این جشنواره قدیمیترین جشنوارۀ فیلم در ایران و جشنوارهای تخصصی است، که با مدیریت وزارت آموزش و پرورش و اهتمام دفتر تأمین رسانههای آموزشی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، هر سال با هدف شناسایی، انتخاب و معرفی فیلمهای برتر آموزشی و تربیتی، برگزار میگردد.
نام رسمی این جشنواره در ابتدا «فستیوال بینالمللی فیلمهای آموزنده» بود، اما پس از 5 دوره برگزاری، واژۀ جشنواره برای نخستینبار در زبان فارسی برای نامیدن این رویداد به کار گرفته شد و بدین ترتیب نام جشنواره در دورۀ ششم، در سال 1348 ، به جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای آموزشی تغییر یافت.
پانزدهمین دورۀ برگزاری جشنواره و نخستین دورۀ برگزاری آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پس از چند سال وقفه، تحت نام جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای آموزشی و تربیتی، با شرکت 21 کشور، در سال 1364 همزمان با هفتۀ معلم، از 12 تا 19 اردیبهشت ماه، در تهران و در محل موزۀ هنرهای معاصر برگزار شد.
از دورۀ بیستم نام جشنواره به نام کنونی آن یعنی جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای علمی، آموزشی و تربیتی رشد تغییر کرد.
از دورۀ بیست و سوم در سال 1372 هجری شمسی (1993 میلادی)، جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای آموزشی رشد علاوه بر تهران، همزمان در مرکز استان هرمزگان، شهر بندر عباس نیز برگزار گردید.
از آن پس، تا دورۀ سی و یکم، جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای آموزشی رشد هر سال به صورت همزمان در تهران و استانهای دیگر کشور برگزار میشود.
از دورۀ سی و یکم در سال 1380 تا کنون، جشنوارههای استانی فیلم رشد به صورت ادواری و غیر همزمان در استانهای مختلف کشور برگزار شده است.
از دورۀ سی و سوم تا دورۀ سی و پنجم، در فاصلۀ سال های 1383-1382 تا 1385- 1384 ، استانهای کرمان، یزد و خراسان رضوی، به ترتیب میزبان اصلی جشنواره رشد بودند.
اما از دورۀ سی و ششم، در فاصلۀ بهمن 1385 تا اردیبهشت 1386 ، تا کنون، جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای آموزشی رشد به قرار سابق، هر ساله در تهران و به صورت ادواری در استانهای دیگر برگزار شده است.
موضوعات کلی جشنواره:
- هنر و معماری
- زیست شناسی
- تجارت و اقتصاد
- حرفه و فن
- ارتباطات
- رایانه و فناوری
- علم زمین شناسی
- آموزش
- آموزش زبان انگلیسی
- علوم محیطی
- مشاوره خانوادگی
- جغرافیا
- راهنمائی و مشاوره
- بهداشت
- تاریخ
- ریاضیات
- فلسفه و مذهب
- علم فیزیک
- روانشناسی
- جامعه شناسی
- آموزش فنی
- علم نجوم
- علم شیمی
منبع مورد استفاده برای این مدخل