دریاچه شهیون که نام دیگر آن دریاچه سد دز است، یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران و از جاهای دیدنی دزفول محسوب می‌شود که در شمال غربی این شهر و در ۲۳ کیلومتری شمال شرق اندیمشک و پشت دو کوه شاداب و تنگوان، کنار روستای پامنار قرار دارد.

دریاچه شهیون دزفول

به گزارش همشهری آنلاین، در این سفر قصد داریم به سراغ یکی از دریاچه‌های استان خوزستان برویم و به معرفی آن بپردازیم. دریاچه‌ای که ۵۰ سال پیش با احداث سد دز ایجاد شده است. این دریاچه شیهون یا دریاچه سد دز نام دارد که یکی از از زیباترین دریاچه‌های مصنوعی کشور و مکان مناسب برای قایق‌سواری و تفریح است.

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

دریاچه شهیون کجاست؟

دریاچه شهیون که نام دیگر آن دریاچه سد دز است، یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران و از جاهای دیدنی دزفول محسوب می‌شود که در شمال غربی دزفول و در در ۲۳ کیلومتری شمال شرق اندیمشک و پشت دو کوه شاداب و تنگوان، کنار روستای پامنار قرار دارد و باعث زیبایی منطقه شهیون شده است. منطقه شهیون با مساحت بالغ بر ۳۰۲ کیلومتر مربع از توابع شهرستان دزفول است که در ۱۵ کیلومتری شمال شهر دزفول واقع شده است.

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

آدرس دریاچه شهیون

دریاچه شهیون از جاذبه های گردشگری استان خوزستان به شمار می‌آید و در دهستان شهی که یکی از دهستان‌های بخش سردشت دزفول است، واقع شده است. برای دیدن این مروارید تماشایی باید ابتدا به شهرستان دزفول در شمال خوزستان و در ۱۵۰ کیلومتری اهواز، ‌ مرکز این استان بروید. ‌ پس از آن می‌توانید از طریق یک راه آسفالته ۷۵ کیلومتری که دزفول را به شهیون متصل می‌کند و تا آخرین روستا یعنی آبیدسری کشیده شده، به این دهستان بروید.

در ادامه برای رسیدن به این دریاچه باید از جاده شهیون تا رسیدن به جاده انحرافی دریاچه طی مسیر کرد. این جاده تا پای دریاچه به‌صورت آسفالته است و در قسمتی مشخص از کنار دریاچه یک پارکینگ مناسب همراه تعداد زیادی قایق برای گردشگران قرار داده شده است. پس از آن و با یک ساعت پیاده‌روی، می‌توانید به منطقه‌ای بسیار زیبا و سرسبز و پوشیده از درختان نخل برسید. در این مکان چشمه‌ای قرار دارد که از بالای کوه سرازیر شده و در قسمت پایین نیز منظره بسیار زیبای دریاچه دیده می‌شود.

موقعیت جغرافیایی: N۳۲۳۸۰۰ E۴۸۲۷۴۶

فاصله اهواز تا شهیون: ۱۵۰ کیلومتر

معرفی دریاچه شیهون

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

دریاچه سد دز طول ۶۵ کیلومتر است که البته مساحت این دریاچه در مواقع پرآبی و کم‌آب اندکی متفاوت بوده و در بیشترین حالت تقریبا ۶ هزار هکتار است. عمق دریاچه نیز تا ۵۰ متر متغیر است. آب دریاچه از ارتفاعات اراک و الیگودرز سرچشمه می‌گیرد و بعد از گذر از کوه‌های زاگرس و دریافت ریزآبه‌های بسیار، به این دریاچه وارد می‌شود. این دو رودخانه شامل دو شاخه اصلی به نام سزار و بختیاری است. رود سزار در شمالی‌ترین بخش حوزه جاری است و از سه شاخه ماربره، تیره و سبزه تشکیل شده است. دومین سرشاخه اصلی رودخانه دز، رود بختیاری است که در ۴۰ کیلومتری پیوند سرخاب به رود سزار متصل می‌شود.

در داخل دریاچه، تعدادی جزیره کوچک و بزرگ می‌بینید که چشم‌نوای می‌کنند و انبوهی از درختان کُنار و بادام کوهی روی آن‌ها قرار دارد. همه این‌ها باعث زیبا جلوه دادن دریاچه شده است؛ به‌طوری که جزیره بزرگ وسط دریاچه با وسعت بالغ بر ۶۰ هزار متر مربع، چشم‌انداز زیبایی را خلق کرده است. درختان کنار، بادام کوهی، کلخنگ و بید روی این جزیره قرار گرفته است و موقعیت جغرافیایی خوب و مسطح بودن زمین جزیره باعث ایجاد شرایط مساعد به‌منظور ساخت مراکز تفریحی و اقامتی و جذب گردشگران به منطقه شده است.

