به گزارش همشهری، خونی که هموطنان اهدا میکنند به مصرف بیماران تالاسمی، هموفیلی، دیالیزی، سرطانی، نوزادان مبتلا به زردی، تصادفات، عملهای جراحی، سوختگیها و آسیبدیدگان حوادث غیرمترقبه میرسد.
خون ارائه شده مورد آزمایشهای متنوع HIV، HBSAG، VDRL قرار میگیرد و پس از تایید در اختیار بیماران قرار داده میشود. براساس گزارش سازمان پزشکی قانونی، آمار مرگ ناشی از تصادف در ایام نوروز سال 88(25 اسفند 87تا 15فروردین 88)، 1367نفر بوده است.
از این میان روز دوم فروردین با 103 کشته بیشترین آمار مرگ ناشی از تصادف در نوروز را داشته و روز 13فروردین با 101 و نهم فروردین با 87 کشته در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
علت اصلی مرگ 1/53درصد از افراد ضربه به سر، 7/23درصد شکستگیهای متعدد و 9/5درصد بهعلت خونریزی بوده است. همچنین محل فوت 3/52 درصد از افراد محل حادثه، 5/8 درصد حین انتقال به بیمارستان و 6/38 درصد از افراد در بیمارستان بوده است.
مصرف بهینه خون
به گفته دکتر حسن ابوالقاسمی، رئیس سازمان انتقال خون ایران استفاده بهینه خون توسط پزشکان میتواند کمک شایانی برایاصلاحالگوی مصرف خون در کشور باشد. بنابراین با توجه به اینکه نیاز به خون و فراوردههای خونی یک نیاز مداوم و همیشگی است و چون تهیه فراوردههایی مثل پلاکت تنها از خون تازه امکانپذیر است، از عموم هموطنان دعوت میشود تا با اهدای خون خویش در ایام تعطیلات نوروزی بهار را به بیماران نیازمند به خون هدیه کنند.
فراموش نکنید که با توجه به رعایت استانداردهای بینالمللی و در جهت افزایش ضریب امنیت و سلامت خون اهدایی، برخورداری از سلامت کامل و به همراه داشتن کارت شناسایی معتبر عکسدار در هنگام اهدای خون ضروری است.
وی، با اشاره به سال 88 بهعنوان سال اصلاح الگوی مصرف، گفت: سیاست سازمان به مانند گذشته این است که خدمات خود را بهطور رایگان ارائه کند اما این امر و نبودن آموزش کافی در بیمارستانهاباعثشدهاست در مراکز درمانی مراقبت لازم از خون صورت نگیرد.
رئیس سازمان انتقال خون افزود: باید همواره تلاش کنیم پایگاههای انتقال خون از ابزار، تجهیزات و تخت خونگیری گرفته تا فضاهای موجود، زیباترین و مجهزترین مراکز بخش سلامت باشد. اکنون هر چند پایگاههای استانی در حد مطلوب قرار دارند اما باید این وضعیت را ارتقا داد.
وی رسیدن به هدف اهدای صددرصد داوطلبانه خون در کشور را دستاورد بسیار مهمی دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران تنها کشور در منطقه مدیترانه شرقی است که به این دستاورد دست یافته است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران شاخصهای سلامت خون در کشور را از دستاوردهای مهم سازمان دانست و افزود: ضمن اینکه وضعیت شاخصهای سلامت باید بهطور مرتب از سوی مدیران پایگاهها نظارت شود، انتظار دارم که در چند سال آینده این شاخصها به سطح کشورهای اروپایی برسد.
ابوالقاسمی راهاندازی مؤسسه آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، راهاندازی بانک خون بندناف و شروع به کار مرکز پذیره نویسی سلولهای خونساز را بخش دیگری از فعالیتها و دستاوردهای نوین سازمان دانست که سازمان را در آستانه خدمات نوین علمی و اجرایی قرار داده است.
وی از رئیس سازمان نظام پزشکی خواست تا دستور لازم را برای برگزاری نشست و پنل مناسب برای انتقال خون بهویژه بازآموزی پزشکان عمومی، صادر کند و گفت: این امر موجب میشود دانش دستاندرکارانی که خون و فراوردههای آن را مصرف میکنند افزایش یافته و با مراقبت و مصرف صحیح خون، زمینه استفاده بهینه از این نعمت الهی فراهم شود.
براساس این گزارش، دکتر سید شهابالدین صدر، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، انتقال خون را یکی از بحثهای مهم حوزه سلامت عنوان کرد و افزود: با وجود آنکه استفاده از خون بهعنوان محصول نهایی سازمان انتقال خون، در بعد درمانی، کادر پزشکی را وابسته به این سازمان میکند، با این حال، دانشجویان پزشکی عمومی، اطلاعات اولیهای در حد تزریق خون و مباحثی از خون و مشتقات آن دارند و اطلاعات کامل در زمینه علم انتقال خون به آنان داده نمیشود.
وی با اشاره به هدف تعیین شده از سوی سازمان جهانی بهداشت با عنوان «تأمین خون سالم رایگان برای آحاد ملت در حد تأمین نیازهای ملی و در دسترس بودن خون و فراوردههای آن برای مردم»؛
سازمانانتقال خون ایران را در این زمینه موفق دانست و افزود: جمعآوری خون اهدایی سالمتر از میان اهداکنندگان کمخطر با روشهایی که در ایران رایج است، مانند آزمایش همه خونهای اهدایی و تستهای مربوط به عوامل ویروسی از قبیل HIV و سایر عوامل عفونی و کاهش تزریق خونهای غیرضروری از جمله راهکارهایی است که ما را به این هدف میرساند.