مطالعات زمینشناسی بهتازگی سن جدید و دقیقتری را برای سیاره زمین تخمین زده است که به گفته دانشمندان مطالعات جدید نشان میدهد زمین 70 میلیون سال جوانتر از سیاره 4 میلیارد و 537 میلیون سالهای است که از قبل شناخته میشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، برای تایید سن زمین، محققین عناصر موجود در جبه زمین را با عناصر موجود در شهابسنگهایی که سنی برابر سن منظومه خورشیدی داشتند مقایسه کردند. گزارش نتیجه این مطالعات روز 9 جولای در نشریه "نیچر ژئوساینس" منتشر شده است.
نتایج مطالعات نشان میدادند که سیاره زمین برای شکل گیری لایههای مختلف مدت زمان بیشتری از آنچه در گذشته تصور میشد، صرف کرده است. دانشمندان این مقیاس زمانی را با مطالعه بر روی مدت زمانی که زمین برای رشد و به هم پیوستن صرف کرده، مدت زمانی که جنینهای سیارهای برای شکل دادن سیاره زمین با یکدیگر برخورد میکردهاند، مورد بررسی قرار دادند.
"جان راد" از دانشگاه کمبریج که انجام این مطالعات را به عهده داشته است میگوید: این برخوردها باعث شدند بخشهایی از سیاره ذوب شده و مواد فلزی این فرصت را داشته باشند تا برای شکل دادن به هسته زمین از دیگر مواد تفکیک شوند. از این رو طی این فرایند سیاره به مجموعهای تفکیک شده از هسته مذاب و لایههای خارجیتر و جبه تبدیل شد. هرچه این فرایند طولانیتر بوده باشد زمان متولد شدن زمین در ابعاد و شکل ژئولوژیکی کنونیاش نیز به تاخیر افتاده است.
محققین برای روشن کردن این موضوع دو عنصر شیمیایی درون جبه زمین به نامهای "هفنیوم 182" و "تنگستن 182" را مورد مطالعه قرار دادند. طی دورهای چند میلیون ساله هفنیوم تجزیه شده و به تنگستن تبدیل میشود و تنگستن نیز عنصری فلز دوست است، از این رو زمانی که هسته زمین در حال شکلگیری بوده، تنگستن در این فرایند شکلگیری سهیم بوده است. این عنصر در فلزات موجود در زمین نشانههایی از خود به جا گذاشته که نشان دهنده مدت زمان دوره تفکیک شدن لایههای سیاره است.
پس از مقایسه میزان "تنگستن 182" در جبه با میزان عنصر مشابهی که در شهابسنگهایی با سنی برابر سن منظومه خورشیدی وجود دارند، دانشمندان توانستند طول دوره مجزا شدن کامل زمین به لایههای هسته و جبه را تعیین کنند. با شبیهسازی تمامی شیوههای ممکنی که فرایند تفکیکپذیری لایههای زمین میتوانسته طی آنها شکل گرفته باشد، محققین دریافتند دوره تکمیل شدن لایههای زمین در حدود 100 میلیون سال به طول انجامیده است، در حالی که مطالعات پیشین طول این دوره را 30 میلیون سال تخمین زده بود.
بر اساس گزارش بی بی سی، به این شکل، سن جدید سیاره زمین 4.467 میلیارد سال خواهد بود که به نسبت سن قدیمیتر آن که در حدود 4.537 میلیارد سال تخمین زده شده بود بسیار جوانتر به نظر میآید.