به گزارش ایسنا، محمود احمدینژاد و لولا داسیلوا در ملاقات دوجانبه با اشاره به ظرفیتهای فراوان دو کشور برای افزایش سطح همکاریهایشان، ضرورت استفاده از این ظرفیتها و افزایش سطح مبادلات تجاری در اولین گام به مبلغ 10 میلیارد دلار را مورد تاکید قرار دادند.
رئیسانجمهور دو کشور همچنین با اشاره به ناراحتی عدهای در دنیا از تحکیم روابط ایران و برزیل و روابط استراتژیک بین دو کشور گسترش هر چه بیشتر همکاریها و مناسبات دوجانبه و بینالمللی را خواستار شدند.
احمدینژاد و داسیلوا همچنین با اشاره به ناعادلانه بودن نظم حاکم بر جهان، افزایش همکاریهای ایران و برزیل و کشورهای مستقل را در اصلاح ساختارهای یکجانبه بینالمللی مورد تاکید قرار دادند.
احمدینژاد در ملاقات خصوصی و مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و برزیل با اشاره به این که تهران و برازیلیا در یک جبهه و سنگر مشترک قرار دارند، گفت: دو کشور باید با همکاری یکدیگر آینده درخشانی را بسازند که به نفع دو ملت و کشورهای مستقل جهان است.
رئیسجمهور گفت: دو کشور دارای ویژگیهای مشترک و علایق قلبی هستند و به امید آیندهای بهتر با یکدیگر همکاری میکنند.
وی با اشاره به این که ظرفیتهای فراوانی بین دو کشور برای همکاری در زمینههای دوجانبه و مسائل بینالمللی وجود دارد گفت: ایران و برزیل در همه زمینهها از ظرفیتهای بسیار بالایی برخوردار هستند که هنوز به طور کامل از این ظرفیتها استفاده نمیشود.
او با بیان این که دو کشور تجربیات گوناگونی در عرصههای مختلف دارند، خاطرنشان کرد: همکاری ایران و برزیل، همکاری دو منطقه مهم جهان با یکدیگر محسوب میشود و نه تنها به ضرر هیچکس نیست بلکه به نفع همه است.
احمدینژاد، ایده همتای برزیلیایی خود مبنی بر تشکیل گروه کاری برای افزایش سطح همکاریهای دو کشور به میزان 10 میلیارد دلار را بسیار مثبت و مفید دانست و گفت: گروههای مختلف میتوانند با اختیار کامل، تشکیل جلسه داده و همه زمینههای همکاری را بررسی و موانع را برطرف کنند.
رئیسجمهور با اشاره به اهمیت سفر همتای برزیلیاییاش تصریح کرد: این سفر به خاطر آغاز همکاری جدی بین دو ملت بزرگ و از سوی دیگر بهخاطر این که دهها کشور منتظر همکاری و پیشرفت ما هستند تا مسیر توسعه خود را دنبال کنند، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی با تاکید بر این که کشورهای نظام سلطه بهصورت، دقیق، حساس و جستوجوگر روند این سفر را پیگیری میکنند، گفت: علت این حساسیت این است که برزیل و ایران دو قدرت در حال بروز و ظهور هستند و بسیاری از مسائل آینده دنیا به نحوه تعامل دو کشور و کشورهایی مانند ما بستگی دارد.
احمدینژاد افزود: برزیل و ایران متعلق به آینده هستند و نظام سلطه متعلق به گذشته است و همکاریهای گسترده دو کشور میتواند الگوی مناسبی در برابر کشورهای در حال توسعه و مستقل قرار دهد.
رئیسجمهور افزود: ایران و بزریل با نگاه مستقل و عادلانه میتوانند راهحلهای خوبی برای مسائل جهانی ارائه دهند.
او با بیان این که تغییر نظامات حاکم برجهان نیازمند تدوین برنامه مشخصی است، گفت: بدون تردید اگر مناسبات جهانی اصلاح نشود، آنها با قدرتی که دارند موانع متعددی در برابر پیشرفت ملتهای ما ایجاد خواهند کرد بنابراین برنامهریزی برای اصلاح مناسبات جهانی نه تنها یک هدف مقدس بلکه یک ضرورت است و بدون آن نمیتوان به نقطهای مطلوب دست یافت.
احمدینژاد در ادامه از مواضع رئیسجمهور برزیل در حمایت از حقوق ملت ایران و نیز مواضعی که برای اصلاح جهان اتخاذ میکند قدردانی کرد و افزود: واقعیت این است که چند کشور که مراکز سیاسی و اقتصادی و رسانهیی دنیا را در اختیار گرفتهاند، نمیخواهند سایر کشورها هیچگاه به پیشرفت برسند؛ آنها با افکار 60 سال قبل قصد دارند همچنان دنیا را اداره کنند اما وقتی با هم باشیم، میتوانیم هر چه بهتر بر این شرایط ناعادلانه غلبه کرده و تغییرات لازم را اعمال کنیم.
رئیسجمهور گفت: امیدوارم برزیل مسیر پیشرفتی که در پیش گرفته است را با سرعت بیشتری ادامه دهد و ملت ایران از این جهت بسیار خوشحال هستند.
لولا داسیلوا نیز در این دیدار با اظهار خرسندی از حضور در ایران گفت: این سفر تاکیدی بر روابط دوستانه و عمیقی است که بین ایران و برزیل حکمفرما شده است.
رئیسجمهور برزیل با بیان این که دو کشور دارای مشترکات فراوانی هستند و میتوانند اقدامات زیادی را با همکاری یکدیگر در عرصههای مختلف انجام دهند، اظهار کرد: اگر کشورهای در حال توسعه با یکدیگر همکاری کنند، میتوانند جایگاه بسیار مستحکمی از لحاظ تاثیرگذاریهای بینالمللی برای خود ایجاد کنند.
وی با اشاره به این که عده زیادی در دنیا خواهان شکست و ناموفق بودن این سفر و روابط ایران و برزیل هستند، گفت: مطمئن هستم سران کشورهای به اصطلاح قدرتمند از ملاقات و تحکیم روابط دو کشور بسیار ناراحت هستند با این وجود ایران و برزیل با حسن نیت میتوانند اتحاد سیاسی برای تحکیم روابط در عرصههای گوناگون از جمله اقتصادی و تجاری ایجاد کنند.
لولا داسیلوا افزود: آن چه مهم است این است که مردم ایران و برزیل به این نتیجه برسند که سطح رفاه و زندگی آنان به خاطر تحکیم روابط دو کشور بهبود پیدا کرده است.
او با اشاره به این که ایران و برزیل حتی از 10 درصد پتانسیل و ظرفیتهای موجود برای گسترش همکاریهای خود استفاده نمیکنند گفت: ایران و برزیل از پتانسیل استثنایی برخوردار هستند. برای افزایش مناسبات خود نیازمند تشکیل گروه کاری دائمی هستیم تا روابط دو کشور را هر چه بیشتر تعمیق بخشیم. باید با استفاده از ویژگیها و ظرفیتهای موجود، مناسبات و روابط خود را هر چه بیشتر ارتقاء داده و در اولین گام میتوانیم حجم تجارت خود را تا 10 میلیارد دلار افزایش دهیم.
رئیسجمهور برزیل در ادامه با بیان این که برزیل همواره از مواضع و حقوق جمهوری اسلامی ایران دفاع میکند اظهار کرد: برزیل روابط خود را با ایران روابطی استراتژیک میداند چرا که معتقد است با همکاری یکدیگر میتوان بسیار قویتر عمل کرد.
وی با بیان این که کشورهایی که عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند، تفکرات قبلی خود را ادامه میدهند اظهار کرد: این کشورها هنوز با تفکر غالب در سال 1945 در حال برنامهریزی و تصمیمگیری هستند از این رو موضوع اصلاحات در شورای امنیت سازمان ملل موضوعی جدی و اساسی است تا بتوان رهبری و مدیریتی دمکراتیک را بر جهان حاکم کرد.
لولا داسیلوا افزود: امروز دو کشور دست به بازی قدرت زده و در مسیر این اصلاحات حرکت میکنند و باید تلاش کنیم کسانی که میخواهند در این مسیر خللی ایجاد کنند را با اقدامات هوشمندانه خود شکست دهیم.
او افزود: چه توجیهی وجود دارد که کشورهای ما در شورای امنیت سازمان ملل حضور نداشته باشند و چرا باید کشور بزرگ ایران با جمعیت 70 میلیونی عضو جی20 نباشد.
رئیسجمهور برزیل خاطرنشان کرد: باید فرهنگی که بر نظام حاکم بر جهان حکمفرماست را قطع و اصلاح کرد. مجامع چند جانبه بین المللی باید محلی برای گردهمایی سیاستمداران و دولت های تمام دنیا باشند اما متاسفانه امروز چنین جایگاه و مجمعی در دنیا وجود ندارد و نقش سازمان ملل هر چه بیشتر تضعیف شده است.
وی افزود: صندوق بینالمللی پول برای بحرانهای اقتصادی در کشورهای مختلف نسخه واحدی تجویز میکند و امروز نمیداند برای بحران کلی در جهان چه راهکاری ارائه دهد. بانک جهانی نیز که ضربات جبران بزرگی به اقتصاد کشورهای آمریکای لاتین زده است، امروز هیچ پاسخی برای بحرانی که در یونان رخ داده است، ندارد.
لولا داسیلوا خاطرنشان کرد: امروز زمان آن فرا رسیده است که کشورهای مستقل در این عرصهها مداخله کرده و اوضاع را اصلاح کنند چون اقتصاد کشورهای ما بهتر از اقتصاد کشورهای غربی عمل کرده است.