سنتی که از سال 81 آغاز شد و براین اساس هر ساله برنامههای بسیاری با یاد شیخ اجل در شیراز و سراسر ایران و جهان برگزار میشود. مدیر مرکز سعدی شناسی به مناسبت اول اردیبهشت امسال - روز سعدی- برنامههای این مرکز را اعلام کرد.کورش کمالی سروستانی درباره برنامههای یادروز سعدی، گفت: امسال با توجه به اینکه سالروز سعدی با عنوان غزل نامگذاری شده، سخنرانان علمی در اول اردیبهشت ماه درخصوص ویژگیهای غزل، زیبایی شناسی، عارفانه و عاشقانهبودن، تأثیر سبک غزل سعدی در دورههای بعد و ویژگیهای غزل وی سخن میگویند.
سروستانی تصریح کرد: همزمان با یادروز سعدی، سیزدهمین «دفتر سعدی شناسی» ویژه بوستان از سوی مرکز سعدیشناسی منتشر میشود. مدیر مرکز سعدیشناسی درباره این دفتر عنوان کرد: «دفتر سعدیشناسی» گزارش کاملی از مقالاتی است که سال گذشته سخنرانان علمی یادروز سعدی در این روز ارائه کردند.
وی اضافه کرد: در این کتاب مقالات سخنرانان علمی یادروز سعدی از جمله احمد سمیعی گیلانی، غلامحسین دینانی، اصغر دادبه، سعید حمیدیان، علی اشرف صادقی و حبیب یغمایی درخصوص مقالهشناسی و کتابشناسی بوستان و گزارش سعدیپژوهی در سال 88 منتشر خواهد شد.
به گفته وی برگزاری یادروز سعدی فرصت مغتنمی است که بتوان از یک سو داشتهها و کاستیهای این عرصه را در هر سال به قضاوت نشست و از سوی دیگر شعله سعدیپژوهی را پرفروغتر کرد تا در آیندهای نه چندان دور، شاهد آفرینش آثار گرانسنگی در این عرصه باشیم.
رئیس بنیاد سعدی شناسی با اشاره به گردهمایی استادان زبان ادب پارسی و سعدیشناسان سراسر کشور در شیراز اظهار داشت: بنیاد سعدیشناسی مانند هر سال در کنار برنامههایی که برگزار میکند کنگرهای را در مورد یکی از وجوه شخصیتی و ادبی سعدی برپا میکند. مراسم امسال بر حول محور زندگی، اندیشه، شخصیت و زبان سعدی قرار گرفته است.
گلباران آرامگاه سعدی، شعرخوانی و بازدید رایگان از مجموعه آرامگاه سعدی از دیگر برنامههای این روز در شیراز است. همچنین همزمان با این مراسم در شیراز مراکز زبان و ادب فارسی و نمایندگیهای فرهنگی ایران در سراسر جهان ویژهبرنامههایی با نام سعدی برگزار میشود.
شاعران ایران و جهان در سعدیه
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز از برگزاری همایش شاعران ایران و جهان به مناسبت یاد روز شیخ اجل در سعدیه خبر داد. منصور طبیعی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با ابراز خرسندی از میزبانی و حضور میهمانان این همایش در این استان درخصوص برنامههای این استان گفت: روز دوشنبه 30فروردین، نخستین نشست فرهنگی ویژه استان فارس با نام شب شعر در حافظیه برگزار میشود.
طبیعی اضافه کرد: در این نشست 10 شاعر خارجی و چند تن از شاعران داخلی، ملی و در سطح استان به شعرخوانی میپردازند. وی گفت: صبح روز سهشنبه 31 فروردین ماه نیز، مراسم شعرخوانی در دانشگاه شیراز با حضور استادان و دانشجویان رشته ادبیات فارسی برگزار خواهد شد.
طبیعی در زمینه برنامههای اصلی استان فارس در این همایش نیز تصریح کرد: استان فارس هر سال به مناسبت سالروز شاعران کهن ایران زمین، سعدی و حافظ برنامههای متنوع فرهنگی برگزار میکند. امسال نیز همزمان شدن این برنامهها با همایش شاعران ایران و جهان، برنامهای با عنوان نشست شاعران ایران و جهان در سعدیه شیراز با حضور مقامات استانی و ملی برگزار میشود.
در این نشست که بعدازظهر سهشنبه 31 فروردین از ساعت 19 تا 21 برگزار میشود مسئولان استانی و کشوری حضور خواهند داشت.همچنین برنامه دیگری با عنوان نشست علمی در خصوص سعدی نیز همزمان با این برنامه به همراه گلباران کردن مقبره سعدی برگزار خواهد شد. در نشست علمی پیرامون سعدی مقالات متعددی که سعدی شناسان ارائه کردهاند در تالار حافظ مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس خاطرنشان کرد: گلگشت شیراز شامل بازدید میهمانان این همایش از مکانهای تاریخی استان فارس مانند بازار وکیلآباد، سرای مشیر، بنیاد فارس شناسی، تخت جمشید و زیارت حرم احمدبن موسی شاه چراغ از برنامههای جنبی استان فارس است.