این سلاح‌ها استفاده شده، از جمله سرطان خون و سینه، به شدت افزایش یافته است. در یک مورد تمامی خانواده‌ای که خانه‌شان ۶ سال پیش مورد اصابت مهماتی از این دست قرار گرفته به سرطان مبتلا شده‌اند. 

کارشناسان می‌خواهند صرف نظر از پژوهش‌بلندمدتی که دولت نروژ خواستار آن شده است، استفاده از سلاح‌های حاوی اورانیوم در تمام دنیا محکوم شود. 

دکتر العلی خواستار آن است که تولیدکنندگان چنین سلاح‌هایی دست کم در مبارزه با پیامدهای ناشی از کاربرد آنها مشارکت کنند. او می‌گوید :«ما در بصره بیمارستانی که ویژه‌ درمان سرطان باشد نداریم. داروهای ما به نسبت تعداد افزایش‌یابنده‌ بیماران سرطانی بسیار کم است. ما برای پاکسازی مناطق از پسماند سلاح‌های جنگی به کمک احتیاج داریم. تا حالا توانسته‌ایم فقط داخل شهرها را پاکسازی کنیم. اما باید خاک آلوده را از بقایای این سلاح‌ها پاک کرده و آنها را در خارج از شهرها دفن کنیم.»

چهار هفته‌ پیش، بلژیک به عنوان نخستین کشور در سراسر جهان، استفاده و تجارت مهمات حاوی اورانیوم را ممنوع اعلام کرد

کد خبر 85794

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار خلیج‌ فارس

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز