به گزارش فرانسپرس از سیدنی استرالیا هشدار پروفسور رابرت بیگلهول مقام ارشد WHO در پایان اجلاس یک هفتهای که 2000 نماینده از کشورهای مختلف به تبادل نتایج پژوهشهای خود در مورد چاقی پرداختند، بیان شد.
اکنون بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان – از هر شش نفر یک نفر- به چاقی مبتلا هستند.پروفسور بیگلهول که مدیر بخش بیماریهای مزمن در WHO است گفت که گروههای فعال در عرصه بهداشت عمومی باید از شیوههای برنامه پیکار با دخانیات برای آگاه کردن و آموزش دادن به مقامات مسئول در کشورهایشان که در مورد فوریت مبارزه با چاقی تردید دارند استفاده کنند.
او گفت که در حال حاضر چاقی در جهان از کنترل خارج شده است و شواهد کافی برای قانع کردن دولتها برای دست زدن به اقدام فوری وجود دارد. او افزود که اگر همه ملتها به این مبارزه نپیوندند ممکن است در این پیکار ناکام بمانیم.
نمایندگان سلامت کشورها در سازمان جهانی بهداشت در جلسه اخیر خود بر لزوم محدود کردن تبلیغات خوردنیهای بیارزش و نوشابهها بهمنظور کاهش مصرف کودکان تأکید کردند.
توصیههای جهانی فروش غذاها و نوشیدنیهای غیرالکلی به کودکان به شکل دستورالعملی به 193کشور عضو سازمان جهانی بهداشت ارائه شد.
موادغذایی با چربی، قند یا نمک فراوان با انواع بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی و سرطانها مرتبط است. این بیماریها 60 درصد علل مرگ در سراسر جهان را موجب میشوند.
یک عضو دپارتمان بیماریهای مزمن سازمان جهانی بهداشت (WHO) گفت: شیوع چاقی در کودکان بهصورت جهانی در حال افزایش است. میزان این افزایش با توجه به تغییر سریع رژیم غذایی و الگوی فعالیتهای بدنی در کشورهای در حال توسعه چشمگیرتر است.
براساس آمارهای موجود، حدود 42میلیون کودک زیر 5سال دچار اضافه وزن هستند و 35میلیون نفر از آنها در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند.
براساس دستورالعمل جدید سازمان جهانی بهداشت، احتمال چاقی با استفاده از رژیم غذایی ناسالم در دوران کودکی شروع و در طول زندگی ادامه مییابد.
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت معتقدند: تنظیم دستورالعمل فروش موادغذایی و نوشابههای غیرالکلی به کودکان میتواند نقش قابل توجهی در کمک به کشورهای عضو این سازمان در ترویج الگوی سالم خوردن داشته باشد و به کاهش میزان چاقی روزافزون کودکان در دنیا کمک کند.
چاقی و عوارض جدی ناشی از آن
امروزه چاقی و افزایش وزن به معضل بزرگی تبدیل شده و میلیونها انسان را در جهان رنج میدهد. چاقی غیر از اینکه ظاهر انسان را نامتناسب و زشت جلوه میدهد بیماریهای خاصی را نیز بهدنبال دارد.
از طرف دیگر عدمآگاهی کافی مردم در مورد تغذیه و عدمانتخاب روش مناسب برای کاهش وزن، عارضههای جدیتری را بهدنبال خواهد داشت. دکترضیاءالدین مظهری رئیس انجمن تغذیه در این خصوص میگوید: بیماریهای دیابت، کبد، یبوست و التهاب روده بزرگ، اختلالات روانی، تنگی نفس، تورم پاها، واریس، بیماریهای کلیوی، سرطان پستان و رحم، خرابی دندان، فتق دیافراگمی، التهاب و درد مفاصل و ایجاد موهای زائد ازجمله بیماریهای ناشی از چاقی به شمار میروند که در نهایت باعث کاهش طول عمر و مرگ زودرس میشوند.
ظاهر نامتناسب و مبتلا به انواع بیماریهای مورد اشاره، افراد چاق را نگران کرده و آنها را به تکاپو وامیدارد، بهطوریکه میخواهند در کوتاهترین زمان ممکن، به هر طریقی که شده وزن خود را کاهش دهند و از این مخمصه نجات یابند.استفاده از روشهای غیرعلمی و غیرمجاز برای کاهش وزن تبعات و پیامدهای خطرناکی را برای افراد چاق در پی دارد و بر مشکلات اول آنها (چاقی و ابتلا به آن ) میافزاید.
تبلیغاتی چون جدیدترین روشهای لاغری، راحت بدون رژیم، بدون ورزش 30کیلو در ماه، لاغری و چاقی تضمینی، 10کیلو در 10جلسه بدون برگشت، روشهای لاغری برای نخستینبار در ایران، آخرین روشهای لاغری یک ساعت یک کیلو کاهش وزن وجدیدترین روشهای لاغری بینالمللی و همگی از جمله نمونههایی از این تبلیغات جذاب هستند.بی تردید ارتقای دانش و آگاهی عمومی در سطح جامعه یکی از روشهای مبارزه با ترویج چنین شیوههای غیرمجاز و خطرناکی است که از جمله وظایف خطیر رسانههای جمعی و متخصصان آگاه در این رشته است.
مهمترین علل چاقی
1- عوامل ژنتیک: عوامل وراثتی مختلفی وجود دارند که باعث افزایش وزن در افراد میشوند و حدود 30درصد چاقیهای مربوط به این نوع عوامل هستند.
2- علل هورمونی: الف) کاهش فعالیت تیروئید ب) بیماری کوشینگ: در این بیماری فقط تنه چاق میشود. ج) هورمونهای جنسی: چاقی بهدنبال برداشتن تخمدانها و دیگر چاقیها که مربوط به افزایش یا کاهش هورمونهای استروژن و پروستروژن است.
3- چاقی بهدلیل مصرف دارو: الف ) قرصهای ضدبارداری از شایعترین عوامل افزایش وزن است. ب) داروهای آرامش بخش، داروی اعصاب و ضدافسردگی.
4- افزایش مصرف غذا
5- عدمتحرک
با تحقیقاتی که به عمل آمده، مهمترین علت چاقی مصرف زیاد غذاست. خیلی از افراد چاق اظهار میدارند در روز غذای خیلی کم مصرف میکنند و به عبارت عامیانه میگویند حتی آب هم میخورند چاق میشوند. واقعا هم درست میگویند. شیوع چاقی در ایران عمدتا بهعلت پرخوری افراد نبوده بلکه به عادات غذایی نادرست باز میگردد.
کاهش وزن از طریق ورزش
ورزش یکی از روشهای بسیار مناسب برای برخورداری از جسم سالم و وزن ایده آل است. کاهش وزن فقط از طریق ورزش مشکل و دشوار است همانطور که قبلا اشاره شد مثلا برای از دست دادن یک کیلوگرم چربی بدن باید 30ساعت پیادهروی کرد که از نظر زمان و امکانات لازم شاید برای ما مقدور نباشد.معمولا افراد برای کاهش وزن از این طریق به شیوههایی روی میآورند که نهتنها تأثیر مثبتی در کاهش وزن آنها نمیگذارد، بلکه آنها را دچار کاهش قندخون و کاهش کارآیی روزانه و حتی مبتلا به پرخاشگری میکند در وعدههای بعدی هم با پرخوری آن را جبران میکند، ضمن آنکه در روش کاهش میزان مصرف در وعدههای غذایی، فرد به اندازه کافی مواد مغذی مورد نیاز را مصرف نمیکند و دچار سوءغذیه میشود.
بهترین شیوه در این میان رژیم غذایی بر مبنای علمی است که در آن تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی تأمین میشود. این برنامه غذایی توسط، کارشناسان، متخصصان و پزشکان پایهریزی میشود.برای اقدام به کاهش وزن، ابتدا، باید علت و عوامل اصلی چاقی را شناسایی کنید. اگر با هر روشی اقدام به کاهش وزن کنید، اما عامل زمینه و ریشه اصلی چاقی را از بین نبرید مطمئن باشید که چاقی پس از مدتی دوباره به سراغ شما خواهد آمد.
همانطور که افزایش وزن بهطور تدریجی صورت میگیرد، کاهش آن هم نیاز به صرف زمانی دارد که در طول این دوره با اعمال شیوههای علمی رژیم غذایی تحت نظر پزشکان و متخصصان امر همراه با تحرک بدنی و ورزش روزانه تناسب اندام دوباره به دست میآید و وزن کم میشود.