یکشنبه ۹ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۷:۰۲
۰ نفر

نوشیروان کیهانی زاده: اعلام دمکراسی در ایران در 2هزار و 183 سال پیش

به نوشته مورخان رومی- یونانی و ارمنی و تطبیق تقویم‌ها، مهرداد یکم، ششمین شاه ایران از دودمان اشکانی (معروف به مهرداد بزرگ) یکم مارس سال 173 پیش از میلاد در اجتماع بزرگان ایران اعلام کرد که تصمیم گرفته است کشور دارای یک قانون لاتغییر (اساسی) شود تا حقوق و تکالیف همه [دولت و ملت] در آن روشن باشد.

این تصمیم مهرداد مورد تأیید حاضران در نشست قرار گرفت و ایران دارای 2 مجلس شد که مجموعه آن دو را «مهستان» می‌گفتند (مه به کسر «میم» به معنای بزرگ). انتخاب ولیعهد از میان شاهزادگان، اعلان جنگ و پیشنهاد صلح، بسیج نیرو، عزل شاه درصورت دیوانه شدن و بیماری ممتد و...، تغییر اشل مالیات‌ها و صدور دستور ضرب سکه با تصویر تازه، تعیین شاهان ارمنستان، تأیید تشریفاتی (ضمنی) شاهان پارسی تبار سرزمین پنتوس (منطقه ساحلی جنوب و جنوب شرقی دریای سیاه در آناتولی به پایتختی شهر سینوپ) و انتصاب فرمانده کل ارتش برای یک دوره معین و یا مدیریت جنگ از جمله اختیارات مهستان بود.

در موارد متعدد، مهستان که مجلسی معادل سنای روم بود شخص شاه را به‌عنوان فرمانده ارتش، فرمانده جبهه و مسئول لشکرکشی تعیین کرده بود. به نوشته مولفان تاریخ دمکراسی، دردوران اشکانیان (پارتیان - خراسانیان) که علاقه‌مند به اندیشه‌های فلاسفه یونان بودند، ایران از نوعی دمکراسی برخوردار بود. به علاوه، در این دوره ایالات دوردست؛

ارمنستان و... خودمختار بودند و لذا ایجاب می‌کرد که پارلمان وجود داشته باشد تا نظر همگان شنیده شود. مورخان رومی ایجاد مهستان را اقتباس ایرانیان از رومیان دانسته‌اند که باور کردن این ادعا دشوار است زیرا هنگام ایجاد مهستان (173 سال پیش از میلاد – 2 هزار و 183 سال پیش) هنوز دولت روم با ایران همسایه نشده بود و برخورد نداشت، هنوز بقایای اسکندریان بر مناطق یونانی نشین و مصر حکومت می‌راندند و....

افتادن کرمان به دست شاهرخ میرزای گورکانی

شاهرخ میرزا گورکانی پسر امیرتیمور و جانشین او در نخستین هفته مارس 1416 (20 روز مانده به نوروز) شهر کرمان را متصرف کرد و آن‌را ضمیمه قلمرو پسر خود ابوالفتح ابراهیم حاکم فارس کرد. شاهرخ پس از فتح کرمان به دیدار «شاه نعمت‌الله ولی» عارف معروف شتافت و از وی استدعای اندرز کرد.

شاه نعمت‌الله که در97 سالگی درگذشت در ماهان مدفون است.شاهرخ میرزا هنگام ترک کرمان جمعی از هنرمندان این دیار، مرکب از چند معمار و نقاش را با خود به هرات برد و از آنجا برای دیدار از چین روانه پایتخت این کشور کرد تا مبادله هنری صورت گیرد.

در میان هیأت هنرمندان و استادکاران اعزامی شاهرخ میرزا به خان بالغ (پکن - پایتخت چین)، یک طراح کرمانی نقشه قالی هم حضور داشت.این هیأت به ریاست غیاث‌الدین نقاش به سال1419 میلادی وارد چین شد و به مبادله مهارت‌های هنری 2 کشور پرداخت.

تصرف اسپانیای جنوبی‌توسط مسلمانان

یکم مارس در سال714 میلادی اعراب مسلمان کار تصرف اسپانیای جنوبی (اندلس) را تکمیل کردند. سپاهیان مسلمان به فرماندهی طارق بن زیاد در ژوئیه سال 711 از تنگه هرکول که از آن پس به نام وی «جبل طارق» خوانده می‌شود گذشته، قدم به اسپانیا گذارده بودند و واحدهای ارتش «رودریک» پادشاه ویزوگت (ژرمن تبار) اسپانیا را شکست داده بودند.

نزدیک به 3سال طول کشید تا اسپانیای جنوبی به تصرف مسلمانان درآمد که آن‌را «اندلس» نامیدند.اعراب مسلمان سال‌ها بعد از اسپانیا وارد فرانسه شدند و تا «پواتیه» در مرکز فرانسه پیش رفتند و در آنجا از «شارل مارتل» سردار فرانک‌ها شکست خوردند و به اسپانیا بازگشتند.

www.iranianshistoryonthisday.com
www.rooznamak.com

کد خبر 102510

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فرهنگ عمومی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز