مجموع نظرات: ۰
چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۸
۶ نفر

نشست قرارگاه اجتماعی کلانشهر تهران برای رصد و پایش آسیب‌های مناطق با حضور معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزارت دادگستری، نمایندگان دستگاه قضا، بهزیستی، فاتب و جمعی از مدیران شهری این بار در شرق تهران و منطقه ۸ برگزار شد.

قرارگاه اجتماعی

همشهری _ پریسا نوری: نشست قرارگاه اجتماعی کلانشهر تهران برای رصد و پایش آسیب‌های مناطق با حضور معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزارت دادگستری، نمایندگان دستگاه قضا، بهزیستی، فاتب و جمعی از مدیران شهری این بار در شرق تهران و منطقه ۸ برگزار شد و چالش‌ها و آسیب‌های اجتماعی این منطقه مورد بررسی قرار گرفت. پیش از برگزاری نشست نمایندگان دادستانی و وزارت دادگستری از برخی نقاط چالش‌زا و مراکز خدمات اجتماعی این منطقه بازدید کردند. شرح این بازدیدها را در ادامه بخوانید.

* چه کسانی در این نشست حضور داشتند؟

- فاطمه تنهایی، شهردار منطقه ۸

- محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی دادستان کل کشور

- ولی‌الله مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران

- عسگر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزارت دادگستری

- عبدالمجید رحمانی، دبیر مرکز رصد و پایش و مدیریت آسیب‌های اجتماعی کلانشهر تهران

- محسن قضاتلو، سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری

مقصد اول: مددسرای بانوان

نگهداری، نخستین قدم است

ساعت ۱۰ صبح است و باران به‌شدت می‌بارد. اعضای قرارگاه اجتماعی و همراهان سوار ون‌ها شده و مأموریت آغاز می‌شود. نخستین مقصد مددسرای بانوان است؛ ساختمانی ۳ طبقه در خیابان شهید مدنی که به بانوانی که به‌دلیل خشونت خانگی و بدسرپرستی جای اسکان ندارند پناه می‌دهد. فاطمه تنهایی، شهردار منطقه توضیح می‌دهد که این مرکز با ظرفیت ۱۲۰ نفر بانوان بی‌خانمان را پذیرش کرده، امکانات بهداشتی، لباس مناسب و ۳ وعده غذای گرم در اختیارشان می‌گذارد و آنها را برای ورود دوباره به آغوش جامعه آماده می‌کند. اعضای قرارگاه از بخش‌های مختلف این مددسرا شامل اتاق مادر و کودک بازدید می‌کنند و توضیحات و نکاتی را متذکر می‌شوند. محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی دادستان کل کشور می‌گوید: «نگهداری این افراد نخستین قدم است و لازم است با مشارکت نهادها و دستگاه‌ها مشکلات مددجوها پیگیری و رفع شود تا به چرخه اجتماع برگردند.» ولی‌الله مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران نیز تأکید می‌کند: «خردسالانی که همراه مادرانشان در این مرکز هستند باید تحت حمایت بهزیستی قرار بگیرند.»

* * *

مقصد دوم: محدوده پل آغاز

کاشت زرشک برای ایمن کردن محوطه

مقصد بعدی، محوطه اطراف پل آغاز در محدوده بزرگراه امام‌علی(ع) و مسیل جاجرود است؛ جایی که سال‌ها پاتوق مالخرها و اراذل و اوباش بوده و از مدتی پیش با تدبیر مدیریت منطقه به محلی ایمن تبدیل شده است. فاطمه تنهایی توضیح می‌دهد: «مالخرها در فضای سبز اطراف این پل تجمع می‌کردند، از این‌رو برای متفرق کردن مالخرها و امن کردن محیط گیاه زرشک که خار دارد در این محل کاشته شد. همچنین با انجام اقداماتی مثل نصب نرده بتنی به جای آهن، جابه‌جایی ایستگاه اتوبوس و افزایش روشنایی موفق شدیم این محدوده را ایمن کنیم.» صادقی با ابراز رضایت از این اقدام تأکید می‌کند: «فضای زیر پل را هم با گذاشتن نرده یا بتن یا اقدامات سلبی محدود کنید تا کارتن‌خواب‌ها یا معتادان متجاهر نتوانند در آن تجمع کنند.»

