همشهری آنلاین- علیالله سلیمی: شهید حسن تهرانیمقدم، از رزمندگان و فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که ۲۵ سال از عمر خود را برای ایجاد و توسعه بخش توپخانه و موشک و توان دفاعی کشور قرار داد و به عنوان پدر موشکی ایران لقب گرفت. راهاندازی فرماندهی موشک سپاه در آبان ۱۳۶۲ به شهید تهرانی مقدم محول شد. شلیک توپ به سمت بصره در بهمن ۱۳۶۲ توسط ایشان انجام گرفت. هنگامی که امام خمینی(ره) با مقابله به مثل حملات موشکی عراق موافقت کردند، جمهوری اسلامی ایران در آن زمان فاقد سامانه موشکی بود و مقابله به مثل، تنها در سطح توپخانهای صورت میگرفت. در جلسهای که سردار مقدم به عنوان فرمانده توپخانه سپاه حضور داشت، قرار شد شهر بصره با توپهای ۱۳۰ میلیمتری که حداکثر برد آنها ۲۸ تا ۳۰ کیلومتر بود، مورد حمله توپخانهای قرار گیرد. پس از صدور فرمان تاریخ امام مبنی بر تشکیل نیروهای سه گانه سپاه پاسداران، شهید مقدم در سال ۱۳۶۴ به سِمت فرماندهی موشکی نیروی هوایی سپاه منصوب شد. از دیگر افتخارات شهید تهرانی مقدم میتوان به تلاش برای استقلال در صنعت موشکی در سال ۱۳۶۵؛ راهاندازی یگان موشکی حزبالله در لبنان سالهای ۱۳۶۶-۶۵؛ دستیابی به«موشک نازعات» اولین موشک ایرانی در ۱۳۶۶؛ شرکت در عملیات مرصاد سال مرداد ۱۳۶۷؛ موفقیت در ساخت شهاب ۳ سال ۱۳۷۷؛ جانشین نیروی هوا فضای سپاه سال ۱۳۸۴؛ رئیس سازمان جهاد خودکفایی سپاه سال آذر ۱۳۸۵ اشاره کرد. درباره زندگی و شخصیت این شهید آثاری متعددی تا به حال تالیف و منتشر شده که شاخصترین آنها را در سالروز شهادت شهید تهرانی مقدم مرور میکنیم.
- خط مقدم
کتاب «خط مقدم» روایتی است مستند از تشکیل یگان موشکی ایران با محوریت زندگی شهید طهرانی مقدم و بهقلم فائضه غفار حدادی. اینکتاب برشی مستند از میانه خط زندگی حسن طهرانی مقدم است که دور از تخیل و رؤیاپردازیهای نویسندگی نوشته شده است. بازه زمانی مطالب کتاب هم از مرداد سال ۶۳ تا دی ماه ۶۵ است. در مقدمه کتاب آمده است که برای نگارش این اثر با بیش از ۵۰ نفر مصاحبه صورت گرفته و در مواردی برای تکمیل و رفع تناقضات و ابهامات، مصاحبه با برخی افراد بیش از ۲۰ بار تکرار شده است. این کتاب را که غفار حدادی بر اساس پژوهش محمدحسین پیکانی تالیف کرده، در هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس تقدیر شده است. این کتاب در قطع رقعی و ۵۲۸ صفحه توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر و بارها تجدیدچاپ شده است.
- مرد ابدی
کتاب سه جلدی «مرد ابدی» یکی از جامعترین آثار درباره زندگی و شخصیت شهید حسن طهرانی مقدم محسوب میشود که به توسط معصومه سپهری، پژوهش و نگارش یافته و با همکاری خبرگزاری تسنیم و نشر شهید کاظمی به چاپ رسیده است. این کتاب، حاصل بیش از۶۰۰ ساعت گفتوگو، و تأمل در اسناد صوتی و تصویری شهید طهرانی مقدم و صدها سند مکتوب از اوست. این اثر حاصل تلاش ۱۲ساله سپهری است که با سبکی متفاوت در خاطرهنگاری جنگ نوشته شده است. مولف که پیش از این با آثاری چون «لشکر خوبان» و «نورالدین پسر ایران» میان مخاطبان شناخته شده است، در اثر جدید خود ضمن روایت زندگی شهید طهرانی مقدم، به مجاهدتهای این دانشمند برجسته در حوزه فناوریهای هوافضا و ابتکارات او در پایهگذاری صنعت موشکی در ایران و طراحی موشکهای مختلف پرداخته است.
