از دقایق اولیه آغاز به کار مجلس، نمایندگانی از سوی وزیران پیشنهادی یا معاونان پارلمانی وزارتخانهها در راهروهای خانه ملت حضور یافته بودند تا رای اعتماد وکلای مجلس را برای وزیران متبوعشان جلب کنند.
به این ترتیب، وزیران پیشنهادی پیش از آنکه در جلسات کمیسیونها حضور یابند و به ارائه برنامهها و سوابقشان بپردازند، از روز گذشته تلاش خود را بر آن گذاشتند تا با رایزنی چهره به چهره با نمایندگان، از نمایندگان جواز عبور بگیرند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی همشهری، بعد از آنکه برخی اعضای هیات رئیسه، پیشبینی کردند 4 یا 5 نفر از وزیران پیشنهادی محمود احمدینژاد با اقبال مجلس مواجه نخواهند شد و روسای برخی کمیسیونها نیز از ناکارآمدی برخی وزیران سخن گفتند، وزیران پیشنهادی نگاه خود را متوجه بدنه مجلس کردند و با عبور از نظرات کارشناسی کمیسیونها، از دیروز تلاش خود را به جمعآوری رای تک تک نمایندگان اختصاص دادند.
نکته دیگر آنکه نمایندگان گزینههایی که در روزهای گذشته بیشترین انتقاد را از سوی مجلس متوجه خود دیدند و کمترین اقبال برای کسب رای اعتماد از صحن بهارستان را دارند، بیشترین فعالیت را در رایزنی با نمایندگان داشتند. شاید از همین رو بود که چندان با پاسخهای گرمی روبهرو نمیشدند.
معمولا نمایندگان مجلس در واکنش به درخواست نمایندگان وزیران پیشنهادی، تصمیم برای رای اعتماد یا عدماعتماد به وزیر مربوطه را موکول به شنیدن برنامهها و دفاعیات وی در جلسات کمیسیونها میکردند.
اتفاقاتی از این قبیل در آستانه استیضاح یا رای اعتماد در مجلس چندان غریب نیست، نمایندگان وزارتخانههای رفاه، آموزش و پرورش و چند وزارتخانه دیگر در راهروهای مجلس منتظر خروج وکلای ملت از صحن علنی و رایزنی با آنها بودند. البته در این میان برخی وزیران پیشنهادی هم دیروز در مجلس دیده شدند.
گزینههای پیشنهادی هم بودند
سید محمد حسینی، گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیروز به مجلس آمده بود تا به گفته خودش به سؤالات برخی نمایندگان پاسخ دهد. وی قرار است روز سهشنبه در جلسه کمیسیون فرهنگی به ارائه برنامه هایش بپردازد.
حسینی در پیشبینی خود از اینکه آیا رای اعتماد از مجلس کسب خواهد کرد یا خیرگفت: من در گذشته نماینده مجلس بودم و ارتباط مناسبی با نمایندگان دارم اما نمیتوانم پیشبینی کنم که آیا نمایندگان رای اعتماد به من خواهند داد یا خیر.
فاطمه آجرلو نماینده مردم کرج تنها گزینهای که از مجلس به فهرست پیشنهادی احمدینژاد راه یافته است. وی بهعنوان گزینه پیشنهادی وزارت رفاه درباره میزان اقبال مجلس بهخودش گفت: مجلس و نمایندگان مستقل هستند و رای آنها و تصمیم مجلس برای من قابل احترام است.
آجرلو در پاسخ به سؤالی درباره نظر برخی مراجع مبنی بر عدمحضور زنان در کابینه اظهار داشت: احترام مراجع و دیدگاههای آنها بر ما واجب است اما در نظام اسلامی حاکمیت ولی فقیه را داریم و ما از نظر ایشان پیروی میکنیم.
پیشبینی باهنر درست است
محمدرضا باهنر، نایب رئیس دوم مجلس یکی از کارگردانان اصلی صحن علنی مجلس در جلسات رای اعتماد یا استیضاح است. او پس از آنکه فهرست وزیران فاش شد پیشبینی کرد، مجلس به 4 یا 5 وزیر دولت رای نمیدهد.
این سخن البته با انتقاد رئیس دولت مواجه شد اما روز گذشته نایب رئیس اول مجلس نیز با حضور در جمع خبرنگاران ضمن تاکید بر آنکه تعامل مجلس و دولت در بررسی صلاحیت وزیران بهمنظور افزایش کارایی و اقتدار دولت است خاطرنشان کرد: این احتمال وجود دارد که پیشبینی آقای باهنر بر عدماعتماد به 4یا 5نفر از وزیران دولت رنگ واقعیت بگیرد.
محمد حسن ابوترابیفرد افزود: فضای تعامل میان 2 قوه برای ارائه رای اعتماد به وزرا وجود دارد؛ البته بنای ما در این تعامل براساس رعایت شاخصهایی است که مجلس برای ارائه رای اعتماد به وزرا درنظر دارد.
وی با تاکید بر اینکه تعامل مجلس و دولت در بررسی صلاحیت وزرا بهمنظور افزایش کارایی و اقتدار دولت است افزود: مطمئنا این تعامل به همکاری مثبت قوای مقننه و مجریه خواهد انجامید.
وزیران در فراکسیون اصولگرایان
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس خبر داد که وزیرانی که احتمال رای اعتماد مجلس به آنان ضعیف است امروز در جلسه این فراکسیون حضور خواهند یافت.
ولی اسماعیلی با بیان اینکه قرار است برنامههای مکتوب وزیران را بررسی و آنها را با برنامههای بالادستی مثل برنامه 5 ساله پنجم تطبیق دهیم، خاطرنشان کرد: کارایی وزیران و امکان عملیاتی شدن برنامههای آنها یکی دیگر از محورهایی است که در جلسه امروز شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
بررسی در 3جلسه
محمدرضا میرتاج الدینی عضو هیات رئیسه مجلس اعلام کرد: بهمنظور بررسی صلاحیت و برنامه وزیران پیشنهادی و رای اعتماد به آنان، مجلس در روزهای یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه هفته آینده جلسه علنی خواهد داشت. میرتاج الدینی در پایان جلسه علنی دیروز از نمایندگان خواست تا در این روزها برنامه کاری دیگری برای خود تنظیم نکنند و در مجلس حضور داشته باشند.
ضربه به شأن مجلس
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس از روش رئیسجمهوری در معرفی وزیران پیشنهادی از طریق تلویزیون پیش از معرفی به مجلس انتقاد کرد و آن را ضربهای به شان مجلس دانست.
حشمتالله فلاحتپیشه با استناد به ماده 188 آییننامه داخلی مجلس اظهار داشت: رئیسجمهور باید اسامی وزیران و مشخصات و سوابق آنان را به مجلس ارائه دهد و سپس اسامی آنها اعلام شود اما این بار اسامی ابتدا از طریق رسانهها اعلام شد و این اتفاقی نادر است.
وی این اقدام رئیسجمهور را ضربه به شان مجلس خواند و خطاب به محمد حسن ابوترابی فرد که ریاست جلسه دیروز مجلس را بر عهده داشت، گفت: انتظار بود شما در نخستین نطق پس از اعلام وصول اسامی، گریزی به این موضوع داشته باشید.