گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: دوم فوریه سال ۲۰۱۳ بود که فرانسوا اولاند رئیس جمهور وقت فرانسه، دستور مداخله نظامی در جنگهای داخلی مالی از جمله شهرهای باماکو و تیمبوکتو را صادر کرد.11 سال بعد این به اصطلاح قهرمانان آزادی و صلح با ظهور بازیگران جدیدی چون روسیه، ترکیه و چین از قاره سیاه بیرون رانده شدند بهطوری که امروز از 10 هزار سرباز فرانسوی مستقر در آفریقا (در 5 سال گذشته) به سختی 4هزار نفر باقی مانده است و پیشبینی می شود در ماههای آینده در پی اعلامیه های اخیر چاد و سنگال این تعداد به کمتر از 2هزار نفر هم برسد.
اواسط هفته گذشته 2 هواپیمای جنگنده فرانسوی از پایگاه «آجی کوسی» در چاد به پرواز درآمدند و عازم فرانسه شدند. این نخستین گام از خروج نیروهای فرانسوی از چاد است. این روند زمانی آغاز شد که دولت چاد در ۲۸ نوامبر اعلام کرد توافق نظامی خود با دولت فرانسه مبنی بر حضور یک هزار سرباز فرانسوی در خاک این کشور را لغو کرده است. در همان روز، باسیرو دیومیه فی رئیس جمهور سنگال، از بسته شدن تنها پایگاه نظامی فرانسه در کشورش حمایت کرد.
زمانه عوض شده است
روزنامه اسپانیایی ال پائیس مینویسد: اینها آخرین قطعات دومینوی کاهش حضور نیروهای فرانسوی در قاره آفریقا است که از سال 2017 آغاز شده است. حضور نظامی فرانسه به سالهای پس از استقلال اغلب کشورهای منطقه باز می گردد. بسیاری از دولتها در کشورهای آفریقایی که مستعمره فرانسه بودند، توافقنامهای را با کشور مادر سابق امضا کردند تا بقای خود را در برابر شورشیان مخالف و کودتاها تضمین کنند. به این ترتیب فرانسه با تنها 10 هزار سرباز که کشورهای مختلف آفریقایی پراکنده شده بودند توانست در 30 نوبت بین سال های 1964 تا 2012 دست به مداخله نظامی بزند. اما زمانه عوض شده است.
دومینوی اخراج
ژان ماری بوکل، وزیر امور خارجه فرانسه، پس از اخراج از مالی، بورکینافاسو و نیجر در سالهای 2021 تا 2024 توسط حکومتهای جدید، طرحی را به امانوئل ماکرون رئیس جمهور این کشور تحویل داد که در آن جزئیات بازآرایی مجدد دستگاه نظامی این کشور در قاره آفریقا شرح داده شده بود.
اگرچه ارقام رسمی منتشر نشده اما رسانههای مختلف فرانسوی گزارش دادند که برنامه کاهش تعداد نیروهای فرانسوی از 4هزار نیروی فعلی به 2 هزار سرباز کلید خورده است و تنها پایگاه فرانسه در جیبوتی است که دست نخورده باقی مانده است.
نظر شما