- فاتح قدس
کتاب «فاتح قدس» به قلم محمدحسین علیجانزاده روشن، یکی از آثاری است که زندگانی سردار شهید حسن تهرانی مقدم را روایت میکند. مباحث این کتاب که از سوی نشر معارف منتشر شده، در هفت بخش تنظیم و ارائه شده است. ابتدا زندگینامه و گاهشمار زندگی سردار شهید آورده شده است. سپس صحبتهای مادر، همسر، خواهر، برادر و فرزندان شهید، درباره سردار نقل شده است. در ادامه سردار شهید از منظر همرزمان و همراهانش توصیف شده است. در بخش چهارم، خاطرات و کلمات سردار شهید آورده شده و در بخش پنجم گزارشی از رسانههای خارجی پس از شهادت سردار تهرانی مقدم ارائه شده است. سپس اسامی شهدای انفجار مرکز تحقیقات واحد خودکفایی سپاه در پادگان ملارد ذکر و یادی از شهدای غدیر شده و در نهایت گزیدهای از پیامهای تسلیت به مناسبت شهادت سردار شهید آورده شده است.
- هفدهمین روز
کتاب «هفدهمین روز» روایتی مستند از سه سالِ اول تولد یگان موشکی ایران و نحوه تشکیل گردان موشکی و آغاز خودکفایی ایران در صنعت موشکسازی است؛ داستانهایی کوتاه و پیوسته از روزهایی که امید و ناامیدی به هم گره خورده بودند تا مهمترین تقدیر را در تاریخ دفاعی ایران به تصویر بکشند؛ ماجراهای جذاب، ناب و بهروزی که با وجود تمام تحریمها، جوانان آن دوره توانستند با قدرت به خودکفایی در صنعت موشکی دست پیدا کنند. انتخاب عنوان «هفدهمین روز» برای نام این کتاب که انتشارات موزه انقلاب اسلامی به چاپ رسانده، اشاره به جریان خودکفایی صنعت موشکی کشورمان توسط گروه شهید تهرانیمقدم با تمام جریانات پر پیچوخمش در هفده روز پرماجراست. این کتاب به قلم فاطمه عالمی و محمدحسین بارونقی و از سوی انتشارات موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس منتشر شده است.
- با دستهای خالی
کتاب «با دستهای خالی» شامل خاطراتی از شهید حسن طهرانی مقدم به کوشش مهدی بختیاری است که توسط انتشارات یازهرا(س) منتشر شده است. در این کتاب خاطراتی از محسن رفیقدوست، محمدباقر قالیباف، محسن رضائی، همسر شهید، فرزند شهید و برخی از همرزمان وی خاطراتی نقل شده است. این کتاب در ۳۰ بخش و ۱۲۰ صفحه منتشر شده و استفاده درست از عکسها و گاهی احکام و نامههای مهم، خواندن کتاب را دلنشین و ساده کرده است. یکی از نقاط ویژگیهای این کتاب وجود «راوی: محفوظ» در برخی خاطرات از شهید است که افراد نخواسته اند نام و سمت آنها در کتاب منتشر شود. این اقدام به دلیل ملاحظات امنیتی صورت گرفته است چرا که راویان این دسته از خاطرات، عمدتا از همکاران شهید طهرانیمقدم در پروژههای سری و محرمانه موشکی جمهوری اسلامی ایران محسوب میشوند.
- کتاب یادگاران: حسن طهرانی مقدم
کتاب«یادگاران ۲۵» ویژه زندگی و شخصیت شهید حسن تهرانی مقدم به قلم فرزانه مددی تالیف و از سوی نشر روایت فتح منتشر شده است. این کتاب شامل یکصد خاطره کوتاه درباره شهید حسن طهرانی مقدم از زبان برادر، همسر، فرزندان و دوستان شهید است. در مقدمه این کتاب آمده است: حسن تهرانی مقدم (۱۳۹۰-۱۳۳۸) از فرماندهان دوران جنگ عراق و ایران است. او فرمانده جهاد خودکفایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که بر اثر انفجار در پادگان امیرالمؤمنین شهرستان ملارد شهید شد. این کتاب صد خاطره کوتاه از مردی است که با آرزوهای بلند برای کشورش اقتدار به ارمغان آورد. خاطرات و یاد شهید حسن طهرانیمقدم هنوز هم در قاب چشم خیلیها جا مانده است و هرکدام به زبان دل خود آنچه از او دیدهاند را میگویند. صد خاطره کوتاه از مردی که تکههای پازل تصویرش هنوز برایمان کامل نشده و مرادش به حق دربارهاش گفته است که او سردار عالیقدر، دانشمند برجسته و پارسای بیادعا بود.
نظر شما