منطقه‌ای که دریاچه سد دز قرار دارد، از لحاظ زمین‌شناسی به دو بخش شمالی و جنوبی قسمت می‌شود. بخش جنوبی آن از پایان گلال حیدری در جنوب آغاز شده و تا قلعه شاداب و روستای بیشه‌بزان ادامه دارد. کنگلومرای بختیاری که حاوی قلوه سنگ‌های ریز و درشت با سیمانتاسیون شن و ماسه است، این منطقه را پوشش داده است. وجود دره‌های پرعمق و دیدنی از خصوصیات مهم این منطقه است که مناظری زیبا از آفرینش را آشکار می‌کند. سازند آغاجاری شمال منطقه را تشکیل می‌دهد. مارن‌های سرخ رنگ همراه با لایه‌های سیلتی و ماسه سنگ‌های ریزدانه به‌شکل متناوب، جنس این سازند را تشکیل داده است.

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

این منطقه ادامه رشته‌کوه‌های زاگرس است که با نزدیک شدن به مرکز منطقه، تپه ماهورها، صخره‌ها و تخته سنگ‌های ماسه‌ای ایجاد می‌شود. کوهپایه‌ها، دره‌های آبرفتی و چشمه‌هایی که در بیشتر سال پربار هستند، در این منطقه خودنمایی می‌کند و باعث سرسبزی و زیبایی در بیشتر فصل‌های سال می‌شود. همچنین منطقه شهیون به کوه‌های زاگرس در شمال و جلگه گرم خوزستان در جنوب نزدیک است؛ همین موضوع سبب شده تا گونه آب و هوایی متفاوتی در این منطقه ایجاد شود. وزش باد از جنوب شرق موجب می‌شود تا تابستان‌های گرم و زمستان‌های معتدل به وجود آید و وزش باد از شمال غربی باعث معتدل شدن هوا در تابستان و سرد شدن آن در زمستان می‌شود.

حیات وحش دریاچه شهیون شامل جانوران کوچکی نظیر روباه و خرگوش در کنار پرندگان زیبایی مانند تیهو، کبک و پرندگان دریایی است. پلنگ نیز در بخش‌های صعب‌العبور این مناطق مشاهده شده است. در دریاچه نیز ماهی‌هایی چون قزل‌آلا زندگی‌ می‌کنند.

شگفتی‌های دریاچه شهیون

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

با وجود اینکه دریاچه شیهون در استان گرمسیر خوزستان قرار دارد، ماهی قزل‌آلا که که یک ماهی سرد آبی است، در این دریاچه زندگی می‌کند و این یکی از شگفتی‌های این دریاچه است. قزل‌آلای رنگین کمان از ماهی‌های غیربومی دریاچه سد دز محسوب می‌شود. با توجه به اینکه این نوع قزل‌آلا (در مقایسه با انواع دیگر این ماهی) تحمل بیشتری نسبت به دمای محیط دارد، در این دریاچه چند سال قبل رهاسازی شده و اکنون توانسته خود را با شرایط محیطی آن سازگار کند.

از عجایب دیگر دریاچه شهیون، داشتن دماهای مختلف است. دریاچه سد دز بسیار بزرگ بوده و نقاط گوناگون آن دارای دماهای متفاوت است؛ زیرا در بعضی نقاط جریان‌های خنک فصلی از ارتفاعات منطقه وارد می‌شود یا چشمه‌های زیرزمینی از بستر دریاچه می‌جوشد. این عوامل باعث کاهش دمای قابل‌توجه آب نسبت به محیط اطراف شده است. همین امر موجب شده تا محیط مساعدی به‌عنوان زیستگاه ماهی قزل‌آلا مهیا شود.

تفریح در دریاچه شیهون

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

ورزش‌های آبی: در دریاچه سد دز امکان انجام ورزش‌های آبی مانند قایق‌رانی، اسکی و… فراهم است.

جزیره‌گردی: در دریاچه شهیون با قایق می‌توانید به جزایر آن سفر کنید و جزیره‌گردی بی‌نظیر و متفاوتی را تجربه کنید.

روستاگردی: اگر جزو افرادی هستید که در سفر دوست دارند در منطقه‌ای که به آن رفتند به گشت‌وگذار بپردازند، پیشنهاد می‌دهیم از دیدن روستاهای گردشگری و زیبای نزدیک دریاچه شهیون دیدن کنید. روستای پامنار شهیون یکی از همین جاها است که دیدنش خالی از لطف نخواهد بود و خاطرات و لحظات شیرین سفرتان را دو چندان خواهد کرد. در ضمن، منظره‌ شهیون از این روستا نیز بسیار چشم‌نواز و تماشایی است.

