مهلا داریان - همشهری آنلاین : مسیرش پر از پیچ و خم هایی با آسمان فراخ و دره های بی انتهاست. از دو راه مختلف میتوانید به سمت قلعه الموت بروید. اولی همان مسیر قدیمی است که سالیان سال راهی بوده پرماجرا و دومی هم جاده جدید قزوین - تنکابن است که در مراحل نهایی افتتاح است اما به احتمال زیاد مردم محلی برای اینکه زودتر به خانه های خود در مقصد برسند این مسیر را جایگزین مسیر قدیمی قلعه کردهاند و حداقل یک ساعت زمان رسیدنشان کوتاهتر شده است.
اگر اهل ماجراجویی هستید شما هم مانند ما راه جدید را انتخاب میکنید و دل به دریا میزنید تا وارد سرزمین های ناشناخته شوید. ۲۰ هزار متر مساحت قلعه افسانهای الموت است که در بالای صخرهای سنگی در ارتفاع ۲ هزار متری ساخته شده است و باید ۴۰ دقیقه پیاده روی با شیب ملایم و گاهی تند را به جان بخرید تا موفق به دیدارش شوید. از آن بالا روستای زیبای گازرخان زیرپایتان است و منظره ای بکر برای عکاسی در مقابل دیدتان.
هنوز کاوشهای باستان شناسی به قلب قلعه الموت نرسیده اما گمانهزنی های اولیه قدمت آن را به حدود ۹۰۰ سال تخمین زده اند. هنوز دقیقا مشخص نیست که حسن صباح این منطقه را برای ساخت قلعه انتخاب کرده یا آن را خریده و بعد به شکی که میخواسته بازسازی کرده در هزر صورت این قلعه با نام حسن صباح سند خورده و حتی ان را به نام قلعه حسن هم می شناسند.
حسن صباح با نام خداوندگار الموت بنیانگزار فرقه اسماعیلیان در خانوادای شیعه در قم متولد شد در آن دوران قلمرو سلجوقیان در زمان اوج خود بود و برگسترهی پهناوری از شرق تا کوههای هندوکش، از غرب تا آسیای صغیر و شام، از شمال تا آسیای مرکزی و از جنوب تا یمن حکومت میکرد و تبدیل به بزرگترین امپراتوری در ایران پس از دوران باستان شده بود. سلجوقیان نژادی ترک با فرهنگی ترکی ایرانی و سنی مذهب بودند و آنقدر تحت تاثیر منش ایرانیان قرارگرفته بودند که استقلال زبان فارسی در دوران این امپراطوری شکل گرفت.
پس از آنکه حسن صباح از دربار ملکشاه سلجوقی طرد شد برای فرگیری اصول مذهب اسماعیلیه به مصر رفت و پس از بازگشت به ایران سراسر کشور را زیرپا گذاشت تا منطفه مناسبی را برای فعالیتهایش پیدا کند. او به عنوان معلم وارد الموت شد و با ترفندی قلعه را تصرف کرد و مبلغ ۳ هزار دینار طلا به مالک قلعه پرداخت کرد.
داستان حسن صباح و اسرار این دژ تسخیر ناپذیر آنقدر پیچیده است که باید کتابی جداگانه برای آن نوشت اما همینقدر بدانید که معماری این دژ آنقدر باشکوه است که وقتی بر بلندای آن میایستید قدرت و عظمت آن را چند برابر احساس میکنید. حسن صباح در حالی چشم از این جهان فروبست که اسمش لرزه بر اندام بسیاری از حاکمان جهان در آن دوران میانداخت و وقتی این دژ به دست مغولان سقوط کرد و به آتش کشیده شد محل دفناش ویران شد.
تصویر: مونا فاضلی
نظر شما