تغییر معادلات منطقهای در خاورمیانه و عدم امکان حمله نظامی به ایران موجب شده تا آمریکا و اروپا تحرکات گستردهای را در به میدان آوردن مخالفان سرسخت جمهوری اسلامی آغاز کنند که از جمله آن میتوان به حضور مکرر مریم رجوی در پارلمان اروپا و درخواستهای خروج این سازمان از لیست گروههای تروریستی اشاره کرد. گزارش اخیر روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال اسناد و شواهد بیشتری را در این راستا افشا میکند.
روزنامه آمریکایى والاستریت ژورنال در گزارش مفصلى از گروهک منافقین نوشته است: «بسیارى از مقامهاى آمریکا با وجودى که نام سازمان مجاهدین خلق در فهرست سازمانهاى تروریستىآمریکا قرار دارد، خواستار حمایت از این سازمان جهت اعمال فشار بر ایران هستند».
این روزنامه روز چهارشنبه نوشت: «اوایل سال جارى در حالى که واشنگتن بخاطر برنامه هستهاى ایران دچار بىحوصلگى شدهبود، حامیان سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در یک تالار کنفرانسى که در نزدیکی کاخ سفید قرار داشت اقدام به برگزارى تظاهرات کردند.»
برخى از اعضاى برجسته کنگره آمریکا نیز به همراه سفیر سابق آمریکا در دادگاه جنایات جنگى که به تازگى بازنشسته شده بودند، در این مراسم سخنرانى کردند. سازمان مجاهدین خلق داراى یک شبکه تلویزیونى ماهوارهاى است و ادعا مىکند در داخل جمهورى اسلامى ایران، شبکهاى زیرزمینى از فعالان را در اختیار دارد.
مجاهدین خلق همچنین در کشور عراق حضور گستردهاى دارد. بیش از سههزار تن از اعضاى آن در کمپ اشرف در شمال مستقر هستند و تحت نظارت نیروهاى آمریکایى قرار دارند. آنچه بیشتر از همه باعث نامشخص به نظر آمدن وضعیت شده، تیرگى موجود در اطراف سیاست آمریکا در قبال ایران است.
در حالى که نیروهاى نظامى آمریکا در عراق گیر افتادهاند و گزینههاى نظامى آمریکا علیه ایران شدید شده، سازمان منافقین و حامیان آن شدیدا در حال رایزنى هستند تا از این گروه به عنوان متحد آمریکا جهت مهار نفوذ رو به گسترش تهران استفاده شود. حامیان این گروه شامل قانونگذاران و تحلیلگران محافظهکار سیاست خارجى همواره تاکید مىکنند این سازمان هیچ ارتباطی با تروریسم ندارد.
این در حالى است که اکثر مقامات آمریکایى از تشکیل هرگونه ائتلاف با این گروه خوددارى و ادعاى آنها مبنى بر برخوردار بودن از حامیان بسیار گسترده در ایران را رد مىکنند و مدعى هستند بسیارى از مردم ایران این سازمان را بسیار حقیر تلقى مىکنند.
«تریتا پارسى» رئیس شوراى ملى ایرانیان آمریکا که یک سازمان مدنى ایرانى- آمریکایى است مىگوید چنین مواضعى باعث مىشود این احساس بوجود آید که برخى سازمانهاى تروریستى از دیگر سازمانهاى تروریستى بهتر هستند.
تلاش برای خروج از لیست سیاه
کمیته سیاست ایران به رهبرى «ریموند تانتر» از مقامات سابق شوراى امنیت ملى آمریکا در دولت ریگان هماکنون در تلاش است تا با کمک برخى از اعضاى کنگره آمریکا سازمان مجاهدین خلق را از فهرست سازمانهاى تروریستى آمریکا خارج سازد. به گفته وى قراردادن منافقین در فهرست سازمانهاى تروریستى توان این سازمان براى ترویج تغییرات دمکراتیک در ایران را از بین برده است. گروه وى نیز اخیراً کتابى را منتشر کرده که در آن اتهامات تروریستى را که علیه گروهک رجوی مطرح شده، به چالش کشیده است.
پل ارتباطی با تهران
رجوى که شدیداً در غرب بهعنوان دست نشانده عراق تلقى مىشد، براى جلب حمایت، همسر خود را مجدداً به فرانسه اعزام کرد. هر چند تلاشهاى وى به نتایجى دست یافت، ولى این تلاشها هنگامى که آمریکا و اروپا به دنبال راههایى براى نزدیک شدن به محمد خاتمى، رئیس جمهور ایران بودند بىنتیجه ماند.
دیپلماتهاى ارشد دولت کلینتون امیدوار بودند بتوانند ایران را متقاعد سازند از ابتکار صلحخاورمیانه حمایت کند، از گروههاى تروریستى حمایت نکند و تسلیحات هستهاى را کنار بگذارد، ولى تهران خواست واشنگتن موضع شدیدى علیه سازمان مجاهدین خلق اتخاذ کند. به این ترتیب آمریکا در سال 1997 سازمانمجاهدین خلق را در فهرست سازمانهاى تروریستى خود قرار داد.
به گفته «مارتین ایندیک» که در آن زمان دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک بود» نشاندهنده میل آمریکا به ایجاد روابط حسنه با اصلاح طلبان تهران بود. از دیگر ضربههایى که گروهک رجوی متقبل شد موجى از فرار اعضاى این گروه بود. در میان اینفرارىها خدابنده و یا همان مهندس برق بود.
او با «آن سینگلتون» ( که یکی از نیروهاى فرارى این سازمانو زنى انگلیسى بود، ازدواج کرد.) سینگلتون که از کمپ اشرف دیدن کرده بود پس از آن کتابى را منتشر کرد که سازمان مجاهدین خلق را دارای آیینى دیوانهوار که حامى تجرد و انضباطى وحشیانه است معرفى کرده بود. دیگر اعضاى سابق این گروه نیز گفتهاند در این گروه شیوههایى که توسط انقلاب فرهنگى مائوتسه دونگ استفاده مىشده، استفاده مىشود که شامل شستشوى ایدئولوژیکى، جستجوى دایم براى دشمنان و شکنجههاى شدید مخالفان واقعى یا خیالى بوده است.
محسن عباسلو، 28 ساله و از اعضاى سابق مجاهدین خلق اظهار داشت پس از آنکه اندکى ابراز تردید کرده بود بیش از یک ماه در زندانى در کمپ اشرف نگهدارى و مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود.
محافظت از تروریستها
به این ترتیب، ارتش آمریکا که قدرت اشغالگر در عراق بود نقش محافظ سازمان مجاهدین خلق را بر عهده گرفت. یکى از مقامات کاخ سفید اظهار داشت وضعیت «محافظت شده» تنها به افراد تعلق مىگیرد نه سازمان مجاهدین خلق.
ساکنان سابق کمپ اشرف نیز مىگویند فرماندهان مجاهدین خلق که اکثراً زن هستند شدیداً تلاش کردهاند تا بتوانند لطف آمریکاییها را به خود جلب کنند. الان کمپ اشرف همچنان بهعنوان سنگر مخالفت با ایران فعالیت مىکند که توسط سربازان آمریکایى مورد محافظت قرار دارد.
در ماه ژوئن نیز در این اردوگاه تظاهراتى برگزار شد که در آن ایرانیان مخالف و هزاران عراقى حضور داشتند. شبکه تلویزیون ماهوارهاى این سازمان نیز در عین حال برنامههاى چاپلوسانه تبلیغاتى را براى مریم رجوى و همسر مفقود وی پخش مىکند. پنتاگون و مرکز فرماندهى آمریکا هر دو از اظهارنظر در مورد روابط ارتش آمریکا با این گروه خوددارى، ولى برخى از افسران آمریکا از این گروه حمایت کردهاند.
در ماه مه 2003 سرلشکر «ریموند اودیرنو» که در آن زمان فرماندهى یگان چهارم پیاده نظام آمریکا را به عهده داشت، اعضاى کمپ اشرف را بخاطر همکارىهاى خود مورد ستایش قرار داد و اظهار داشت ما باید اینمساله را مورد بررسى قرار دهیم که آیا این سازمان هنوز یک سازمان تروریستى است یا خیر.
در سال 2005 نیز در پى انتشار گزارش دیدهبان حقوق بشر در مورد شکنجه و بدرفتارىهاى صورت گرفته در اردوگاههاى مجاهدین خلق در عراق که پیش از حمله آمریکا به این کشور صورت گرفته بود، فرمانده واحد پلیس ارتش آمریکا که در کمپ اشرف مستقر شده بود، در گزارشى که براى دفتر این گروه حقوق بشر در آمریکا نوشت اعلام کرد نیروهاى آمریکایى هیچ مدرک معتبرى دال بروقوع چنین بدرفتارىهایى مشاهده نکردهاند و من حتى دوست دارم دخترم روزى براى تبادل فرهنگى از این واحدها دیدن کند.
مقامات کنونى و سابق آمریکا مىگویند برخى از مقامات پنتاگون خواستار آن شده بودند که از مجاهدین خلق به عنوان ابزارى علیه شبه نظامیان تحت حمایتایران که در عراق فعالیت مىکنند، استفاده شود.
رهبران سازمان مجاهدین خلق در غرب هماکنون در تلاش هستند تا مریم رجوى و همسر مفقود او را بهعنوان تنها نیروهای جدی مخالف ایران معرفی کنند . اینها در تابستان سال جارى نیز مراسمى را در پاریس برگزار کردند که جمعی از حامیانشان در آن حضور یافتند. هنگام ورود مریم رجوى نیز فرش قرمزى براى او پهن و شیپورها نواخته شد.
همچنین گلبرگهاى رز به زیر پاى وى ریخته شد و نخستوزیر سابق و دیگر مقامات ارشد فرانسوى نیز او را تشویق کردند. سازمان مجاهدین خلق در واشنگتن نیز از حامیانى برخوردارند که شامل هر دو حزب آمریکا مىشود.
«ایلینا راس لتینن» نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان نیز که ریاست کمیته فرعى روابط بینالمللى در خاورمیانه و آسیاى مرکزى را برعهده دارد، سال جارى پیشنویس لایحهاى را تهیه کرده بود که بدون اشاره به نامسازمان منافقین، کاخ سفید را ملزم مىسازد از بزرگترین گروه مخالف ایران حمایت مالى کند.
عباسلو که از ساکنان سابق کمپ بوده و هماکنون در اروپا زندگى مىکند، مىگوید او علاقهاى به رژیم کنونى ایران ندارد ولى استفاده از مجاهدین به عنوان جایگزین آنها را نیز نمىپذیرد.