رهبران اتحادیههای کارگری اروپا از شاغلان بخشهای مختلف خواسته بودند تا با حضور خود در خیابانها، بزرگترین تظاهرات در دهه اخیر را علیه سیاستهای اقتصادی دولتهای اروپایی شکل دهند.گزارشها نشان میدهد که روز گذشته دهها هزار نفر از معترضان به برنامه صرفهجویی اقتصادی در بروکسل، پایتخت بلژیک و مقر اتحادیه اروپا به خیابانها رفتند و به سمت نهادهای اتحادیه اروپا راهپیمایی کردند. اتحادیههای کارگری میگویند حداقل 100هزار نفر از کارگران کشورهای مختلف اروپایی در تظاهرات بروکسل شرکت کردهاند.
این در حالی است که اعتصاب کارمندان و کارگران بخشهای مختلف، روز گذشته بلژیک را با مشکلات جدی روبهرو کرد. گزارشها نشان میدهد که اعتصاب کارمندان بخش کنترل ترافیک هوایی این کشور باعث شده تا پروازها در فرودگاههای این کشور با اختلالات شدیدی روبهرو شود. کنفدراسیون اتحادیه کارگری اروپا اعلام کرده است که تظاهرات روز گذشته به احتمال زیاد یکی از بزرگترین اعتراضاتی است که در سالهای اخیر در پایتخت بلژیک و مقر برخی نهادهای اتحادیه اروپا برگزار شده است.
این راهپیمایی با نشست کمیسیون اروپا برای تصمیمگیری درخصوص مجازات کشورهای عضو که کسری بودجه شان به خاطر تامین هزینه برنامههای اجتماعی و اشتغالزایی افزایش یافته است، همزمان بود.
اسپانیا هم روز گذشته برای نخستین بار در 8 سال گذشته شاهد اعتصاب سراسری بود. در این کشور اعتصاب سراسری کارگران و کارکنان بخشهای عمومی از نخستین ساعات بامداد روز گذشته آغاز شد و این کشور را تقریبا فلج کرد. در شهرهای مختلف این کشور بهویژه مادرید تظاهرات معترضان به برنامه اقتصادی دولت اسپانیا به خشونت کشیده شد.
در مادرید معترضان با تجمع در مقابل پایانههای اتوبوسهای مسافربری و پرتاب تخم مرغ مانع خروج رانندگان برای خدمات رسانی به مردم شدند. همچنین تظاهراتکنندگان با آتش زدن لاستیک، خیابانهای شهرهای مادرید و بارسلون اسپانیا را بستند. این مسئله باعث شد تا روز گذشته در پایتخت اسپانیا مدارس و مراکز آموزشی در این شهر تقریبا به حالت تعطیل در بیایند.
در یونان، لهستان، ایتالیا، لتونی، ایرلند و صربستان هم کارمندان و کارگران بخشهای مختلف به خیابانها رفتند تا نگرانی خود را از اجرای برنامه صرفهجویی اقتصادی اتحادیه اروپا اعلام کنند. در اسلوونی کارمندان بخشهای عمومی از روز دوشنبه تاکنون در اعتصاب سراسری هستند. این در حالی است که دولت فرانسه هم هنوز با تظاهرات گسترده کارگران بخشهای مختلف در اعتراض به افزایش حداقل سن بازنشستگی دست و پنجه نرم میکند.
نرخ کنونی بیکاری در یونان و ایرلند در یک دهه اخیر بیسابقه است و نرخ بیکاری در اسپانیا در 3 سال گذشته دو برابر شده است. از 2 سال پیش که بحران مالی گریبانگیر جهان شد، میلیونها موقعیت شغلی در اروپا از بین رفته است. دولتهای اروپایی برای کاهش کسری بودجه خود در تلاش هستند میزان بودجههای خود را کاهش دهند و این نگرانی وجود دارد که ممکن است این روند شتاب بیشتری بگیرد. تاکنون کشورهایی که تحت فشار بودهاند تا کسری بودجه خود را کاهش دهند، تقریبا 250 میلیارد دلار از بودجههای خود را کم کردهاند.
اتحادیههای کارگری اما عقیده دارند که کاهش هزینهها اروپا را به دوره رکود اقتصادی باز میگرداند و کارگران بزرگترین قربانیان طرح صرفهجوییهای اقتصادی خواهند بود. آمارها نشان میدهد که بحران اقتصادی در اروپا که از دهه 1930 در این قاره بیسابقه بوده تاکنون باعث بیکارشدن حداقل 23 میلیون نفر شده است.
اتحادیههای کارگری خواستار اقدام جدی دولتهای اروپایی برای ثبات شغلی کارگران، خدمات اجتماعی مناسب و شرایط بازنشستگی بهتر هستند. وزیران اقتصاد اتحادیه اروپا قرار است در پایان هفته در بروکسل درباره پیشنویس طرحی گفتوگو کنند که هدف آن تقویت ارزش یورو در بازارهای جهانی عنوان شده است.
چندین دولت اروپایی با مشکلات بدهی سنگین روبهرو هستند و تلاش میکنند از ورشکستگی اقتصادی خود با کاهش دستمزد کارگران، حقوق بازنشستگی و کاهش استخدام جلوگیری کنند. به عقیده بسیاری، تظاهرات و اعتصابهای گذشته یک آزمون جدی برای کشورهایی است که برنامه صرفهجویی اقتصادی را به اجرا درآورده یا در فکر اجرای آن هستند.