سفیر اسبق ایران در آلمان در دولت روحانی ادعا کرد باید قبل از این که میان آمریکا و اروپا معامله شویم، خودمان معامله کنیم!

برجام - مذاکرات احیای برجام

به گزارش همشهری آنلاین، کیهان نوشت: علی ماجدی در روزنامه زنجیره‌ای هم میهن می‌نویسد: «دونالد ترامپ، می‌داند که به دلیل خروج از برجام، مجبور است که برای بازگرداندن قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران، از سه کشور اروپایی کمک بخواهد. با توجه به وضعیت روابط آمریکا و اروپا، به‌ویژه موضوع اوکراین و اینکه ترامپ تصمیم گرفته وارد مذاکره با روسیه شود و اروپایی‌ها را بازی ندهد، اروپایی‌ها به‌شدت از سیاست کنونی آمریکا ناراضی هستند.

آمریکا خواسته خود را با اروپایی‌ها مطرح خواهند کرد، اما آنها به همین سادگی حاضر به پذیرش نخواهند بود، هرچند می‌توان تصور کرد که در مورد پرونده هسته‌ای ایران، سه کشور اروپایی با درخواست آمریکا برای ارجاع پرونده به شورای امنیت موافقند. اما انتظار می‌رود که اروپایی‌ها در قبال خواست آمریکا، مابه‌ازای قابل توجهی طلب کنند. اروپایی‌ها احتمالاً برای واشنگتن روشن می‌کنند که اگر خواسته‌ای در مورد ایران دارد، آنها هم در پرونده اوکراین و روسیه خواسته‌هایی دارند.

اگر ایران در دو سه ماه آینده نتواند اروپایی‌ها را قانع کند که مکانیسم ماشه مشکلی را حل نمی‌کند، آنها ممکن است با گرفتن مابه‌ازایی از واشنگتن، حاضر به همکاری برای برگرداندن پرونده ایران به شورای امنیت شوند. فراموش نکنید که ایران یک بار با استفاده از مذاکره‌کنندگان قوی توانست برجام را به نتیجه برساند و با استفاده از ابزار مذاکره، برخی از خواسته‌هایش را به دست بیاورد. هرچند این روزها تمرکز همه روی بازگشت تحریم‌هاست، اما نباید فراموش کرد که برجام دستاوردهای دیگری هم داشت؛ از جمله همین مسئله توقف اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت.

ما اگر همین امروز با آمریکا وارد مذاکره شویم و مذاکرات‌ به نتیجه نرسد، وضعیت روابط از اینکه هست بدتر نخواهد شد. آمریکا ممکن است بگوید که با برنامه موشکی، نفوذ منطقه‌ای، یا با برنامه هسته‌ای ایران مشکل دارد، ما هم با خیلی از اقدامات آمریکا مشکل داریم. بدترین وضع این است که هیچ‌یک از مشکلات ایران و آمریکا حل نمی‌شود. الان آمریکا در مواجهه با اروپایی‌ها دست برتر دارد و اهرم‌های زیادی برای معامله و بده‌بستان با اروپایی‌ها دارد. ما امکان بده‌بستان را از خودمان سلب کرده‌ایم. مذاکره به خودی خود نه مسئله‌ای را حل می‌کند و نه باعث از بین رفتن چیزی می‌شود. در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، او با کره شمالی چند دور مذاکره کرد. مگر کره شمالی هیچ‌یک از برنامه‌های هسته‌ای، نظامی یا دفاعی خودش را به دلیل مذاکره از دست داد؟ بعد از شکست مذاکرات، هر دو برگشتند سر نقطه اول.

قطعاً یکی از راهکارهای ما مذاکره با آمریکا بود؛ هرچند این موضوع با دستور رهبری فعلاً منتفی است. راهکار دوم این است که به صورت تنگاتنگ با اروپا و سه قدرت اروپایی به تفاهم برسیم.

امروز متأسفانه کار به جایی رسیده‌ که به دلیل از دست دادن فرصت‌های بسیار، دغدغه کشور ما مکانیسم ماشه شده ‌است. ما باید با اروپایی‌ها مذاکره و آنها را متقاعد کنیم که وضعیت جاری روابط، وضعیت مناسبی نیست و باید تجدیدنظر اساسی شود. و دیگر اینکه مذاکره با آمریکا نهایتاً ناگزیر خواهد بود».

