همشهری آنلاین: طی 50 سال گذشته تلسکوپ‌های ما روی زمین مجهزتر شده و اطلاعات بهتری درباره همسایگان کیهانی خود به دست آورده‌ایم به طوری که اکنون با گرم‌ترین، سردترین، کوچک‌ترین، بزرگ‌ترین و دورترین سیاره‌های منظومه‌های مختلف آشنایی داریم

 

به گزارش خبرگزاری مهر، ستاره شناسان یک ردیف سیاره‌هایی را یافته‌اند که ویژگی‌های شگفت انگیزی دارند و بی تردید ارزش ذکرشدن در نسخه بین کهکشانی کتاب رکوردهای جهانی گینس را دارد.

برای مثال، SWEEPS-10 سریع ترین کهکشانی است که با فاصله بیش از یک میلیون کیلومتری به دور خورشید خود می‌چرخد، فاصله‌ای که سه برابر فاصله ماه از زمین است، به این معنا که یک سال در این سیاره 10 ساعت به طول می‌انجامد.

بزرگ‌ترین سیاره‌ای که تاکنون شناخته شده سیاره TrES-4 است که اندازه آن 1.7 برابر مشتری منظومه شمسی ما است.

این سیاره ممکن است بتواند نامزد انتخاب بزرگ‌ترین سیاره باشد، چرا که بسیار روشن است و کنار آن شکلی شبیه ستاره دنباله دار وجود دارد که از اتمسفر این سیاره تشکیل شده است.

جئورجی مندوشو از مرکز رسد لوول در آریزونا اظهار داشت: جرم این سیاره 0.2 گرم در هر سانتی‌متر مربع یا حدود چگالی چوب درخت بالسا است.

فهرست سیاره‌های عجیب که از سوی سایت اسپیس منتشر شده برخی از ویژگی‌های عجیب این جهان را نشان می‌دهد که در درک ما از فیزیک تأثیرگذار خواهد بود.

برای مثال آشنایی با سیاره Methusela ( یا نام اصلی PSR B1620-26 b) خالی از لطف نیست، این سیاره قدیمی‌ترین سیاره کشف شده است و یکی از اجداد کیهان به شمار می‌رود که 12.7 میلیارد سال پیش تشکیل شده است، این سیاره 8 میلیارد سال پیرتر از زمین است.

سیاره Methusela دو میلیون سال پس از بیگ بنگ یا انفجار بزرگ تشکیل شد، کشفی که در سال 1993 درک ما را از شکل گیری سیاره تغییر داد و به طور ضمنی این مفهوم را القا می‌کند که سیاره‌های بسیار مسن‌تری هستند که هنوز کشف نشده‌اند.

این سیاره نیز در دوران زندگی خود دچار تحولاتی شده و درحالی که مهارت‌های رصدی ما رشد می‌کند این سیاره به موضوع جالبی برای مطالعه تبدیل شده است.

دانشمندان ناسا همچنین اعتقاد دارند که سیاره Methusela ممکن است اطراف یک ستاره دیگر تشکیل شده باشد اما پیش از آنکه توسط یک ستاره غیرفعال تسخیر شده باشد خود را از بین برده است.

از سوی دیگر، سیاره‌ای وجود دارد که هنوز نامی برایش انتخاب نشده است، این سیاره با سنی کمتر از یک میلیون سال دور ستاره Coku Tau با فاصله حدود 420 سال نوری می‌چرخد.

داغ‌ترین سیاره‌ای که تاکنون کشف شده WASP-12b است، سیاره از بخار که گرمای آن به 2200 درجه سانتیگراد می‌رسد. این سیاره همچنین داعیه دار عنوان یکی از بزرگ‌ترین سیاره‌ها نیز است چرا که اندازه آن دو برابر مشتری تخمین زده شده است.

سردترین سیاره شناخته شده OGLE-BLG-390L است که حجم آن پنج برابر زمین است و گفته شده است که سطحی صخره مانند داشته و با فاصله 28 هزار سال نوری یکی از دورترین سیاره‌های است که تاکنون بشر شناخته است.

دمای منفی 220 درجه سانتیگراد این سیاره پایین‌تر از نقطه جوش نیتروژن مایع و نزدیک به صفر مطلق است.

سیاره (Epsilon Eridani (b ممکن است از چنان ویژگیهای خاصی برخوردار نباشد که بتوان آن را در این مجموعه جای داد اما این سیاره با 10.5 سال نوری نزدیکترین سیاره به زمین تلقی می شود.

این درحالی است که فاصله زیاد این سیاره از خورشید آن، احتمال یافتن زندگی در آن به صفر می‌رسد و ممکن است اقیانوس‌های این سیاره و سیاره سیاره‌ها در همین منظومه شمسی یخ زده باشند.

سیاره (Epsilon Eridani (b تنها 10.5 سال نوری با زمین ما فاصله دارد و ممکن است که به زودی بتوانیم آن را از طریق تلسکوپ مشاهده کنیم

آخرین مورد از این مجموعه کوچک‌ترین سیاره یک منظومه غیر خورشیدی است.

سیاره Kepler-10b تنها 1.4 برابر زمین است و با زمین حدود 560 سال نوری فاصله دارد و کشف آن در ژانویه 2011 اعلام شد.

این سیاره خارج از منطقه گلدیلاکس 'Goldilocks' قرار دارد و به قدر کافی به خورشید خود نزدیک است که آب در این سیاره یخ نزند.

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فضا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

برچسب‌ها

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۴:۴۵