به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، مساله میانگین سنی و لزوم جوانگرایی در فوتبال ایران یکی از مسائل مهمی است که همواره از سوی کارشناسان فوتبال کشورمان مطرح شده است و یکی از وعدههای امیر قلعه نویی هم پس از به دست گرفتن سکان هدایت تیم ملی، حرکت به سمت جوانگرایی با «شیب ملایم» بود. اما این وعده تا چه حد از سوی سرمربی تیم ملی محقق شده است؟
بررسی میانگین سنی تیمهای ملی فوتبال جهان و بازیکنانی که در سال ۲۰۲۴ در تیمهای ملی بازی کرده اند نشان میدهد این وعده نه تنها عملی نشده است بلکه میانگین سنی تیم ملی فوتبال ایران در سال ۲۰۲۴ با ۲۹.۷۵ سال سن، دومین تیم مسن جهان است. در این رده بندی که از سوی پایگاه CIES منتشر شده است تیم ملی فوتبال پرو با ۳۰.۳۸ سال مسنترین تیم جهان است.
تیمهای ملی فوتبال شیلی (۲۹.۵۳)، کویت (۲۹.۳۴)، بحرین (۲۹.۳۰)، عمان (۲۹.۳۰)، کره جنوبی (۲۹.۰۵)، کلمبیا (۲۹.۰۲)، مونته نگرو (۲۸.۹۴) و اسلواکی (۲۸.۹۲) در ردههای بعدی مسنترین تیمهای جهان قرار دارند.
بررسی تیمهای آسیایی هم حاکی از آن است که ایران پیرترین تیم قاره است و سپس تیمهای کویت، بحرین، عمان، کره جنوبی، چین، اردن، فلسطین و سوریه قرار دارند. اندونزی پایینترین میانگین سنی را در قاره آسیا دارد و سپس تیمهای قرقیزستان، امارات، عراق، ویتنام، ژاپن و ازبکستان در ردههای بعدی قرار دارند.
یکی دیگر از مواردی که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته این است که در هر تیم در سال ۲۰۲۴، بازیکنان با میانگین سنی مختلف چند درصد از دقایق بازی را به خود اختصاص داده اند.
۱.۹ درصد از دقایقی که تیم ملی ایران برابر حریفان قرار گرفته است به بازیکنان زیر ۲۱ سال اختصاص داشته که از این حیث در رده هجدهم با کمترین میزان حضور بازیکنان زیر ۲۱ سال در جهان قرار دارد. عمان، مصر، هند، رومانی و گرجستان از این حیث بدترین عملکرد را دارند.
تیم ملی ساموا (۴۸ درصد)، ایرلند شمالی (۳۹ درصد)، پورتوریکو (۳۹ درصد)، کوبا (۳۵ درصد) و اندونزی (۳۴ درصد) بهترین عملکرد را از این حیث در اختیار دارند.
در بین تیمهای آسیایی، عمان، هند، کره جنوبی و اردن عملکرد برترین نسبت به ایران دارند و اندونزی، کویت، قرقیزستان، ویتنام، امارات، قطر، سوریه و عربستان سعودی بهترین شرایط را دارند.
تیم تحت هدایت امیر قلعه نویی در خصوص بازیکنان ۲۲ تا ۲۵ سال هم نتوانسته عملکرد خوبی از خود به نمایش بگذارد و از این حیث تیم ملی ایران در رده پنجم تیمهایی قرار دارد که بازیکنان ۲۲ تا ۲۵ سال کمترین حضور را در آن داشته اند. از این حیث، تیم ملی ایران در قاره آسیا در رده دوم تیمهای ضعیف قرار دارد. امارات، هند، قرقیزستان، استرالیا، ژاپن، اندونزی و عربستان سعودی بیشترین بازیکن ۲۲ تا ۲۵ سال را در زمین داشته اند.
این آمار زمانی ناامیدکننده تر میشود که به بررسی درصد دقایق حضور بازیکنان بالای ۳۰ سال در تیم ملی بپردازیم. از این منظر، تیم ملی فوتبال ایران دومین تیم جهان است که بیشترین حضور بازیکنان بالای ۳۰ سال را در ترکیب داشته است و فقط بحرین عملکرد ضعیفتری نسبت به تیم امیر قلعه نویی دارد.
در قاره آسیا، تیمهای اندونزی، ژاپن، امارات، قرقیزستان، ویتنام، عراق و هند شاهد کمترین حضور بازیکنان بالای ۳۰ سال است.
درصد دقایق حضور بازیکنان ۲۶ تا ۲۹ ساله در تیم ملی ایران هم حاکی از آن است که ۳۱ درصد از دقایق بازی تیم ملی به بازیکنانی با این رده سنی اختصاص دارد.
در بین تیمهای اروپایی هم ایتالیا، ترکیه، انگلیس و سوئد از جمله تیمهایی با میانگین سنی پایین هستند. سوئیس و آلمان هم از جمله تیمهای مسن هستند.
نظر شما