ماهی‌گیری ممنوع: دریاچه سد دز یکی از اکوسیستم‌های مهم آب شیرین و زیستگاه انواع گونه‌های آبزی بومی است. هرگونه صید ماهی با هر روشی در فصل ممنوعه صید ماهی ممنوع و هرگونه صید در فصول دیگر نیازمند اخذ مجوز لازم از سازمان حفاظت محیط‌زیست است. از نیمه اسفندماه تا اردیبهشت ماه هر سال به‌دلیل فصل زادآوری ماهیان، هرگونه صید در اکوسیستم های آب شیرین ممنوع و غیرقانونی است.

نکته‌ای که لازم است در سفر به دریاچه سد دز رعایت کنید، این است که سعی کنید از شنا و آب‌تنی در دریاچه‌ شهیون خودداری فرمایید. حتی اگر شنا بلد هستید هم بهتر است بدون راهنمای محلی، در این دریاچه شیرجه نزنید؛ چراکه در بخش‌هایی که به دیواره‌ی سد نزدیک‌تر است، احتمال کشیده شدن جریان آب توسط توربین‌ها بسیار بالا بوده و شما را مثل گرداب در خود خواهد کشید. بهتر است سایر تفریح‌ها مثل قایق‌رانی را جایگزین شنا کنید.

اقامت در دریاچه شهیون

دریاچه شهیون دزفول، قطعه‌ای از بهشت در طبیعت سبز خوزستان

اگر دوست دارید شب را در منطقه شهیون بمانید، روستای پامنار مکان مناسبی است؛ این روستا به دریاچه نزدیک است و نیز اقامتگاهی دارد که می‌توانید تجربه یک شب روستایی را داشته باشید و از دیدن چشم‌انداز دریاچه نیز لذت ببرید.

ویلاهایی نیز در پشت سد دز و در منطقه‌ پلاژ (پلاژ به‌معنای شناگاه و دریاکنار به بخشی از کرانه دریا گفته می‌شود که برای آب تنی و تفریح آماده شده است) دریاچه شهیون ایجاد شده که معمولا از طریق رودخانه به‌وسیله قایق به آن رفت و آمد می‌شود. البته یک مسیر خاکی نیز دارد.

ویلاهای ساحلی رودخانه دز برای کارکنان اداره آب و برق ساخته شده‌اند؛ ولی مردم عادی نیز در صورت تمایل می‌توانند پس از هماهنگی با مسؤلان سد و پرداخت مبلغی بابت اجاره ویلا، از جاذبه‌های طبیعی آن منطقه استفاده و در این ویلاها اقامت کنند.

علاوه بر این بر پا کردن چادر و شب ماندن در کنار خود دریاچه نیز هیجان بالایی دارد و بسیار لذت‌بخش است و خاطرات خوبی را برایتان رقم خواهد زد.

بهترین فصل سفر به دریاچه شهیون

از آنجایی که خوزستان استانی گرم است، بهترین زمان سفر به دریاچه شهیون انتهای زمستان و اوایل بهار است تا در کنار تفریح و گشت‌وگذار در کنار این دریاچه زیبا از هوای مطبوع و خنک منطقه نیز لذت ببرید.

کد خبر 867051
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • سرباز ایران IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
    7 18
    چرا آدرس و نام غلط به مردم میدین؟ سددز واقع در اندیمشک هست، چرا میگی دزفول؟ چون از سمت دزفول راه داره به دریاچه، باید ثبتش کنی بنام دزفول؟!
    • IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
      7 0
      اینجا دزفول اقای عزیز از کی تا حالا منطقه دزفول و شهیون جز اندیمشک شما همون پارک حسنوندرو برو اباد کن بزن به اسمت
    • .... IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
      0 0
      نخیرم سد دز توی خود دزفول هست من خودمون اهل دزفولیم
  • محمد IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
    16 5
    زنده باد دزفول زنده باد دز زنده باد شهیون و دریاچه ی سد دز. دززززز. دززززز. تکرار کنید
  • ... FR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۶
    3 1
    لطفا اول برسی کنید بعد خبر بزنید
  • اردشیر اریایی IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۷
    1 1
    اینقدر دعوا نکنید که این دریاچه متعلق به اندیمشک یا دزفول این دریاچه متعلق به شهر شهیون . تمام
  • IR ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
    0 0
    جایی به این زیبایی که توصیف شده نیست..