به گزارش همشهری آنلاین، منطقه سمنان در حاشیه کویر دارای واریتهای خاص از خانواده گل نرگس با عطری شگفتانگیز و روحافزا محسوب میشود. پرورش گل نرگس سمنان که رنگ و بوی ویژهای دارد، در فصل زمستان و به ویژه به عنوان آیینی برای مهیا شدن پیش از نوروز، یکی از آیینهایی بوده که بخشی از فرهنگ بومی سمنان محسوب میشده است و در سالهای اخیر رونق دوباره این فرهنگ جانی دوباره گرفته است.
پرورش گل نرگس سمنان با قدمتی تاریخی از دیرباز آیینی دوستداشتنی برای خانوادهها بوده و از آنجا که گل نرگس سمنان در صورت مدیریت پرورش، تا نوروز نیز دوام و قوام دارد، یکی از مهمانهای همیشگی سفرههای هفت سین مردم سمنان بوده و مهمان تاریخی دورهمی های نوروزی مردم سمنان محسوب میشده است. سمنان مهد پرورش پیاز گل نرگس است و به موازات آن کاشت این گل زیبا و معطر در این منطقه صورت میگیرد.
در برخی روایتها آمده است: در دربار قاجار از گل نرگس سمنان به عنوان هبه و دستمریزاد استفاده می شده، یعنی جایگاه تاریخی دارد و برای درباریان شناخته شده بوده، برای پرورش پیاز گل نرگس در سمنان، سفالگران نیز دست به هنرنمایی زدهاند و یادگاری تاریخی از خود به جا گذاشته اند، گلدانی تاریخی با روزنه هایی گرداگرد خود مخصوص پرورش پیاز گل نرگس؛ این گلدان تاریخی مختص سمنان بوده است و به عنوان شیئی که از دل یک آیین تاریخی و مردمی برآمده، شمایل و حضور خود را تا امروز و در دل خانه های سمنان تداوم بخشیده است.
در سالهای اخیر در شهر سمنان تلاش شده تا پرورش پیاز گل نرگس به عنوان آیینی بومی، تاریخی و فرهنگی حیاتی دوباره پیدا کند. به همین دلیل، جشنوارهایی به نام گل نرگس سمنان هر ساله در اواخر فصل زمستان تدارک دیده می شود تا با معرفی و یادآوری دوباره این آیین و بازگویی روش های پرورش پیاز گل نرگس به شهروندان سمنانی و غیرسمنانی در این شهر، فرصتی برای حیات این فرهنگی تاریخی و بومی فراهم شود، امسال جشنواره گل نرگس با آیین باغگشت در این شهر با حضور فرهنگدوستان و شهروندان برنامه ریزی شد تا فرصتی دوباره برای بازشناسی معماری و صفای کوچهباغهای سمنان نیز باشد.
نظر شما