نوشته مغلوط علی ماجدی در روزنامه‌ای منتشر شده که دو ماه قبل از وزیر امور خارجه کشورمان به خاطر اینکه گفته بود ایران از آمریکا طلبکار است، انتقاد کرده و مدعی شده بود که نباید با رئیس‌جمهور آمریکا این‌گونه سخن گفت!

همچنین سخنان این دیپلمات سابق (در دولت روحانی) که به زور قانون منع به کارگیری مجدد بازنشستگان کنار رفت، از جهات متعدد مخدوش است. اینکه ادعا شود «اگر معامله نکنیم، معامله می‏‌شویم»، ترجمه اظهارات وقیحانه «تد کروز» سناتور آمریکایی است. کروز درباره دیدارش با سفیر دانمارک، به فاکس نیوز گفته بود: «سفیر دانمارک، ناراحت و دلخور بود و گفت ‌گرینلند فروشی نیست. خندیدم و گفتم می‌دانید چیست؟ همه‌ چیز فروشی است! شما یک دوست و متحد مهم هستید، اما دوستان می‌توانند درباره منافع مشترک مذاکره کنند[!] از زمانی که پرزیدنت ترامپ در این‌باره صحبت کرده، جنبش استقلال ‌گرینلند در حال رشد بوده و اگر استقلال خود را اعلام کند، دانمارک چیزی به دست نخواهد آورد»! معنای دیگر حرف ماجدی این است که چون ممکن است آمریکا و اروپا درباره ایران (مثل همیشه) تعامل و توافق کنند، ما از هول خباثت همیشگی آنها، خودفروشی کنیم! با همین فهم احمقانه بود که ۹۵ درصد برنامه هسته‌ای ایران اوراق و تعلیق و یا به خارج منتقل شد و حال آن که تحریم‌ها نیز سر جای خود ماند.

ثانیاً با اروپا معامله کنیم که چه بشود؟ اروپا نه اراده و نه تصمیمی برای تعامل سازنده و برابر با ایران دارد. چنان که با وجود دست و دلبازی طرف ایرانی در واگذاری همه امتیازات نقد در برجام، از همان ابتدا بنا را بر دبه کردن در توافق گذاشت و پس از خروج ترامپ نیز همکاری کامل تحریمی با آمریکا، مشغول سر دواندن و فریب دولت روحانی به مدت نزدیک به سه سال بود.

وجه سوم ماجرا، فاکتور کردن مکانیسم ماشه برجام از سوی علی ماجدی (حامی تیم مذاکره برجام) به عنوان دستاورد است! اکنون برجام در حالی که از حیث حقوق ایران پایمال شده و مُرده، اما از حیث قابلیت تهدید علیه ایران طوری تعبیه شده که همچنان به عنوان تهدید از همان ابتدا بالای سر ایران ماند و این در حالی است که شمار تهدیدها از ۸۵ تحریم به حدود دو هزار تحریم رسیده است! با این اوصاف، تحلیل تحریف شده آقای ماجدی اگر از سر خیانت متعمدانه نباشد، قطعاً به خاطر بیسوادی محض است.

در موضوع مذاکره با آمریکا نیز وقتی دولت ترامپ نه به برجام و نه به دیگر تعهدات دولت آمریکا با دولت‌های دیگر پایبند نیست، مذاکره معنایی ندارد و حال آن که ترامپ و مشاور امنیت ملی‌اش مدعی تعطیلی اصل برنامه هسته‌ای (به علاوه ‌برنامه دفاعی و نظامی و نفوذ منطقه‌ای) شده‌اند. استناد به مذاکره کره شمالی هم استناد بلاوجهی است چرا که کره‌ای‌ها حاضر نشدند مثل تیم مذاکرات برجام همه امتیازات را پیشاپیش اجرای توافق واگذار کنند و چند سال بعد را برای التماس اجرای تعهدات آمریکا و اروپا به دنبال آنها بدوند.

این نکته هم گفتنی است که ماجدی هنگام بازداشت و اذیت و شکنجه آقای اسدالله اسدی (دیپلمات ایرانی در آلمان)، به جای نکوهش دولت‌های غربی حامی تروریست‌ها، آقای اسدی و طرف ایرانی را متهم به دست داشتن در اقدامات تروریستی در اروپا کرده بود و شخصاً، از حیث امنیتی، متهم به آدم‌فروشی و کارسازی ضد امنیتی به نفع طرف غربی است.

کد خبر 927744
منبع: کیهان

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

بیشتر

دیدگاه خوانندگان امروز

بیشتر

پر بیننده‌ترین خبر امروز

بیشتر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 18
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    15 2
    اروپا بد. اصلا خیلی بد.
  • بهروز IR ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    15 12
    بنظر درست میگه بالاخره کلی تجربه داره
  • IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    14 13
    خودشون را خفه کردند با مذاکره مذاکره باشه برند مذاکره کنند ولی اگر این بار هم بعد از ۴ سال برگشتند و گفتند هیچی نداشت و نشد و نتونستیم و نخواستند و نذاشتند کل اموالشان مصادره بشه
  • IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    12 19
    دولت روحانی به تیم ظریف و دوستان برجام سکه و نشان ملی جایزه داد آقایون دنبال جایزه سکه در دولت سوم روحانی هستند ولشان کنید دلشان خوشه دلار الان چند دولت هم همه خواب
  • IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    12 23
    در زمان شهید رئیسی اگر یه ۱۰۰۰ تومن میرفت رو قیمت دلار آقایون خودشون را شرحه شرحه می‌کردند ولی دلار پزشکیان رسید به ۹۵ هزار تومن و عین خیالشان نیست چرا؟ چون کار خودشونه مذاکره با امریکا هم برای سرگرم کردن و رد گم کردنه
  • IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    16 13
    متاسفاته همین آدمها خودباخته و ضعیف هستند و با تحلیل های خود آدرس غلط می‌دهند د بدتر از آن اینکه با تکرار کردن حرفای دشمن که معامله نکنیم معامله می‌شویم. طوری میخواهد تقلین کند که انکار این تنها راه مذاکره است اما نمیداند که ایران دیگر آن کشور ۵ سال پیش نیست. که سرش کلاه بگذارند.بلکه ایران را مانند یک کشور قدرتمند و با احترام باید بحساب آوردند وبرخورد کنند نه اینکه مثل یک کشور کوچک و ضعیف و وابسته
  • فاطمه IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    18 11
    هزینه تسلیم بیشتر از هزینه مقاومت هست. دلیل ؟ تجربه اوکراین جلوی چشم ماست
  • IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    9 12
    فرعون زمانه و اصحابش در نیل غزه و اوکراین غرق شده اند و قابل احیا نیستند سرنوشت خودت را با آنان گره نزن اندکی صبر نیاز است تا طوفان بخوابد
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    30 8
    ای کاش این همه بهای هسته ای میدیم لااقل یه برقی چیزی باهاش تولید کنیم نه برق داریم نه اقتصاد نه هسته ای .....
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    7 2
    گفته مذاکره کننده گان قبلی موفق بودند و برجام را موفق دانسته،، یا ما کور هستیم که چیزی ازبرجام ندیدیم یا این آقا با این سطح از درک مسائل انسان حیران میشه چه جوری سفیر ایران بوده،، الکی ازبرجام واسه خودشون دستاورد سازی می‌کنند سکه به هم دادن، مدال گرفتن،، تو روزنامه هاشون یکی رابا امیرکبیر مقایسه کردن،، خلاصه موجودات عجیبین
  • IR ۲۲:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    5 1
    بعد اونهمه جار و جنجال و جشن و سکه گرفتن و دعوت از مردم برای پایکوبی و علیرغم انجام همه تعهدات برجام از طرف ایران ، طرفهای مقابل نه تنها تحریم ها رو لغو نکردن بلکه ده ها برابرش کردن ! کار بجایی رسید که به هواپیمای همین ظریف بعد از برجام تو آلمان بنزین ندادن و بعد از کلی معطلی و خواهش و تمنا ، با خفت و خواری از ارتش آلمان قدری بنزین گرفتن تا تونست به ایران برگرده. ننگ از این بالاتر؟؟؟؟
  • IR ۲۲:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
    4 8
    اگر اصل ولی فقیه و حضور رهبری فرزانه در ایران نبود این به اصطلاح اصلاح طلبان الان مملکت را دو دستی تحویل آمریکا داده بودند و می‌شدیم لیبی،سوریه و اکراین
    • IR ۲۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۶
      1 5
      اصلاح طلب هاروکی تاییدصلاحیت می کنه ماحراازهروری بازبرمی گرده به اول
    • IR ۰۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۷
      2 3
      اصلاخ طلبا اگه تایید نشن که میگن تقلب شده ،باید بیان تا عیار خودشونو نشان بدن