آیین سنتی مشعل گردانی در شهرستان بهبهان در ایام عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) برگزار می‌شود. قدمت این آیین که سال 1391 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، در بهبهان به دوره صفوی برمی‌گردد.

مشعل گردانی

به گزارش همشهری آنللاین، روایت‌ها می‌گوید در این آیین با روشن کردن نور به صورت نمادین به جنگ با ظلمت و تاریکی می‌روند؛ این آیین به شیوه مشابهی در شوشتر هم اجرا می‌شود. محله «پَر» یکی از محله‌های قدیمی شهر بهبهان است که مشعل‌گردانی را حفظ کرده است و این آیین در شب عاشورا در آن اجرا می‌شود.

این مشعل به شیوه سنتی روشن می‌شود و فیلترهای آن از پارچه‌های نخی و نذر عزاداران حسینی است. شعل‌ها از جنس آهن هستند و دارای سه شاخه (همانند مشعل محله بدیعا)، چهار یا پنج شاخه (مانند مشعل محله پَر) به شکل استوانه‌ای که با فاصله به یکدیگر مرتبط و همه به پایه بلند اصلی که بلندترین شعله است، متصل شده‌اند.

آیین های عزاداری محرم در استان ‌ها | مشعل‌ گردانی بهبهانی ها + فیلم

برای شعله ور کردن آتش مشعل از چند رو پیش از فرا رسیدن محرم و اجرای آیین، پارچه‌های کهنه از سوی مردم محل جمع‌آوری می‌شود. پارچه‌ها را به شکل لوله شده آماده کرده و درون ظرفی پر از نفت می‌خیسانند تا دیرتر بسوزند. بعدها بعضی از محلات از فانوس به جای مشعل استفاده کردند که راحت‌تر بود. این مشعل یک نفر چرخاننده و ۲ نفر همراه کمکی دارد. رسم براین است که ابتدا در شب عاشورا میان سینه‌زنان آن را یک بار می‌چرخانند و سپس در خانه‌هایی که در محدوده محله، نذوراتی دارند، چرخانده می‌شود.

تا سال ۱۳۵۰ مشعل گردانی در بهبهان رواج داشته و ازآن پس رفته رفته اجرای آن کمترشده و هم اکنون برگزاری این آیین تنها محدود به یک نقطه و محله از این شهر شده است.

فیلم آیین مشعل‌گردانی را در بهبهان تماشا کنید:

کد خبر 866689

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار خوزستان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha