نشان فتح در کنار نشان نصر و ذوالفقار مهمترین نشانهای نظامی در ایران است. بیشترین نشانهای اعطا شده فتح پس از پایان جنگ از مهر ۱۳۶۸ تا خرداد ۱۳۶۹ به فرماندهان دوره دفاع مقدس و بازماندگان برخی شهدای جنگ تحمیلی از درجه ۱ و ۲ و ۳ اعطا شد که حدود ۸۰۰ نفر هستند.
به گزارش ایسنا، به نقل از تابناک، نشان فتح برخلاف نشان ذوالفقار، از جمله نشانهای رسمی دوران جمهوری اسلامی است که به نظامیان موفق ایرانی اهدا میشود.
فهرست کاملی از دریافت کنندگان نشان فتح در رسانهها منتشر نشده اما با رصد آرشیو رسانهها و فضای مجازی، فهرستی از نظامیان ایرانی که نشان فتح دریافت کردهاند را تنظیم کردهایم که از نظر میگذرانید:
معروفترین و بیشترین دریافت کنندگان نشان فتح شامل این فرماندهان ارشد میشود:
سردار محسن رضایی فرمانده سپاه در دوره دفاع مقدس ۳ نشان فتح درجه ۱ دریافت کرده است.
شهید صیاد شیرازی فرمانده نیروی زمینی ارتش در دوره دفاع مقدس ۲ نشان فتح درجه ۱ دریافت کرده است.
سردار رحیم صفوی فرمانده نیروی زمینی سپاه در دوره دفاع مقدس و امیر حسنی سعدی دومین فرمانده نیروی زمینی ارتش در دوره دفاع مقدس دو نشان درجه ۱ فتح و یک نشان درجه ۲ فتح دریافت کردهاند.
شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله کرمان در دوره دفاع مقدس و فرمانده نیروی قدس سپاه پس از دفاع مقدس و امیر دریادار شمخانی جانشین فرمانده کل سپاه در دوره دفاع مقدس و فرمانده نیروی دریایی ارتش و سپاه پس از دفاع مقدس یک نشان فتح درجه ۱ و دو نشان فتح درجه ۲ دریافت کردهاند.
از دیگر نظامیان ایرانی که نشان فتح را دریافت کردهاند میتوان به سردار غلامعلی رشید و سردار شهید احمد کاظمی فرمانده لشکر ۸ نجف اصفهان در دوران دفاع مقدس و فرمانده نیروی هوایی و نیروی زمینی سپاه اشاره کرد که پس از جنگ ۳ نشان فتح دریافت کردهاند. همچنین خلبان شهید بابایی، خلبان حبیب بقایی، امیر شهید منفرد نیاکی و شهید حسین همدانی ۲ نشان فتح ۱ که یکی از آنها بهدلیل فرماندهی سپاه در سوریه در سالهای ۹۱ تا ۹۳ به وی اعطا شد.
از موارد جالب توجه اعطا سه نشان فتح درجه ۱، ۲ و ۳ به سردار مرتضی قربانی فرمانده لشکرهای ۲۵ کربلا، ۵ نصر، ۹ بدر و لشکر ۱۴ امام حسین در دوره دفاع مقدس تا دهه هفتاد است. از این نظر سردار مرتضی قربانی رکوردار است.
از جمله دریافت کنندگان غیرمعروف نشان فتح به دلیل رشادت و لیاقت در سالهای دفاع مقدس میتوان اشاره کرد به:
امیر سرتیپ یعقوب علیاری فرمانده لشکر ۵۸ تکاوری ذوالفقار در شمالغرب که دو نشان فتح را برای سالهای دفاع مقدس دریافت کرد.
امیر سرتیپ پورداراب دارای ۲ نشان فتح درجه ۲ و ۳ و فرمانده تیپ و بعدها معاون و جانشین لشکر ۲۱ حمزه آذربایجان در دوران دفاع مقدس.
سردار فتح الله جعفری فرمانده یگان زرهی سپاه در دوره دفاع مقدس که یک نشان فتح ۲ و دو نشان فتح ۳ دارد.
داود دانش جعفری مسئول ستاد پشتیبانی و مهندسی جنگ در وزارت جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس سابق که از جمله معدود غیرنظامیان دریافت کننده نشان فتح است و پس از جنگ سوابقی چون دو دوره نمایندگی مجلس وزیر اقتصاد و عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است.
علی رزم حسینی قائم مقام حاج قاسم سلیمانی در لشکر ۴۱ ثارالله که بعدها از سپاه خارج و مسئولیتهای متعدد دولتی از جمله چند دوره استانداری را تجربه و آخرین مسئولیت دولتی وی وزارت صمت دولت روحانی بود. رزم حسینی همچنین سالها تجربه حضور در شرکتهای صنعتی و مدیریت واحدهای تولیدی را در سالهای پس از خروج از سپاه داشته است.
امیر سرتیپ سیروس لطفی فرمانده لشکر ۸۱ کرمانشاه در زمان انقلاب را داشت ابتدا تصفیه و مجددا به کار برگشت و فرمانده لشکر ۱۶ زرهی قزوین در دوران دفاع مقدس بود که در بسیاری از نبردها حضور موثر و موفقی داشت و پس از جنگ به ستادکل نیروهای مسلح منتقل و مسئولیت برعهده میگرید.
امیر سرتیپ خلبان محمد دانشپور استاد خلبان هواپیماهای شکاری اف ۵ در دوران دفاع مقدس که نشان درجه یک فتح را دریافت و فرمانده پایگاه هشتم شکاری و معاون اطلاعات نیروی هوایی ارتش پس از جنگ بود.
سردار سیف الله حیدرپور جانشین تیپ ۴۴ قمر بنی هاشم چهارمحال و بختیاری و فرمانده تیپ ۴۸ فتح کهگلویه و بویر احمد در دفاع مقدس و فرمانده دانشکده زرهی سپاه پس از دفاع مقدس.سردار عباس رفاهیت فرمانده یکی از گردانهای لشکر ۱۹ فجر فارس.
امیر سرتیپ سلیمانجاه جانباز شیمیایی و نشان درجه ۳ فتح. فرمانده لشکر ۲۱ حمزه آذربایجان و فرمانده قرارگاه جنوب در دوران دفاع مقدس که بعد از جنگ در معاونت اطلاعات و بازرسی ستادکل نیروهای مسلح خدمت کرده است.
امیر سرتیپ اسدالله حیدری فرمانده قرارگاه فتح ۱ ارتش در دوران دفاع مقدس.
امیر سرتیپ محمد جوادی فرمانده تیپ ۳۱۶ زرهی همدان در دوران دفاع مقدس که فرماندهی عملیات پیروزمندانه نصر ۶ را در سال ۵۹ بر عهده داشته است.
سرهنگ خسرو آدمنژاد فرمانده گردان تکاوری لشکر ۶۴ ارومیه ارتش که در سالهای دفاع مقدس و پس از آن ماموریتهای متعددی در منطقه در منطقه غرب کشور و اقلیم کردستان انجام داده است.
اما پس از آن در سالهای گذشته اعطا نشان فتح به معدودی از فرماندهان صورت پذیرفته است:
سردار شهید حسن پورعبدی معاون تیپ ۵ سپاه باقرالعلوم در آذربایجان در سال ۸۴ و پس از شهادت نشان فتح دریافت کرد.
سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه که نشان فتح درجه ۱ را در سال ۱۳۹۲ دریافت کرد.
سردار فدوی فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه که در سال ۱۳۹۴ به دلیل دستگیری ملوانان متجاوز آمریکایی نشان فتح درجه ۱ را دریافت کرد.
امیر دریادار سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش در سال ۹۷ نشان درجه یک فتح دریافت کرد.
امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش نشان درجه یک فتح را در سال ۱۴۰۰ دریافت کرد.
سردار اصانلو فرمانده گردان غواصی لشکر ۳۱ عاشورا و فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا شمالغرب از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ با حفظ سمت فرمانده قرارگاه عاشورای آذربایجان از ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۰ که سال ۱۴۰۰ نشان فتح را دریافت کرد. سردار اصانلو در چند روز اخیر معاون هماهنگ کننده نیروی زمینی سپاه شده است.
آخرین نشان فتح درجه ۱ اعطا شده هم که اخیرا به سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه به دلیل عملیات موفق وعده صادق ۲ داده شد.
پس از جنگ سوریه به شماری از فرماندهان نیز نشانهای فتح اعطا شده که عبارتند از:
سردار عبدالله عراقی فرمانده نیروی زمینی سپاه به دلیل جنگ سوریه نشان فتح دو را دریافت کرد.
سردار ارجمندی فر جانشنین قرارگاه حمزه سیدالشهدا نیروی زمینی سپاه که نشان فتح ۳ را به دلیل جنگ سوریه دریافت کرد.
سرتیپ هامون محمد فرمانده سپاه گیلان و سرتیپ حقبین فرمانده لشکر ۱۶ قدس سپاه گیلان برای حضور در سوریه نشان فتح ۳ دریافت کردهاند.
سرتیپ عظیمیفر فرمانده سپاه کهگلویه و بویر احمد و فرمانده قرارگاه محمد رسول الله در سوریه که نشان فتح دو را برای سالها حضور در سوریه دریافت کرد.
سرتیپ شهابیفر فرمانده تیپ ۴۸ فتح سپاه کهگلویه و بویر احمد که به دلیل جنگ سوریه در سال ۹۸ نشان فتح درجه ۲ دریافت کرد.
گفتنی است، قرار است سردار اسماعیل قاآنی فرمانده سپاه قدس هم به زودی این نشان را از فرماندهی کل قوا دریافت کند.
نظر شما