همشهری آنلاین - گروه سیاسی: فواد ایزدی کارشناس حوزه آمریکا در پاسخ به سوال خبرگزاری الجزیره مبنی بر اینکه «مسعود پزشکیان رئیسجمهور جدید ایران در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۲۱ هم برای ریاستجمهوری اقدام کرده بود ولی این بار توانست به هدف برسد، چه چیزی تفاوت کرده است؟» گفت: دکتر پزشکیان از سوی محمد خاتمی مورد تایید قرار گرفت. او وزیر بهداشت دولت خاتمی بود. او از سوی کارزار اصلاحطلبان مورد حمایت قرار گرفت و یک نامزد اصلاحطلب بود. اصلاحطلبان در ایران برنامهها و سیاستهای داخلی و خارجی، اقتصادی و فرهنگی متفاوتی دارند. وقتی اصلاحطلبان را با اصولگرایان یا همان محافظهکاران مقایسه کنید، متوجه میشوید خیلی متفاوت هستند.
فواد ایزدی گفت: نهاد ریاستجمهوری در ایران خیلی مهم است. شما چطور میتوانید این واقعیت را مورد صحت و ارزیابی قرار دهید؟ به سیاست خارجی دوره محمود احمدینژاد و حسن روحانی نگاه کنید. این دو رئیسجمهور کاملا متفاوت از یکدیگر بودند.
او همچنین در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه چرا مشارکت در دور دوم از ۴۰ درصد به ۵۰ درصد افزایش یافت، گفت: من فکر میکنم یک علت درخواست رهبری کشور بود که گفت مشارکت کم بود. مشارکت کم بهانه ایجاد میکند. ایران دشمنان زیادی دارد. رسانههای غربی از ایران خواستهاند از وضعیت خودشان مطمئن نباشند. ما در حدود ۱۰۰ کانال فارسی زبان داریم که از ایرانیان میخواهند تا انتخابات را بایکوت کنند. و این مشارکت یک شکست جدی برای این افراد است. انتخابات ایران آزاد و عادلانه است. آنها میخواهند از ایران و انتخاباتش یک تصویر شیطانی ارائه کنند. شما دیدید که شورای نگهبان نامزد اصلاحطلبان را تایید صلاحیت کرد. آنها نهتنها نامزد اصلاحطلبان را تایید صلاحیت کردند بلکه نامزد اصلاحطلبان برنده انتخابات هم شد.
ایزدی درباره رفع تحریمها گفت: من فکر میکنم آقای بایدن تا ژانویه ۲۰۲۵ فرصت دارد تا کاری در مورد تحریمها انجام دهد. اگر آقای پزشکیان در برآورده کردن قولش برای برداشتن یا کاهش تحریمها شکست بخورد، آنگاه نسل جدید ایرانیان نیز همانند نسل قدیم ضدآمریکایی میشوند. لطفا توجه کنید که حدود ۱۴ میلیون نفر از ایرانیان به آقای جلیلی رای دادند. بنابراین در ایران پتانسیل بزرگی برای افزایش تعداد کسانی وجود دارد که با سیاست خارجی آمریکا مخالف هستند؛ و آنهایی که به آقای جلیلی رای دادند افراد جوانتر بودند. بنابراین، این یک فرصت برای دولت بایدن است که چنین موقعیتی را درک کند یا خیر و اینکه آیا او قادر به استفاده از چنین فرصتی است یا نه. ما نمیدانیم، اما این را میدانیم که اگر آقای پزشکیان در وعدههای سیاست خارجی خود شکست بخورد، او در ۴ سال بعد انتخاب نخواهد شد.
او افزود: آقای پزشکیان در حال برنامهریزی برای استفاده از افرادی همچون دکتر ظریف و دکتر عراقچی و دیگر کسانی است که در مذاکرات هستهای مذاکره کرده بودند. آقای ظریف از نزدیکترین افراد کارزار انتخاباتی دکتر پزشکیان بود. این را هم باید بدانید که آقای پزشکیان یک جراح قلب است و یک متخصص سیاست خارجی نیست، اما در کارزار انتخاباتیاش بر این موضوع تاکید داشت که بر افرادی تکیه خواهد کرد که این مسئله را از اساس حل کنند و با توجه به اینکه دکتر ظریف و دکتر عراقچی در مذاکرات حضور داشتند و برجام را به سرانجام رساندند، این انتظار وجود دارد که آنها بتوانند تجربه سال ۲۰۱۵ را تکرار کنند. اما میدانید که این یک مسیر دو طرفه است که باید شریکی هم در کنار خود داشته باشید، و با توجه به قتل عامی که در غزه در حال روی دادن است و مسائل دیگری که در منطقه در حال رخ دادن است، من مطمئن نیستم که بایدن قادر به استفاده از چنین فرصتی باشد، حتی اگر آنها بخواهند.
نظر شما