پرندگان مهاجر برای دومین سال متوالی با خیالی کمی راحت‌تر از همیشه به آب بندان‌های استان مازندران مهاجرت کردند. تعداد این پرندگان امسال به طور چشگیری کمتر از سال‌های گذشته است چرا که آب‌بندان‌ها هنوز درگیر کشت دوم برنج هستند و باران منجر به آبگیری آنها نشده است.

پرندگان مهاجر

همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: به گفته یکی از فعالان محیط زیست در مازندران، امسال صید پرندگان مهاجر ۶۰ درصد کمتر از سال‌های قبل است. پرنده نیز کمتر از سال‌های قبل در این زمان به فریدونکنار آمده است.

آسیب شناسی جمع‌آوری بازار فریدونکنار

مسعود محمدی، عضو انجمن حمایت از پرندگان مهاجر: سال دومی است که بازار فروش پرندگان مهاجر فریدونکنار جمع شده است ولی بخشی از این بازار به بازار سیاهی که در کوچه پس کوچه‌های فریدونکنار منتقل شده است. دست کم ۶۰ درصد صید در آب‌بندان‌ها کمتر شده است چون تعداد پرنده مهاجر کمتر از سالها پیش است. برخی از آب‌بندان‌ها درگیر کشت دوم برنج هستند و آب باران به درون آب‌بندان هدایت نمی‌شود. در فریدونکنار که زمین‌ها شور است، کشت دوم نمی‌شود و صیادان بعضا با روش «کرس» در آب‌بندان‌های دیگر مثل سرخ‌رود یکی دو تا پرنده صید می‌کنند و در بازار سیاه می‌فروشند. صیادان و خریداران به هم اطلاع می‌دهند که در فلان کوچه جمع می‌شویم. یگان حفاظت اگر متوجه محل این بازار شود حتما برخورد می‌کند. البته هستند صیادانی که به دلیل ممنوعیت بازار روز فریدونکنار امسال تور پهن نکردند. معمولا این وقت از سال صیادان بخش عمده‌ای از صید سالانه شان را انجام می‌دادند ولی هنوز پرنده‌ای نیامده است. حضور پرندگان در فریدونکنار بستگی به وجود آب دارد. دلیل ذخیره آب در آببندان‌های انسان‌ساز، شکار پرنده بوده است. دامگاه‌های فریدونکنار زمین شخصی است و هر صد متر متعلق به یک نفر است، صیادان با ریختن غذا پرنده‌های را در دامگاه جمع می‌کنند. اما کم‌کم که دامگاه‌ها جمع شود، درون این زمین‌ها دیگر آب نگه داشته نمی‌شود؛ در نتیجه اصلا پرنده‌ای به هوای آب در این منطقه فرود نمی‌آید و پروژه‌هایی مثل پرنده نگری نیز از رونق می‌افتد. انجمن حمایت از پرندگان مهاجر یک آب‌بندان ۱۰هکتاری راه‌اندازی کرده ولی به دلیل اینکه ما در توانمان نیست که غذا دهی کنیم پرندگان کمتر اینجا فرود می‌آیند. اگر دولت بتواند به دامگاه‌داران کمک کند می‌توان شکار را به توسعه حفاظت و گردشگری تبدیل کرد. بسیاری از شکارچیان اعلام آمادگی کرده‌آند که اگر شرایط مناسب باشد حاضرند شغل صیادی را کنار بگذارند.

آیا شکار و فروش پرندگان مهاجر در فریدونکنار تمام شد؟

ممنوعیت شکار مهاجران برقرار است

صمد کیانی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست فریدونکنار: با پیگیری‌های مستمر اداره کل حفاظت محیط زیست استان و اداره شهرستان فریدونکنار، تعامل با مسئولان شهرستان فریدونکنار بازار غیرقانونی عرضه و فروش پرندگان وحشی امسال هم تعطیل است. خوشبختانه تاکنون گزارشی مبنی بر خرید و فروش غیرمجاز پرندگان دریافت نکردند. طی روزهای اخیر همراه با دادستان فریدونکنار از تمام دامگاه‌ها بازدید میدانی انجام شد و در این بازدید غیرقانونی بودن خرید و فروش پرندگان و ممنوعیت برپایی بازار را اطلاع‌رسانی کردیم. محیط‌بانان این شهرستان به طور مستمر در مدارس و مساجد مناطق پیرامونی تالاب حضور یافته و درخصوص پرندگان مهاجر برای کودکان و بزرگسالان نکات آموزشی را ارائه می‌کنند. ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان به طور مداوم از رستوران‌ها نیز بازدید میدانی انجام می‌دهند و ممنوعیت خرید لاشه و عرضه غذا با گوشت پرندگان مهاجر را یادآوری می‌کنند و در صورت مشاهده تخلف نیز پیگیری برای برخورد قانونی انجام می‌شود.

تالاب‌ها و آبگیر محلی: ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال
تالاب بین المللی فریدونکنار مشتمل بر دامگاه های سه گانه سرخرود، ازباران و لپوی فریدونکنار دارای حدود ۲۰۰ بهره بردار است که در دو دهه اخیر به دلیل تغییر روش برداشت شکار سنتی از دوماچال به روش غیرمجاز و صید تجاری کِرِس ، چالش های زیادی در حفاظت و مدیریت تالاب و حیات وحش ایجاد کرد و عده ای سودجو و زیاده خواه نیز در به انحراف کشاندن شیوه سنتی مدیریت و مشارکت حفاظت تالاب در این فرآیند نقش داشتند.

۸۰۰ قطعه آب‌بندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار

۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران

۲ میلیون بال مهاجرت سالانه به ایران

سرشماری سال ۱۴۰۲:

سرخرود ۲۳ هزار و ۲۵۰ بال

فریدونکنار ۲۶ هزار و ۵۴۱ بال

کد خبر 895142
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha