سیدعلی عمرانی، مدیر اجرایی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) می‌گوید، استانداردهای جایزه مصطفی(ص) در دوره پیش‌رو (برای سال ۲۰۲۳) همچون دوره‌های پیشین بوده و تغییری نکرده است؛ هرچند ابزارهای کشف و رصد در این دوره نسبت به دوره‌های پیشین دقیق‌تر و عمیق‌تر شده‌اند.

سیدعلی عمرانی

به گزارش همشهری آنلاین، سیدعلی عمرانی در گفت‌وگویی درباره بازخوردهایی که از ادوار گذشته دریافت شده است، اظهار داشت: «جایزه از همان آغاز فعالیت خود با استقبال چشمگیر در سطح جهان روبه‌رو شد. در آستانه اهدای نخستین جایزه مصطفی(ص) نشریه نیچر از اهمیت آن سخن گفت و نشریه ساینس نیز همزمان با نخستین دوره برگزاری آن، از این جایزه با عنوان «نوبل اسلامی» یاد کرد؛ تعبیری که بارها پس از آن در رسانه‌های بین‌المللی مورد استفاده قرار گرفت. رسانه‌های مطرح جهان از خبرگزاری آسوشیتدپرس، واشنگتن‌پست، نیویورک‌تایمز، گاردین، دویچه‌وله و الجزیره در مناسبت‌های مختلف به جایزه اشاره کردند. الجزیره آن را یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین جوایز علمی در جهان اسلام و جهان عرب دانست. حتی رسانه‌های نهادهای علمی جهان همچون «سرن» (CERN) که در دل خود بزرگ‌ترین آزمایشگاه فیزیک ذره‌ای جهان را جای داده است تا تارنمای دانشگاه‌های هاروارد، برکلی، استنفورد، پرینستون و UCLA در اخبار خود از برگزیدگان به جایزه پرداختند. مقام معظم رهبری در مردادماه سال۱۳۹۸ و در دیدار با جمعی از فناوران کشور با اشاره به همین بازتاب جایزه در سطح جهان، آن را نشانه اهمیت این کار دانستند.»

عمرانی افزود: «درخشش برگزیدگان این جایزه در سال‌های پس از دریافت آن نیز موجب رجوع دوباره رسانه‌های بین‌المللی به آن و تمجید از دقت داوری علمی آن شده است. در یک نمونه پس از آنکه «اوگور شاهین» برای کار روی واکسن مبتنی بر mRNA در سال ۱۳۹۸ جایزه مصطفی(ص) را از آن خود کرد، کرونا جهان را فراگرفت و او با همان مکانیسمی که مورد تقدیر جایزه قرار گرفت، نخستین واکسن جهان مبتنی بر mRNA در برابر کرونا را ساخت. این اتفاق، موجی از تحسین رسانه‌های مطرح بین‌المللی نسبت به جایزه را به همراه داشت و بسیاری دستاورد او را با جایزه‌ای که نخستین بار، آن را شناسایی و تقدیر کرده بود، معرفی کردند. همه اینها نشان‌دهنده ابعاد برجسته این جایزه است که در سطح جهانی مورد توجه قرار می‌گیرد
مدیر اجرایی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) ادامه داد: «از سوی دیگر برخی از برجسته‌ترین استادان دانشگاه‌های ایران و جهان اسلام عضو شبکه علمی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) شده‌اند و همه‌ساله شماری از آنها از سرتاسر جهان در نشست‌های علمی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) که هر بار در یکی از دانشگاه‌های برتر جهان اسلام برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند. نهادهای علمی بین‌المللی نیز به این جایزه توجه نشان‌ داده‌اند، ازجمله کامستک در سال ۱۳۹۵ و در پانزدهمین نشست خود که با حضور وزرای علوم کشورهای اسلامی برگزار شده بود در قطعنامه‌ای به جایزه مصطفی(ص) پرداخت و از آن تقدیر کرد.»

او درباره چالش‌های پیش‌رو هم گفت: «با نگاهی به اتفاقاتی که در ۱۰ سال عمر جایزه مصطفی(ص) افتاده است، باید گفت که یک بخشی از چالش‌های پیش‌روی ما، مربوط به بنیان نهادن شاخص و نماد شایستگی علم و فناوری در جهان اسلام می‌شود که توسط یک بنیاد و یک نهاد NGO  معرفی شده است. برای تبدیل‌شدن این نماد و این شاخص به یک نماد در عرصه‌ بین‌المللی، نیازمند این هستیم که الزامات مختلفی تامین بشود که دقت در داوری، انتخاب افراد و به‌خصوص طراحی و اجرای مدلی که ما بتوانیم به این شایستگی‌ها دست پیدا بکنیم و با اعتبار آن مدل بتوانیم تبدیل بشویم به نماد شایستگی علم و فناوری که این بسیار مهم است. ما در ۴ دوره و در آستانه دوره پنجم، چهارمین نسخه‌ به‌روزشده از مدل بررسی، داوری و شناسایی آثار را پشت سر گذاشتیم و به آن دست پیدا کردیم و امیدواریم که برای ادوار آتی بتوانیم نسخه‌های بهینه‌تر از این مدل را به‌کار بگیریم. این اتفاق بسیار مهمی است. این در واقع خودش یک فناوری نرم است که شما بتوانید یک علمی را به ابزار و مکانیسم شناسایی و داوری افراد برجسته تبدیل بکنید. ما این مدل‌های جواب‌داده شده را در مجامع علمی می‌بینیم که در قالب ژورنال‌هایی، افراد یک درصد و چند درصد اول دنیا، همگی براساس این مدل‌هایی که مبتنی بر یک‌سری شاخص‌ها هستند، شناسایی و معرفی می‌شوند. اینکه یک NGO علمی و فناوری، یک مدل منحصربه‌فرد را براساس ملزومات و نیاز زیست‌بومی که در آن درحال فعالیت هست بتواند معرفی کند، چالشی است که مسیرش شکر خدا در بنیاد مصطفی پیدا شده است. این مسیر پاسخ داده و مورد تأیید نهادهای رنکینگ‌کننده بین‌المللی قرار گرفته است و ما در مسیر بهبود هستیم. این اتفاق مبارکی به‌حساب می‌آید که رخ داده است.»

ترویج علم مهم‌ترین چالش جایزه مصطفی‌ (ص) | از این جایزه با عنوان نوبل اسلامی یاد شد


مدیر اجرایی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) می‌گوید: «۲ چالش دیگر که ما باید برای آن مدل‌سازی کنیم و آن هم از موضوع‌های بکری است که کمتر به آن پرداخته شده‌، یکی بحث همگانی‌سازی و در واقع ترویج علم و فناوری است که ما به‌واسطه‌ نقش خودمان و به سهم خودمان باید در این موضوع سهیم باشیم. ما خیلی ‌دنبال این هستیم به مدلی که بومی باشد و بتواند نیازهای جهان اسلام را براساس الزامات‌مان تامین کند، برسیم. دنبال این هستیم به مدلی برسیم که بتوانیم حرف دانشمندان، حرف‌های علمی و زبانی که فرهیختگان و عموم علم‌دوست جامعه متوجه می‌شوند، انتقال بدهیم. بتوانیم لینک ارتباطی با رسانه‌ها را تقویت بکنیم و در جریانی علمی در سطح جامعه سهیم باشیم. این موضوعی است که ما مسیرها و بسترهای مختلف را امتحان کرده‌ایم. کماکان در این چالش یاد می‌گیریم، اجرا می‌کنیم، بازخورد می‌گیریم و مجدد انجام می‌دهیم. امیدواریم که به‌زودی با کمک مشاورانی که داریم و با کمک بسترهایی که ایجاد می‌شود، بتوانیم در سطح بین‌الملل با تمرکز بر جهان اسلام یک مدل اجرایی و یک مجموعه‌های همکار بر این موضوع تشکیل بدهیم.»

ترویج علم مهم‌ترین چالش جایزه مصطفی‌ (ص) | از این جایزه با عنوان نوبل اسلامی یاد شد


مدیر اجرایی بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) افزود: «اما چالش دیگر که باید برای آن مدل‌سازی کنیم و اکنون درحال گام برداشتن در این مسیر هستیم، بحث جلب مشارکت عموم جامعه از مشارکت‌هایی خرد تا کلان برای قوت‌بخشیدن به محتواها، نمادسازی‌ها و افتخارات علمی است. ما در حال کار با نهادهای مالی، نهادهای مردمی و مؤسسات مختلف هستیم. همچنین درحال مذاکره با شرکت‌های خصوصی و عمومی و مجموعه‌های خیرین و واقفین هستیم که به حوزه‌ علم و فناوری علاقه‌مند هستند و به این عزت‌آفرینی افتخار می‌کنند، مدل‌های مختلفی را نیز در این زمینه امتحان و از بسترهای مختلف استفاده کرده‌ایم. اما برای اینکه ما بتوانیم به یک مدل و یک حرکت ساختارمند در این مسیر تامین مالی خیرین، واقفین، حامیان و به‌خصوص بانیان علم و فناوری قدم برداریم، باید مدل‌های منسجمی داشته باشیم که درحال کار جدی با گروه‌های اندیشه‌ورزی در این رابطه هستیم.»

عمرانی در ارتباط با حمایت دولت‌های اسلامی در کشورهای مختلف از این حرکت نیز گفت: «مثل مجموعه‌های مختلف ما باید طراحی مناسب و مدل مناسب داشته باشیم تا بتوانیم مشارکت مجموعه‌های مختلف، در توسعه و گسترش علم و فناوری داشته باشیم. ما با دولت‌های مختلفی کار کردیم. موضوعات مختلفی هست و بنیاد مصطفی به‌عنوان یک مجموعه‌ بین‌المللی و فعال با تمرکز به جهان اسلام در سطح بین‌الملل با سازمان‌های بین‌المللی مختلفی تعامل دارد و با دولت‌های اسلامی کار می‌کند در قبال فعالیت‌هایی که قرار است به‌صورت مشترک انجام بشود. به هر حال مجموعه‌های مختلف، سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای اسلامی چه در حوزه‌ اجرا، چه در حوزه‌ تامین مالی و چه در حوزه طراحی، نقش خود را ایفا کرده‌اند. برای نمونه‌ باید گفت که ما با کشورهای عمان، مالزی، پاکستان و ترکیه و همچنین سازمان‌های بین‌المللی مثل کامستک یا همان کمیته دائمی همکاری‌های علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی که از و شرکای جدی فعالیت‌هایمان هستند، تعامل داریم؛ هرچند که این کار همچنان نیاز به توسعه دارد.»

کد خبر 764873

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha