همشهری آنلاین- فرشاد شیرزادی: علاقه به کتاب و کتابخوانی حد و مرز ندارد. برخی بانیان در کشورهای مختلف دنیا با شیوههای متعدد سعی میکنند که با جذابیتهای مختلف و متنوع دوستداران کتاب و مطالعه را به سوی خود بکشانند. از بزرگترین کتابخانه برای کودکان گرفته تا کوچکترین کتابخانه که در گینس ثبت شده است. با هم به طور مختصر به مهمترین کتابخانههای منحصر به فرد جهان میپردازیم.
بزرگترین کتابخانه جهان
بزرگترین کتابخانه جهان، کتابخانه کنگره ایالات متحد امریکاست. این کتابخانه با دارا بودن ۱۳۴ میلیون عنوان کتاب، به بزرگترین کتابخانه جهان مشهور است. کتابخانه کنگره امریکا ۸۰۰ کیلومتر قفسه برای ذخیرهسازی کلکسیون خود دارد. این کتابخانه از حیث حجم ذخایر از کتابخانه بریتانیا بزرگتر است. گنجینه کتب فارسی این کتابخانه حاوی کتب ارزشمندی همچون نسخههای خطی کتابهای اسکندرنامه، نظامی گنجوی، سفرنامه ناصرالدین شاه قاجار، و تفسیر سیزده جلدی مثنوی مولانا جلالالدین رومی، اثر محمدتقی جعفری است.
قدیمیترین کتابخانه
کتابخانه صومعه سنت کاترین (Catherine’s Monastery) مصر و پس از آن کتابخانه القراویین مراکش به ترتیب قدیمیترین کتابخانههای جهان به شمار میروند که در این میان القراویین به قدیمیترین کتابخانه دانشگاهی جهان معروف است. در پای کوه سینا در مصر در صومعهای به نام سنت کاترین، قدیمیترین کتابخانهی جهان به چشم میخورد. تنها کتابخانه واتیکان توان رقابت با این مجموعه از نظر تعداد نسخ خطی قدیمی در جهان را دارد. البته اکثر این نسخ خطی بهمنظور بررسی و مطالعه بیشتر، الکترونیکی شدهاند. این بنای باستانی، یکی از قدیمیترین کتابخانههای جهان محسوب میشود.
کوچکترین کتابخانه
کوچکترین کتابخانه عمومی جهان با دارا بودن ۱۸۰۰ کتاب رکوردار گینس شد. متراژ کوچکترین کتابخانه جهان ۳.۵ در ۳.۵ متر است و هزینه عضویت دائمی در آن تنها پنج دلار است. به نقل از پایگاه اینترنتی ثبت رکوردهای جهانی گینس، این رکورد در ژوئیه سال جاری میلادی (۲۰۱۳) در کانادا به دست آمد.
بزرگترین کتابخانه کودکان
کتابخانه بینالمللی کودکان مونیخ که بزرگترین کتابخانه جهان در حوزه ادبیات کودک و نوجوان است، در ماه جاری میلادی (جولای) ۷۵ ساله شد. در این کتابخانه مطرح که از سال ۱۹۴۹ یعنی چهار سال پس از جنگ جهانی دوم، به همت بانوی صلح طلب و انسان دوست آلمانی، یلا لپمن( Jella Lepman )پایه گذاری شده، هماکنون بیش از ۶۰۰ هزار عنوان کتاب به زبانهای مختلف نگهداری میشود. کتابخانه بینالمللی مونیخ از ۱۹۸۳، به قصر قدیمی بلوتنبورگ، در ناحیه ابرمنینگ مونیخ انتقال یافت. از بیشتر ۶۰۰ هزار عنوان کتاب کتابخانه مونیخ تنها میتوان در سالنهای مطالعه این مکان استفاده کرد. در این کتابخانه کتابهایی به ۱۳۰ زبان دنیا نگهداری میشود که بخش مهمی از آنها کتابهای تاریخی و کمیابند.
بزرگترین کتابخانه ویژه نابینایان
کتابخانه «دکتر میلان بودیمیر» ویژه نابینایان در شهر بلگراد، پایتخت صربستان با داشتن نزدیک به ۸۰ هزار کتاب بزرگترین کتابخانه ویژه نابینایان است. این کتابخانه سال ۱۹۷۱ توسط اتحادیه نابینایان صربستان تاسیس و به نام دکتر میلان بودیمیر که یک استاد دانشگاه نابینا است نامگذاری شده و علاوه بر مردم صربستان برای اهالی کشورهای مجاور نیز به ارائه خدمات میپردازد. کتابخانه دکتر میلان بودیمیر نزدیک به ۸۰ هزار کتاب نوشته شده با خط بریل ویژه نابینایان دارد که برای هرکدام از آنان شکل صوتی نیز تهیه شده است.
کتابخانه در طبیعت
به تازگی یک شرکت در ایالات متحد امریکا به نام Padron نوعی کتابخانه منحصربه فرد در جنگلهای نیویورک ساخته است تا افراد بتوانند دور ازهیاهوی شهری در دل طبیعت به مطالعه کتاب بپردازند. این ساختمان Hemmelig Rom نام دارد که به معنی اتاق مخفی به زبان نروژی است و شامل یک کابین سیاه و سفید به ابعاد ۲۰۰ مترمربع است و از جنس چوب بلوط ساخته شده. دراین خانه تنها یک اتاق وجود دارد که در آن یک تخت، یک صندلی، یک میز راحتی و حتی بخاری وجود دارد و در دیوارها قفسههایی وجود دارد که در آنها انواع کتابها نگهداری می شود.
نظر شما