برزیل که تا پیش از بازیهای این دوره با 8 عنوان قهرمانی با ایتالیا مساوی بود، با تصاحب نهمین جام قهرمانی طی 21 دوره صاحب رکورد جدیدی درمیان تیمهای شرکتکننده شد. برزیل که در 11 دوره ابتدایی بازیها تنها درچهارمین دوره در سال 1993 در سائوپولو قهرمان شده بود، اوج قدرتش در یک دهه اخیر جلوهگر شد که با 8 عنوان قهرمانی از رکورد رؤیایی و به ظاهر دست نیافتنی ایتالیاییها جلو زد. طلایی پوشان برزیل در 2دهه اخیر با وجود از دست دادن قهرمانی در المپیکهای آتلانتا، سیدنی و پکن و یکی دو دوره در لیگجهانی، کمتر جام مهمی را از دست دادهاند.
دراین میان در تمامی افتخارات به دست آمده «برناردو رزنده» مربی کوتاه قامت و فکور این تیم نقشی کلیدی و پررنگ داشته است؛ مردی که بدون هیچ تردیدی باید او را برترین مربی تاریخ والیبال خواند. اوج شاهکار رزنده در فینال بود که در ریسکی بزرگ با فراخوانی 2بازیکن جدید و خارج کردن دو مهره اصلیاش سردرگمی کادر فنی و گروه آنالیز روسیه را موجب شد. این مطلب برگرفته از سایت FIVB تفسیر و گزارشی است از بازی نهایی و ردهبندی که میخوانید.
حریف برزیل اینبار برخلاف 2دوره قبل در فینال به جای صربستان، روسیه بود که از5 بار حضور قبلی خود در دیدارهای پایانی تنها یکبار درسال 2002 توانسته بود عنوان قهرمانی را آن هم درخانه برزیل با شکست این تیم به دست آورد. نکته جالب اینکه درهمان فینال معروف، روسها درخاک برزیل توانسته بودند در «بلوهوریزونته» درحضور نزدیک به 20 هزار تماشاگر این تیم را شکست دهند. اگرچه برزیلیها بعد از 5سال درکاتوویچ لهستان و درفینال دوره هجدهم به تلافی آن باخت انتقام سختی از روسها گرفتند ولی فینال«کوردوبا» حکایتی دیگر برای هردوتیم داشت.
از یکسو برزیل و«برناردو رزنده» پرافتخارترین مربی کنونی والیبال جهان درصورت رسیدن به پیروزی دراین فینال به رکورد تازهای در والیبال دنیا دست پیدا میکردند و ازسوی دیگر روسها نیز با قهرمانی دومشان در رقابت با تیمهایی چون هلند، کوبا و آمریکا که هر کدام یکبار قهرمان شده بودند، پیش میافتادند و از سوی دیگر«دانیل باینولی» ایتالیایی نیز بهعنوان دومین مربی خارجی روسیه - پس از«زوران گاییچ» صرب - که طی 2 سال موفقیت برجستهای نداشت نامی ماندگار پیدا میکرد. درطول 21 دوره لیگ جهانی والیبال، مگ کاچن نیوزیلندی تنها مربی خارجی بود که با تیم ملی ایالات متحده آمریکا درسال 2008 در ریودوژانیروی برزیل بهعنوان قهرمانی نایل آمد و بلافاصله نیز پس از کسب طلای المپیک پکن صندلی خود را از دست داد. در این دوره از مسابقات لیگ جهانی 4ایتالیایی و3 آرژانتینی بهعنوان سرمربیان 16تیم شرکتکننده حاضر بودند و تنها 9تیم مربیان بومی داشتند.
شکست روسها در بازی غافلگیرانه
باینولی، سرمربی ایتالیایی تیم ملی روسیه همان ترکیب اصلی روزهای پیش را به میدان فرستاد و این در حالی بود که رزنده کهنهکار با به میدان فرستادن دو چهره جدید به نامهای مارلون موراگتی و فابریکونری لوپز باعث غافلگیری حریف شد. از سوی دیگر برزیل در مراحل حساس با استراحت دادن به جیبا از وجود دانتهآمارال بیشتر بهره گرفت. در سالن اورفیو سوپردومو و در حضور 9200 تماشاگر، در حالی که طرفداران برزیل کاملا مثل همیشه بیشتر به چشم میآمدند دو تیم آغازگر رقابت نزدیکی بودند.
پس از برتری 8بر 6 برزیل، روسها با سرویسهای موسرسکی خود را به حریف نزدیک کردند. اشتباه پاسور برزیل حتی باعث برابرشدن بازی شد، اما برزیل در شرایطی که دریافتهای خوبی روی سرویسهای حریف داشت، در کارهای ترکیبی 22بر17 از روسیه پیش افتاد. 2وقت استراحت پیاپی ازسوی باینولی نتیجه نداد تا برزیل با سرویس سنگین مورالیو آندرس 25 بر22 فاتح ست اول شود. ست دوم هم درست همانند ست اول برای برزیل پیش رفت. تجربه گرانسنگ رزنده و تغییرات پیاپی او در ترکیب تیمی برزیل نتیجه داد تا روسها به رغم درخشش ماکسیم میخا ئیلوف - بهترین بازیکن این دوره- این ست را نیز مشابه ست اول با نتیجه 25 به 22 از دست بدهند.
راهافتادن ماشین روسها
ست سوم برای روسیه متفاوت آغاز شد. روسها که چیزی برای ازدستدادن نداشتند، با انسجام مثالزدنی در این ست جنگیدند. در این ست میخائیلوف دیگر تنها نبود و همبازیانش الکساندر ولکوف و برزیکو هم در حمله روی تور به یاریاش آمدند تا برزیل با اختلاف چشمگیر 25بر 16 بازنده شود و موقعیتش تا حدودی به مخاطره بیفتد. در ست چهارم، رقابت رنگوبوی جدیتری به خود گرفت. روسها با کسب اعتمادبهنفس بیشتر به جنگ دفاع بسته برزیل رفتند و با وجود بازی دیدنی میخائیلوف، موسرسکی و ولکوف و تساوی در بخش زیادی از ست، اسیر دفاعهای حسابشده آمارال و تهو شدند و اشتباه عجیب کراسیکوف کمک کرد تا برزیل با پیروزی 25بر 23کار را تمام کند. قضاوت این بازی را یک داور آسیایی به نام کیم به همراه سولوکو از ترکیه برعهده داشتند.در پایان این بازی ماکسیم میخائیلوف با 20 و دانته آمارال با 18امتیاز بهترینهای این دیدار معرفی شدند.
جایزه سیصدهزاردلاری برای صربستان
در بازی ردهبندی صربستان بسیار خوششانس بود که دریک بازی نزدیک از سد کوبا گذشت. سایت فدراسیون جهانی والیبال درباره این بازی نوشت: «پیروزی سیزدهم صربستان از 19دیداری که برابر کوبا داشت، ارمغانش جایزه 300هزار دلاری و کسب هفتمین مدال در لیگجهانی بود. آنها تا پیش از این، 2دوره به طور پیاپی نایبقهرمان لیگ جهانی شده بودند. ست اول را کوبا در شرایطی استثنایی با نتیجه 30بر28برد که تصور میشد جنگ اصلی بین ویلفردو لئون و نرو با ساسا استارویچ باشد. نیکولا کواکوویچ چهره انگشتنمای میدان بود. صربها خیلی زود در ست دوم بازی را با برتری 25بر20برابر کردند، اما باز این کوبا بود که در ست سوم با پیروزی 25بر 22 به مرز برتری نهایی نزدیکتر شد.
صربها در ستهای چهارم و پنجم از جان مایه گذاشتند و با توپگیری و دفاع خوب توانستند با مهار حملات قدرتی حریف با نتایج 25بر 22 و 15بر 12 صاحب پیروزی نهایی شوند. مهمترین عامل ناکامی کوبا در این بازی ناهماهنگی میان پاسور این تیم با مهاجمانی چون سیمون روبرلندی، ویلفردو، هرناندز و لیال هیدالگو بود. در حالی که خیلیها تصور میکردند کوبا با ظهور ستارگان جوانش همانند سال 1998 که قهرمان لیگ جهانی شد، مدعی قهرمانی است این تیم در نهایت به مقام چهارمی بسنده کرد.
قهرمانی در ایتالیا، 100 برابر سخت تر از لیگ جهانیجیبا، کاپیتان معروف برزیلیها که در مرحله نهایی و حتی در فینال مقابل روسیه کمتر به بازی گرفته شد در پایان بازی با روسیه خطاب به خبرنگاران گفت: «بار دیگر ثابت شد که ما بهترین تیم والیبال دنیا هستیم و از این بابت خوشحالم».گودی فیلهو ملقب به جیبا در ادامه افزود: «ما خود را برای مسابقات قهرمانی جهان در ایتالیا آماده میکنیم که قهرمانی در آنجا 100برابر سختتر از لیگ جهانی است».کاپیتان برزیل با اشاره به بازی فینال گفت: «همه بازیکنان ما خوب بازی کردند و تیم ما برخلاف بازیهای مقدماتی، در مرحله نهایی در بهترین سطح ظاهر شد».
داسیلوا، کلید پیروزی
برناردو رزنده، سرمربی تیم ملی برزیل در پایان بازی با روسیه دلیل اصلی برد تیمش را مانعشدن از استفاده روسها از حربه سرویس دانست؛ «ما هیچوقت نگذاشتیم که روسها از قویترین سلاحشان یعنی سرویس استفاده کنند.» وی گفت: «پس از شکست در ست سوم خیلی نگران بودم اما وجود بازیکنان باتجربه در تیم به من آرامش میداد و همانها بودند که کار را در ست چهارم تمام کردند». رزنده، داسیلوا- لیبروی تیمش- را که بهترین توپگیری و دریافت را داشت، کلید پیروزی برزیل در بازی فینال خواند.
تبریک به صربستان
سیمون روبرولندی، کاپیتان کوبا با تبریک به صربستان صحبتهایش را آغاز کرد و گفت: «به صربستان تبریک میگویم که بازیکنانش عالی بازی کردند. ما خیلی بالا و پایین داشتیم و به همین خاطر هرگز در اجرای بازی پایاپای موفق نبودیم».از سوی دیگر ساموئل ارلاندو، سرمربی فوقسنگین کوبا نیز در پایان بازی ردهبندی گفت: «ما انتظار داشتیم حداقل عنوان سوم را کسب کنیم. ما خوب بازی کردیم ولی به نسبت حریفان تجربه کمتری در این سطح از بازیها داشتیم. مهمترین مشکل داخل تیم ما به ناهماهنگی پاسور با مهاجمان تیم برمیگشت و با وجود چنین اشکالی رسیدن به موفقیت کار سختی بود».
کولاکوویچ: هیچکس این تیم را باور نداشت
کولاکوویچ، سرمربی جوان صربستان بعد از مقام سومی این تیم در لیگ جهانی بهاندازه کسب عنوان قهرمانی خوشحال بود. دلیل خوشحالی کولاکوویچ به این موضوع برمیگشت که صربستان با کنارگذاشتن ستارگان بزرگی چون برادران گربیک و ایوان میلوکوویچ در این دوره روی سکو ظاهر شد.سرمربی صربستان گفت: «در داخل صربستان هیچکس به این تیم باور و اعتماد نداشت. خوشحالم که به هدفمان رسیدیم. بازی هیجانانگیزی بود و تا فرودآمدن آخرین توپ کسی قادر به پیشبینی تیم برنده نبود».
ردهبندی نهایی:
1- برزیل 2- روسیه 3- صربستان 4- کوبا 5- آرژانتین 6- ایتالیا 7- بلغارستان 8- آمریکا 9- آلمان 10- لهستان 11- هلند 12- فرانسه 13- فنلاند 14- مصر 15- چین 16- کرهجنوبی