سال 88 از نظر تلفات ساکنان زبان، سال تلخی بود.
از این تعداد، البته بعضیها درخشش دیگری دارند. کسانی که زمان بیشتری داشتهاند تا خود را کاملا در حافظه تاریخی دنیای متن جا کنند و حالا که نیستند، جای خالیشان بزرگتر است.
بیژن ترقی، رضا سیدحسینی، محمد حقوقی، مهدی آذریزدی، اسماعیل فصیح، مهدی سحابی، محمود شاهرخی، خسرو فرشیدورد، محمد ایوبی و محسن ابراهیم 10 تن از نویسندگان و مترجمانی هستند که در طول همین یکسال، از دنیا رفتند و وقتی نامشان را در کنار هم میبینیم، حسرت بیشتری برمیانگیزد.
بیژن ترقی: آنطور که ایسنا نوشته است، بیژن ترقی در 80سالگی از دنیا رفت. این ترانهسرای پیشکسوت که مدتها بود از بیماری رنج میبرد، پنجم اردیبهشت در منزلش درگذشت و در کنار همکاران قدیمیاش علی تجویدی و پرویز یاحقی در قطعه هنرمندان بهشتزهرا آرام گرفت. بیژن ترقی متولد 1308 بود و از ترانههایش به برگ خزان، آتش کاروان، تکدرخت، طاووس و سایه میتوان اشاره کرد.
رضا سیدحسینی: رضا سیدحسینی هم در 83سالگی دنیای ترجمه و ادبیات را تنها گذاشت. این مترجم پیشکسوت 11 اردیبهشت در بیمارستان ایرانمهر از دنیا رفت و در قطعه 88 هنرمندان در کنار بیژن ترقی به خاک سپرده شد. سیدحسینی 22 مهرماه سال 1305 در اردبیل بهدنیا آمد. مکتبهای ادبی، رؤیای عشق از ماکسیم گورکی، طاعون آلبر کامو و... از جمله آثار سیدحسینی است.
محمد حقوقی: محمد حقوقی در سن 72سالگی از دنیا رفت. این شاعر و منتقد پیشکسوت که در تهران سکونت داشت، هشتم تیرماه در بیمارستان خورشید اصفهان درگذشت و در زادگاهش در قطعه نامآوران باغ رضوان اصفهان در خاک آرام گرفت. محمد حقوقی متولد سال 1316 در اصفهان بود. شعر نو از آغاز تا امروز، گنجشکها و گیلاسها، شعرهای عاشقانه، زوایا و مدارات، فصلهای زمستانی و... برخی کتابهای حقوقی است.
مهدی آذریزدی: مهدی آذریزدی که همه او را با قصههای خوب برای بچههای خوب میشناسند، 18 تیر در سن 87سالگی در بیمارستان آتیه تهران از دنیا رفت و در خاک زادگاهش در حسینیه خرمشاه یزد آرام گرفت. مهدی آذریزدی به گواه شناسنامه متولد سال 1301 در خرمشاه یزد بود. آثاری از جمله قصههای خوب برای بچههای خوب، قصههای تازه از کتابهای کهن، گربه ناقلا، گربه تنبل، مثنوی (برای بچهها)، مجموعه قصههای ساده و تصحیح مثنوی مولوی (برای بزرگسالان) از او به یادگار ماندهاند.
اسماعیل فصیح: اسماعیل فصیح 25 تیرماه در سن 75 سالگی در بیمارستان شرکت نفت درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشتزهرا آرام گرفت. فصیح دوم اسفندماه سال 1313 در محله درخونگاه تهران (شهید اکبرنژاد فعلی - نزدیک بازار تهران) متولد شد. او در سال 1359 با سمت استادیار دانشکده نفت آبادان بازنشسته شد. رمانهای شراب خام، دل کور، داستان جاوید، ثریا در اغما و درد سیاوش از جمله رمانهای معروف او هستند.
مهدی سحابی: مهدی سحابی - مترجم، نقاش و داستاننویس - 18 آبان در سن 66سالگی بر اثر سکته در پاریس از دنیا رفت و در قطعه هنرمندان در کنار افرادی همچون خسرو شکیبایی و امیر قویدل آرام گرفت. سحابی که همگان او را با ترجمه اثر معروف مارسل پروست یعنی رمان 8جلدی در جستوجوی زمان ازدسترفته میشناسند، متولد سال 1322 در قزوین بود. دیوید کاپرفیلد چارلز دیکنز، بارون درختنشین ایتالو کالوینو، انقلاب مکزیک ماریو دمیکلی، مرگ آرتیو کروز کارلوس فوئنتس و... در کارنامه ترجمه سحابی به ثبت رسیدهاند.
محمود شاهرخی: محمود شاهرخی 24 آبانماه در سن 82سالگی در بیمارستان عرفان درگذشت و در مقبره فرهیختگان ادب بهشتزهرا روبهروی قطعه هنرمندان در کنار آرامگاه افرادی همچون مجتبی مینوی، مهرداد اوستا، صفا لاهوتی، جواد معروفی، محمدعلی مردانی، سپیده کاشانی، محمدعلی امیرجاهد و احمد زارعی به خاک سپرده شد.
شاهرخی متولد سال 1306 در بم از توابع کرمان بود. در غبار کاروان، ترجیعات توحیدی، تجلی جمال و جلال در آیینه وجود امام حسین(ع) از جمله آثار اوست.
خسرو فرشیدورد: خسرو فرشیدورد 9 دیماه در خانه سالمندان نیکان از دنیا رفت و خبر درگذشتش چند روز بعد از مرگ، انتشار یافت. فرشیدورد سال 1308 در ملایر به دنیا آمد. در سال 1342 با پایاننامهای با عنوان قید در زبان فارسی و مقایسه آن با قیود عربی و فرانسه و انگلیسی دکتریاش را گرفت.
تخصص اصلی خسرو فرشیدورد، دستور زبان و نگارش فارسی بود و در نقد ادبی و سبکشناسی نیز صاحبنظر بود. از او علاوه بر مقالات متعدد، بیش از 16 عنوان کتاب در همین زمینهها و همچنین 2 مجموعه شعر با عنوانهای حماسه انقلاب و صلای عشق به جای مانده است.
محمد ایوبی: محمد ایوبی 19 دیماه در سن 67سالگی در بیمارستان ابن سینا درگذشت و در قطعه هنرمندان در کنار هنرمندانی چون مهدی سحابی، نیکو خردمند، جمشید لایق و فرامرز پایور به خاک سپرده شد. ایوبی متولد سال 1321 در اهواز بود. رمانهای راه شیری، سفر تا سرطان مغول، سهگانه آواز طولانی جنوب، مجموعه داستان مراثی بیپایان و رمان روز گراز از جمله آثار منتشرشده او هستند.
محسن ابراهیم: محسن ابراهیم - مترجم - بر اثر سکته قلبی و در سن 58سالگی در منزلش درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشتزهرا به خاک سپرده شد. این مترجم که فعالیت عمدهاش بر ادبیات ایتالیایی متمرکز بود،
داستانهای زیادی از جمله آثار دینو بوتزاتی را به فارسی برگردانده که در همین زمینه نیز موفق به کسب جایزههایی شده بود. فضیلتهای ناچیز و خانه و شهر ناتالیا گینزبورگ و شصت داستان و صحرای تاتارها اثر دینو بوتزاتی از جمله آثار اوست.