براساس آمار، میزان فرسایش خاک در کشور سالانه 2میلیارد تن است.
به گزارش خبرگزاری آریا، مهندس پرویز گرشاسبی افزود: فرسایش آبی کشور بیش از 5/16تن در هکتار است؛ در حالی که میزان شاخص جهانی فرسایش آبی بین5تا6تن در هکتار است و کشور ما با شاخص جهانی فرسایش فاصله زیادی دارد.
این کارشناس ارشد آبخیزداری، با اشاره به افزایش روند فرسایش آبی طی 3 دهه اخیردر کشور گفت: در شرایط فعلی فرسایش آبی در سطحی معادل 125میلیون هکتار خارج از حدطبیعی است که با تشدید روند فرسایش میزان نفوذ پذیری خاک بهطور تصاعدی کاهش یافته و میزان هرزابهای سطحی سریع و مخرب افزایش مییابد و از دسترس خارج میشود.
وی تصریح کرد: متأسفانه در شرایط فعلی سیکل فرسایش خاک در کشورما بیشتر از خاکزایی است و تا زمانی که عامل خاک زایی با فرسایش خاک برابری نکند این مشکل پا برجا خواهد ماند؛ چرا که علاوه بر 125 میلیون هکتار فرسایش آبی 34میلیون هکتار نیز در معرض فرسایش بادی قرار دارد.بنابر این باید روی فرسایش خاک بهصورت جدی کار شود.
گرشاسبی مناطق در معرض فرسایش خندقی یا گالی کشور را 500 هزار هکتار ذکر کرد و گفت: منطقه وسیعی از چابهارنیز تحت شرایط خورده شدن اراضی قرار دارد که با وجود شرایط جوی و ریزش بارانها، درههای عمیقی بهخصوص در اراضی کشاورزی ایجاد شده و این مهمترین مشکل اراضی کشاورزی در منطقه است،
درعینحال با کنترل فرسایش و سیلخیزی عرصهها، میتوان حجم قابل توجهی از جریانات سطحی و سیلابی را کنترل و متعادل کرد و موجبات تقویت منابع آبی زیرزمینی را فراهم ساخت. این کارشناس با تاکید بر اینکه50 درصد فرسایش موجود خاک کشور ناشی از عدمبهرهبرداری صحیح از سرزمین است، خاطر نشان کرد: نیمی از فرسایش خاک توسط عوامل انسانی و دامی رقم میخورد اما بقیه فرسایش را باید در عوامل جوی جستوجو کرد.