مقصد سوم: مراکز پویاشهر و یاورشهر

لزوم برنامه ریزی برای فروش محصولات

ساختمانی که در مراکز پویاشهر و یاورشهر منطقه ۸ و در طبقات آن جای گرفته‌اند، سومین مقصد بازدید اعضای قرارگاه اجتماعی و هیأت همراه است. طبقه همکف به یاورشهر اختصاص دارد تا بانوان آسیب‌دیده اجتماعی درآن به مهارت‌آموزی بپردازند. مدیر مرکز یاورشهر توضیح می‌دهد که این مرکز به تازگی راه‌اندازی شده و در حال حاضر با ظرفیت ۱۴ نفر مشغول فعالیت است. بانوان در این مرکز خیاطی را به‌صورت حرفه‌ای یاد و پس از کسب مهارت مدرک فنی و حرفه‌ای می‌گیرند تا در منزل یا تولیدی‌ها مشغول کار شوند. صادقی پس از شنیدن صحبت‌های مدیر مرکز تأکید می‌کند: «برای بازار فروش تولیدات این بانوان هم برنامه‌ریزی داشته باشید.» با اعضای قرارگاه به طبقه دوم و مرکز پویاشهر می‌رویم؛ جایی که در آن کودکان کار و بازمانده از تحصیل آموزش می‌بینند. مدیر مرکز توضیح می‌دهد: «کودکان در این مرکز تحت آموزش تحصیلی و هنری قرار می‌گیرند و درصددیم با کمک مددکاران و ارائه خدمات حمایتی آنها را به مدارس عادی بفرستیم. او تأکید می‌کند پیش از این ۲۲ کودک روانه مدرسه شده‌اند.»

اجازه تکثیر آسیب‌ها را نمی‌دهیم

فاطمه تنهایی، شهردار منطقه ۸: منطقه ۸ با حدود هزار و ۳۲۲ هکتار و۵۰۰ هزار نفر جمعیت، یک منطقه کاملا خانواده‌محور است و بخش مسکونی بر بخش‌های اداری و تجاری غالب است، از این‌رو منطقه ۸ نسبت به دیگر مناطق در وضعیت مناسب‌تری قرار می‌گیرد و حتی در وضعیت نارنجی هم قرارنمی‌گیرند و در رسته سبز است. البته منکر وجود آسیب‌های اجتماعی نیستیم، چون تا بشر هست و زندگی انسان جریان دارد آسیب اجتماعی زنده است، اما در این منطقه اگر زمانی آسیب اجتماعی تولید شد اجازه تکثیر آن را نمی‌دهیم.

لزوم مشارکت مردم در حل معضلات اجتماعی

ولی‌الله مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران:

آسیب اجتماعی تداوم دارد و رفع آن تلاش مداوم و مستمر می‌طلبد. برای مقابله با آسیب اجتماعی باید نظم اجتماعی برقرار شود و ایجاد نظم اجتماعی با مشارکت مردم میسر است. اگر مردم مشارکت نکنند هیچ کاری انجام نمی‌شود. در واقع برای اینکه بتوان در تمام امور قدم‌هایی برداشت باید از خود مردم استفاده کرد. اطلس آسیب‌های اجتماعی منطقه باید به‌صورت جامع وکامل تهیه و در آن تمام موضوعات مطرح شود.

کار بر زمین مانده زیاد داریم

محمدحسین‌ صادقی، مدیرکل ‌پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی دادستان کل کشور:

وضعیت آسیب‌های اجتماعی در برخی جاها نگران‌کننده است. دلیلش این است که در سال‌های گذشته کار انجام نشده و کار زمین مانده زیاد داریم. آنها را باید با همگرایی وکار جهادی انجام دهیم. نگاه ما باید پیشگیرانه باشد. باید در راستای هرگونه اقدام سلبی طرح و برنامه جایگزین داشته باشیم و با حفظ سرمایه‌های اجتماعی و هم‌افزایی و مشارکت هرچه بیشتر دستگاه‌ها معضلات را حل کنیم.

کاهش کولی‌کتفی‌ها در یک سال اخیر

عسگر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزارت دادگستری:

آسیب‌های اجتماعی رونده است و نباید اجازه مانایی و پایداری به آنها بدهیم. حل آنها نیاز به خرد جمعی و همکاری عمومی دارد. در حوزه آسیب‌های اجتماعی بحث پلاک‌قرمزها، کودکان کار، معتادان متجاهر، سدمعبر یا گره‌های کور ترافیکی که ایجاد عصبانیت می‌کند باید برایش تدبیر جدی کنیم. موضوع خاص زباله‌گردی به‌نظرم قابل حل است و باید از شهرهایی که موفق عمل کرده‌اند الگو برداریم. در تهران اتفاق خوبی که طی یک سال افتاده این است که تعداد کولی‌کتفی‌ها خیلی کم شده، پس وقتی ما در عرض کمتر از یک سال موفق به این کار شده‌ایم با یک اراده جمعی می‌توانیم آن را کاملا جمع کنیم.

کد خبر 921175
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

بیشتر

دیدگاه خوانندگان امروز

بیشتر

پر بیننده‌ترین خبر امروز

بیشتر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha