محققان این گزارش را با استفاده از اطلاعات سازمان جهانی بهداشت و سایر مطالعات علمی برای محاسبه 24 فاکتور خطرزای جهانی و مؤثر در بروز بیماریها و مرگ و میر براساس منطقه، سن، جنسیت و درآمد کشورها تنظیم کردهاند.
این گزارش نشان داده سایر فاکتورهای مهم توأم با فشار خون بالا که خطر بروز بیماریهای مزمن از جمله بیماری قلبی، دیابت و سرطانها را افزایش میدهند، شامل استعمال دخانیات، عدمتحرک و فعالیت بدنی و چاقی و اضافه وزن هستند.
این فاکتورهای خطرزا در واقع در تمام طبقات جوامع کشورهای دنیا به لحاظ درآمد از جمله گروههای کم درآمد، ثروتمند و با درآمد متوسط وجود دارند.اما سهم کشور ما از مرگ و میر12.4 درصدی ناشی از فشار خون بالا چقدر است؟
براساس آمارهای به دست آمده یک پنجم مردم ایران به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند. به عبارت دیگر 6/18درصد افراد بالای 15 سال به این مشکل دچار هستند که به گفته کارشناسان این آمار رقم بسیار بالایی است.
خودسرانه درمان نکنید
اما در میان کسانی که از بیماری فشار خون رنج میبرند، بیمارانی هم هستند که علاوه بر تحمل رنج ناشی از فشار خون بالا، متحمل بیماریهای دیگری نیز خواهند شد که همگی به خاطر مصرف نابجای قرصهای زیرزبانی پایینآورنده فشار خون، خود را نشان میدهند.
برای همین است که کارشناسان هشدار میدهند مصرف قرصهای زیرزبانی حتما باید با تجویز پزشک باشد چون مصرف نابجای آنها هم روی سیستم قلبی- عروقی اثر میگذارد و هم روی سیستم مغز.
دکتر ایرج خسرونیا، متخصص داخلی و رئیس انجمن پزشکان داخلی ایران ضمن اشاره به عوارض قرصهای زیرزبانی که خودسرانه استفاده میشوند، به همشهری میگوید: قرصهای زیرزبانی، فشار خون را خیلی سریع پایین میآورند و اگر در هنگام مصرف این قرصها، فشار خون تا حدی پایین هم باشد، بیمار حالاتی از سرگیجه، تپش قلب، عرق کردن وسردی اندام را تجربه خواهد کرد؛ چون وقتی فشار خون افت کند، خون دیگر به اندامهای حیاتی نخواهد رسید.
وی در ادامه توضیح میدهد: همچنین با توجه به تاثیر مستقیم این داروها روی سیستم قلب و عروق، مصرف بیموقع آنها باعث عدمتپش قلب یا کم و زیاد شدن ضربان قلب میشود؛ به علاوه اینکه این داروها روی سیستم خونی هم اثر میگذارند و باعث مقاومت قلب در برابر مصرف داروهای حیاتی میشوند.
قرصهای زیرزبانی و خطر وقوع سکته قلبی
دکتر خسرونیا در حالی به عوارض قلبی ناشی از مصرف خودسرانه قرصهای زیرزبانی اشاره میکند که دکتر منوچهر قارونی، متخصص قلب و عروق هم معتقد است: کنترل فشار خون بالا در مراحل حاد توسط قرصهای زیرزبانی بهخصوص اگر بیمار در مراحل حاد سکته قلبی باشد، توصیه نمیشود چون این داروها با تندکردن ریتم قلب، احتمال سکته قلبی را بالا خواهند برد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه گاهی اوقات این داروها فشار خون را بیش از حد پایین میآورد، به همشهری میگوید: این اتفاق برای کسی که سالها فشار خون داشته و فشار خونش با درجه بالای 16 و 17 میتواند خون را به مغز برساند، خطرناک خواهد بود چون در چنین فردی رگهای مغز بهدلیل فشار خون بالا تنگ شده است.
با این حال، دکتر خسرونیا با تاکید بر اینکه متأسفانه بهعلت اینکه درصد زیادی از مردم به بیماری فشار خون مبتلا هستند، خاطرنشان میکند: برای همین ما شاهد هستیم که مردم یا در مواقع غیرضروری خود اقدام به مصرف آنها میکنند یا بهعلت اینکه این داروها اغلب توسط پزشکان تجویز میشود، در خیلی از موارد مردم آنها را به اطرافیان هم توصیه میکنند و این در حالی است که اغلب داروخانهها هم این داروها را بدون نسخه به بیماران میفروشند.
با این اوصاف، در این میان قرصهایی هم هستند که به عقیده دکتر قارونی داروهای ایمنی محسوب میشوند و در کنترل فشار خون میتوان آنها را بهکار برد.به گفته وی، بنابراین، همه قرصهای زیرزبانی فشار خون هم خطرناک نیستند و قرصهایی که فشار خون را تا حد قابلقبولی پایین میآورند، برای استفاده بیمار مناسب هستند.