همشهری آنلاین: فقط کتابهای داستان و رمان نیستند که برای کودکان و نوجوانان جذاب هستند. بچهها گاهی سوالات و مسائلی در ذهنشان ایجاد میشود که بنمایه هستیشناختی و فلسفی دارد و پاسخ دادن به این پرسشها میتواند آدمبزرگهایی را که خود سررشتهای از مسائل فلسفی و وجودی ندارند، به دردسر بیندازد. در این مواقع، کتابهای فلسفی که متناسب با سن و درک و تجربه بچهها از زندگی نوشته شده و به زبانی ساده و قابل فهم مسائل و موضوعات پیچیده را توضیح میدهد میتواند راهگشا باشد.
«دنیای سوفی» نوشته یوستین گُردِر، نویسنده نروژی، کتاب مناسبی برای راهنمایی بچهها در دنیای فلسفه است. این کتاب که رمان فلسفی است و در سال ۱۹۹۱ میلادی در نروژ منتشر شد، تاریخ فلسفه را به زبان ساده برای نوجوانان تشریح میکند. این کتاب تاکنون به ۵۹ زبان ترجمه شده و علاوه بر نوجوانان، توجه بزرگسالان را هم به خود جلب کرده است. یوستین گردر در رشته فلسفه، الهیات و ادبیات از دانشگاه اسلو فارغالتحصیل شد و سپس به مدت ده سال به تدریس تاریخ عقاید در دبیرستانها پرداخت و پیوسته در فکر متن فلسفی سادهای بود که به درد شاگردان جوانش بخورد و چون متن مناسبی نیافت نهایتا کتاب دنیای سوفی را در سال ۱۹۹۱ نوشت. این کتاب با استقبال بسیاری روبهرو شد و بیش از ۴۰ میلیون نسخه از آن در سراسر جهان به فروش رفته است.
دختری به نام سوفی که در آستانه پانزدهسالگی است، نامههای جالبی از شخصی به نام آلبرتو ناکس دریافت میکند که در آنها سؤالاتی مانند جهان چگونه پدید آمده است که آغازگر راه آموزش تاریخ فلسفه است، مطرح شده است. این نامهها در ابتدا مطالبی در خصوص یونان باستان، سقراط و سؤالات اساسی زندگی بشری طرح میکند. پس از دریافت چند نامه، سوفی و آلبرتو یکدیگر را ملاقات میکنند. موضوع صحبتهای آنان عمدتا نظریات فلاسفهی یونان باستان، امپراتوری روم، قرون وسطی، رنسانس، عصر روشنگری و موضوعاتی چون انقلابهای بزرگ تا مسائل امروز بشری است.
نظر شما