ارزیاب سازمان یونسکو و نماینده ایکوموس بینالمللی که برای بررسی وضعیت ثبت جهانی منطقه «اورامانات» چند روزی است به ایران آمده، پس از بازدید بخش اورامانات استان کرمانشاه، به استان کردستان سفر کرده و در حال بازدید بخش اوراماناتِ واقع در این استان است.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، «حسام مهدی» ارزیاب مصری سازمان یونسکو در جریان سفر به استان کردستان، تاکنون از روستای ناو و شهر اورامان و هَوار (کوچگاه) روستای کهلجی، هَوار روستای سلین، هوار روستای بلبر و هوار روستای بنان که در منطقه اورامانات واقع شدهاند، بازدید کرده است. او در این بازدیدها با اهالی این روستاها گفتگو کرده و با نحوه زندگی، پوشش محلی و شغل آنها آشنا شد.
ارزیاب سازمان یونسکو از اول مهر در منطقه اورامان استان کرمانشاه حضور داشته و علاوه بر بازدید زمینی از منطقه، بازدیدی هوایی از منظر فرهنگی و تاریخی اورامانات نیز داشته است. او در روزهای آینده از روستاهای ژان و عباسآباد شهرستان سروآباد، حلوان، بزلانه و دولاب در شهرستان سنندج کردستان و پالنگان در شهرستان کامیاران هم دیدن خواهد کرد.
هوار (ههوار) یا کوچگاه به معنی کوچ روستاییان در فصل بهار و تابستان به مناطق مرتفعتر است. آنها همراه خود حیوانات اهلی را هم برای چرا به این مناطق میبرند و در فصل سرما به داخل روستا برمیگردند. هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران استان کردستان و شهرستانهای پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان کرمانشاه را شامل میشود.
منطقه هورامان در استان کردستان دارای یک شهر (اورامان تخت) و ۷۶ روستاست که تاکنون ۱۳ روستای این منطقه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و پرونده ثبتی ۲۲ روستا نیز در حال پیگیری است. واژه هورامان یا اورامان از ۲ بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است. اورامانات در استان کرمانشاه به منطقه ای در شمال غربی این استان شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی اطلاق می شود که حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
بخشی از هورامان نیز در شهرستان های مریوان، سروآباد و کامیاران استان و کرمانشاه واقع شده و بخش دیگری از آن نیز در استان حلبچه عراق واقع است. ایران پرونده منظر فرهنگی و تاریخی اورامان برای ثبت در فهرست جهانی را سال گذشته به یونسکو فرستاد.
نظر شما